Dom dzienny, dom nocny

- 2015-06-10
- 2015-06-10
Gdy bohaterka wprowadza się do domu u podnóża Sudetów w przygranicznej Nowej Rudzie, razem z okolicą zaczyna poznawać kolejne opowieści mieszkańców. Żywot świętej Kummernis, dzieje wysiedlonej przed laty niemieckiej rodziny, wydarzenia z życia perukarki Marty i innych sąsiadów – każda z tych historii pomaga jej zrozumieć miejsce, w którym się osiedliła, ale przede wszystkim pozwala odkryć kolejne wymiary rzeczywistości. Rzeczywistości na pograniczu jawy i snu, wspólnej nam wszystkim, bez względu na czasy i miejsca, w których żyjemy.
Kup Dom dzienny, dom nocny w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Dom dzienny, dom nocny
Wersja papierowa Czerpiąca z realizmu magicznego, chwilami oniryczna wręcz opowieść o przynależeniu do miejsca, przynależeniu do wspólnoty i o domu, który w dzień jest konfrontacją ze światem, a w nocy jest zespoleniem miejsca z duszą. Pani Tokarczuk zdaje się mówić, że sami dla siebie jesteśmy bezpiecznym, nieodgadnionym, płynącymz prądem życia domem nocnym. "Dom dzienny..." to opowieść o małej ojczyźnie, o ludziach, którzy są jej treścią, o małych, wielkich historiach składających się na treść życia, tych którzy gdzieś obok nas przez to życie z nami idą. "Dom dzienny...", to też opowieść o tym jak różnimy się od siebie w tych małych ojczyznach, a jednak jesteśmy zespoleni.To trochę opowieść o tożsamości i pochwała zwyczajności, bo w zwyczajności, w codziennej drodze, w poczuciu wspólnoty, w tym jak współgramy ze światem, który zastaliśmy, w zatopieniu się w nim... dzieje się magia. Bardzo dobra książka. Bardzo prosta i świetnie poprowadzona rzecz. Myślę, że właściwa na początek przygody z Olgą Tokarczuk.
Oceny książki Dom dzienny, dom nocny
11936 użytkowników ma tytuł Dom dzienny, dom nocny na półkach głównych- Przeczytane 7 596
- Chcę przeczytać 4 159
- Posiadam 1 177
- Literatura polska 101
- 2019 48
- 2021 44
- 2020 42
Tagi i tematy do książki Dom dzienny, dom nocny

Inne materiały dotyczące książki Dom dzienny, dom nocny

Lizbona – miasto najstarszej czynnej non-stop księgarni

„Księgi Jakubowe” Olgi Tokarczuk ukażą się po angielsku

Fantastyczne blokowiska, satyra i legendy – Tokarczuk, Orbitowski i książki o Polsce i Polakach

Literacka jesień we Wrocławiu, Fundacja Olgi Tokarczuk i zapowiedź książki „Czuły narrator”

Nie tylko po angielsku – tłumacze, którzy otwierają nam okno na literacki świat

Z książką na uszach. Audiobooki warte uwagi
Cytaty z książki Dom dzienny, dom nocny
Jak wygląda świat, kiedy życie staje się tęsknotą? Wygląda papierowo, kruszy się w palcach, rozpada. Każdy ruch przygląda się sobie, każda myśl przygląda się sobie, każde uczucie zaczyna się i nie kończy, i w końcu sam przedmiot tęsknoty robi się papierowy i nierzeczywisty. Tylko tęsknienie jest prawdziwe, uzależnia. Być tam, gdzie się nie jest, mieć to, czego się nie posiada, dotykać kogoś, kto nie istnieje. Ten stan ma naturę falującą i sprzeczną w sobie. Jest kwintesencją życia i jest przeciwko życiu. Przenika przez skórę do mięśni i kości, które zaczynają odtąd istnieć boleśnie. Nie boleć. Istnieć boleśnie - to znaczy, że podstawą ich istnienia był ból. Toteż nie ma od takiej tęsknoty ucieczki. Trzeba by było uciec poza własne ciało, a nawet poza siebie. Upijać się? Spać całe tygodnie? Zapamiętywać się w aktywności aż do amoku? Modlić się nieustannie?
Rozwiń Zwiń ...kiedy ludzie mówią ,,wszystko", ,,zawsze", ,,nigdy", ,,każdy", może to dotyczyć tylko ich samych, w świecie zewnętrznym bowiem nie istnieją takie ogólne rzeczy.
Poradziła mi, żebym była uważna, bo jeśli ktoś zaczyna zdanie od słowa ,,zawsze", to znaczy, że stracił kontakt ze światem, i że mówi o sobie.
...kiedy ludzie mówią ,,wszystko", ,,zawsze", ,,nigdy", ,,każdy", może to dotyczyć tylko ich samych, w świecie zewnętrznym bowiem nie istnie...
Rozwiń ZwińJaka to rozkosz, jaka słodycz życia - siedzieć w chłodnym domu, pić herbatę, pogryzać ciasto i czytać. Przeżuwać długie zdania, smakować ich sens, odkrywać nagle w mgnieniu sens głębszy, zdumiewać się nim i pozwalać sobie zastygać z oczami klejonymi w prostokąt szyby. Herbata stygnie w delikatnej filiżance; nad jej powierzchnią unosi się koronkowy dymek, który znika w powietrzu, zostawiając ledwie uchwytny zapach. Sznureczki liter na białej stronie książki dają schronienie oczom, rozumowi, całemu człowiekowi. Świat jest przez to odkryty i bezpieczny. Okruszki ciasta wysypują się na serwetę, zęby dzwonią leciutko o porcelanę. W ustach zbiera się ślina, bo mądrość jest apetyczna jak drożdżowe ciasto, ożywiająca jak herbata.
Jaka to rozkosz, jaka słodycz życia - siedzieć w chłodnym domu, pić herbatę, pogryzać ciasto i czytać. Przeżuwać długie zdania, smakować ich...
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dom dzienny, dom nocny
Uwielbiam narrację Olgi Tokarczuk. To prawdziwa uczta języka polskiego.
Uwielbiam narrację Olgi Tokarczuk. To prawdziwa uczta języka polskiego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam próbując wypełnić pustkę po "Gorzko, gorzko" Joanny Bator. Niestety, nie udało się ;) Książka niezła, buduje atmosferę, ale ta metoda pozaczynanych i niedokończonych wątków, oniryzmu, nie usatysfakcjonowała mnie, bo szukałam jakiejś epickiej opowieści.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo topo raz kolejny zanurzam się w poetyckim obrazowaniu i rozpiętym w dualizmie świecie prozy Tokarczuk i po raz kolejny jest mi tu swojo
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tojęzyk opowieść senność to wszystko budzi mnie do pisania i uruchamia nowe zapadnie i katapulty wyobraźni
Zwyczajne, wielowymiarowe życie różnych pokoleń i nacji w Sudetach, przesiąknięte magią i zaskakującymi skojarzeniami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to7.5, w porządku książka Tokarczuk, ma lepsze, ma gorsze. różne wątki ciekawie współtworzą jedną przestrzeń, jednocześnie istnieją wszystkie naraz a jednak też w chronologii i tych czasem nieuchwytnych relacjach między sobą. najciekawsze wg mnie to ten ze świętą Kummernis i ten współczesny, z Martą. atmosfera jest raz mistyczna, raz mityczna, a zawsze pełna snów
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się bardzo dobrze jak inne książki Tokarczuk. Nie zawsze się wie , czy to co się czyta jest snem, czy może rzeczywistością. I w tym cały urok tej książki. Gorąco polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPani Tokarczuk ma cudowny talent do posługiwania się wytwornym słownictwem oraz do pobudzania naszych zmysłów (wzrok, słuch, węch, smak) podczas lektury jej dzieł. Niestety mimo ciepłych słów na temat twórczości naszej noblistki , w tym przypadku konstrukcja powieści nie przypadła mi do gustu, stąd moja ocena końcowa - dobra.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo książka, którą nie tyle się czyta, co przeżywa. Działa na mnie tak, jakby muskając mózg — uruchamia skojarzenia i emocje, których nie da się łatwo nazwać. Przywołuje własne wspomnienia, obrazy i myśli.
Czytanie jej przypomina sposób, w jaki pracuje mózg podczas analizowania różnych tematów: są ścieżki skojarzeń, prowadzenie i dryfowanie, przenoszenie się między myślami. Dokładnie tak, jak działa ludzka świadomość. Ta książka wciąga i daje do myślenia.
Nie wszystko, co zostało w niej zapisane, trzeba rozumieć dosłownie. Dla mnie ważniejsze były emocje, które przeżywałam podczas lektury — poczucie pewnej magii i mistycyzmu. To książka wyjątkowa, poruszająca zagubione emocje, wrażliwość i delikatną sieć skojarzeń.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytanie jej przypomina sposób, w jaki pracuje mózg podczas analizowania różnych tematów: są ścieżki skojarzeń, prowadzenie i dryfowanie, przenoszenie się między myślami....
Historia stworzona z opowiadań powiązanych ze sobą miejscem: wioską na Ziemiach Odzyskanych. Autorka na początku zwraca nam uwagę na to, jak różnie to samo miejsce wygląda za dnia i nocą i we śnie. Z każdą historią trochę mniej wiemy, co jest jawą, snem, marzeniem, szaleństwem, historią, wspomnieniem, wizją czy śmiercią. Wszystkie są tak samo ważne.
W pomięci zostały mi: szatan pod postacią niemowlęcia, figurki w szopce bożonarodzeniowej przenoszące rzeźbionego trupa nad granicą państwa, przepis na racuszki z muchomora (Jeść polane lukrem. Czekać.)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW pomięci zostały mi:...
Nie mogę się zmusić do tego, by zależało mi na tej książce. Podobały mi się fragmenty o Marku Marku, na resztę pozostałam obojętna. Przeczytałam, bo wypada i teraz trochę brzydzę się sama sobą, ale przynajmniej próbowałam.