Jak pies z owieczką

Okładka książki Jak pies z owieczką autora Hanna Łącka, 9788379152162
Okładka książki Jak pies z owieczką
Hanna Łącka Wydawnictwo: Skrzat literatura dziecięca
literatura dziecięca
2015-01-01
2015-01-01

Kup Jak pies z owieczką w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jak pies z owieczką

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak pies z owieczką

Piękne ilustracje i zgrabna treść. Akuratna dla młodszych przedszkolaków. Dużo zdrobnień. Łatwa w odbiorze. Na końcu każdego rozdziału pytania, które mogą być początkiem rozmowy, albo sprawdzeniem na ile dziecko rozumie treść. Ilustracje bardzo czytelne, akuratne do nauki liczenia ;) Moja córka chętnie po nią sięga. Jednak woli, by opowiadać obrazki niż czytać. To rzadko się zdarza. Nie wiem, na ile jest to komplement dla ilustracji, a na ile przytyk do treści. W każdym razie jedna z nielicznych książeczek dłuższych (z rozdziałami) napisana tak prosto, więc jeśli mamy potrzebującego dużo treści 2-3 latka warto ją mieć w biblioteczce.

Zawsze uważałam, że dziewięćdziesiąt procent sukcesu książek dla dzieci to piękne ilustracje. „Jak pies z owieczką” Hanny Łąckiej dzięki pięknym ilustracjom Alicji Karczmarskiej – Strzebińskiej podbiła nasze serca. Mała słodziutka owieczka spogląda na nas z każdej strony. Na końcu książki znajdziemy papierowe kukiełki przedstawiające wszystkich bohaterów interesującej książki. Dzięki stylowi rysowania znanemu dzieciom z ilustracji do poszczególnych opowieści mają one spore powodzenie.
„Jak pies z owieczką” zabiera nas w świat małej owieczki, która przeżywa dylematy podobne do tych znanych przedszkolaków. Doświadcza nowych uczuć, uczy się samodzielności, bada granice swojego możliwego postępowania, odkrywa otoczenie, nawiązuje nowe znajomości, dowiaduje się, doświadcza pierwszej wizyty u „fryzjera” (po której wygląda przecudnie),odkrywa strach, podziwia latawce i muzykę, dostaje dzwoneczek, poznaje nocne zwierzęta, cieszy się śniegiem, bałwanem oraz odkrywa uroki bycia starszą siostrą. Ciekawska i dociekliwa owieczka ma cudownego przyjaciela: psa. On chroni ją przed niebezpieczeństwami, tłumaczy świat, dba o jej samopoczucie.
Jest to świetna publikacja doskonale spełniająca swoją rolę terapeutyczną. Poza proponowanymi pod każdą bajką pytaniami i wskazówkami do zabaw można wykorzystać załączone kukiełki. Dziecko może nimi bawić się odtwarzając scenki, dopasowywać do ilustracji w książce oraz do plastikowych figurek lub zdjęć zwierząt, przez co uczy się abstrakcyjnego określania nazw. „Jak pies z owieczką” to doskonała lektura dla przedszkolaków oraz uczniów pierwszych klas szkoły podstawowej. Duże litery i niedługie opowieści zachęcą dzieci do samodzielnego czytania, a piękne ilustracje przyciągną ich uwagę.

Niezwykła książka o przyjaźni pomiędzy niesforną owieczką Halą i rezolutnym psem Farmkiem. Młodziutka Hala jak na ciekawską świata owieczkę, zmaga się z problemami bardzo dla siebie ważnymi i często z tego powodu wpada w tarapaty. Na szczęście zawsze ma przy sobie Farmka. Cierpliwie jej wszystko tłumaczy i wyciąga z kłopotów. Książka bez wątpienia spodoba się przedszkolakom.
Więcej na naszej stronie: http://www.dzieciaki-testuja.pl/2015/10/jak-pies-z-owieczka-o-niezwykej.html

20 użytkowników ma tytuł Jak pies z owieczką na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Jak pies z owieczką na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Jak pies z owieczką

Dodaj cytat z książki Jak pies z owieczką