Tatax i inne historyjki o tatusiach

Okładka książki Tatax i inne historyjki o tatusiach autora Barbara Stenka, 9788375514308
Okładka książki Tatax i inne historyjki o tatusiach
Barbara Stenka Wydawnictwo: BIS opowieści dla młodszych dzieci
opowieści dla młodszych dzieci
2015-05-01
2015-05-01

Kup Tatax i inne historyjki o tatusiach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tatax i inne historyjki o tatusiach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tatax i inne historyjki o tatusiach

Wzruszające opowiadania.

Wzruszające opowiadania.

Postać taty w życiu każdego dziecka jest bardzo ważna. Każde z nich widzi go zupełnie inaczej, więc ile pociech, tyle portretów. A w związku ze zbliżającym się Dniem Ojca, pomyślałam, że warto rzucić okiem na książkę dla dzieci, która o tatach będzie opowiadać.
Więcej na stronie internetowej: https://papierowybluszcz.wordpress.com/2022/06/14/tatax-i-inne-historyjki-o-tatusiach-barbara-stenka/

Więcej na stronie internetowej:...

Książka autorstwa Barbary Stenki (przypominam, że mam słabość do polskich autorów!) to zbiór opowiadań o płci brzydkiej w roli rodzica. Mimo, że czasem bywają roztargnieni, czasem zabawni, inni od wszystkich lub mają całkiem dziwaczne pomysły, to jednak kochają swoje dzieci ponad wszystko. Bez względu na warunki, sytuację finansową robią co mogą, by zapewnić szczęśliwy dom swoim pociechom.
Mamy tu dziewięć przesympatycznych opowiadań zebranych w piękną książkę w twardej oprawie. Już same rysunki na wewnętrznych częściach okładki przedstawiające męskie twarze dają nam sygnał o różnorodnym podejściu tatusiów do swojej roli. Różnią się oni zarówno pod względem wyglądu jak i charakteru. Za to łączy ich jedna najważniejsza wartość - miłość do swoich dzieci.

Cała publikacja skupia się na tym, że tatusiowie to prawdziwi superbohaterowie. Cieszę się, że autorka postanowiła napisać historie o nich właśnie, gdyż przeważnie wszyscy mówią o mamusiach, zapominając jak ważną rolę w życiu dziecka odgrywa ojciec. Jestem zadowolona, że to ja akurat czytałam książkę córce, gdyż mogłam obserwować jej reakcję na usłyszane historie i ujrzeć ten błysk w oku, kiedy myślała: "mój tata też jest dla mnie takim superbohaterem, takim TATAXEM" :)
Więcej na blogu Zwykłej Matki :)

33 użytkowników ma tytuł Tatax i inne historyjki o tatusiach na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Tatax i inne historyjki o tatusiach na półkach dodatkowych

Okładka książki Dwa grube psy Joanna Kołaczkowska, Barbara Stenka
Dwa grube psy Joanna Kołaczkowska, Barbara Stenka
Okładka książki Na psa urok! Opowiadania o psach Grażyna Bąkiewicz, Wojciech Cesarz, Anna Czerwińska-Rydel, Agnieszka Frączek, Barbara Gawryluk, Grzegorz Gortat, Kalina Jerzykowska, Barbara Kosmowska, Zuzanna Orlińska, Marcin Pałasz, Joanna Papuzińska, Renata Piątkowska, Katarzyna Ryrych, Barbara Stenka, Katarzyna Terechowicz, Paweł Wakuła
Barbara Stenka
Barbara Stenka
Barbara Stenka – pisarka, poetka, autorka piosenek, scenariuszy i słuchowisk, a także choreografii i inscenizacji spektakli. Od 1996 r. pracuje z grupą artystyczną Arfik. Laureatka wielu konkursów : m.in.: ZAiKS-u, Festiwalu Piosenki Aktorskiej, Złotego Kosy. Autorka 12 powieści dla dzieci i młodzieży. Jej powieść Masło przygodowe otrzymała I nagrodę w II Konkursie Literackim im. Astrid Lindgren. Współpracuje z rozgłośniami radiowymi. Jej teksty umieszczane są w podręcznikach do nauki języka polskiego. Mieszka w Szczecinie.

Koszmarna dwójka Jory John
Koszmarna dwójka
Jory John Mac Barnett
Miles Murphy i Niles Sparks to pozornie zwykli chłopcy mieszkający w Dolinie Ospałej słynącej z zielonych wzgórz, stad krów, wyrobów mlecznych. Dwójka pozornie spokojnych uczniów Szkoły Wszechnauk od pokoleń zarządzanej przez rodzinę Barkinów założyła tajny klub Koszmarna Dwójka. Jej zadania polegają na ciągłym robieniu kawałów z użyciem najprostszych narzędzi: ser, nić, wiadro, niesamowicie ostra papryka, alarm przeciwpożarowy, kwiatki. Pozornie nieszkodliwe żarty zapowiadające świetną zabawę obracają się przeciwko sprawcom. Ich ukochany dyrektor Barry Barkin traci swoją pozycję. Jego miejsce (ku radości emeryta czekającego właśnie na taką okazję) zajmuje były dyrektor i jednocześnie ojciec dyrektora tolerującego żarty, Bertrand Barkin. W Szkole Wszechnauk powiało powagą, przed którą nikt nie jest w stanie się obronić. Zmienia się nie tylko podejście uczniów do niezwykłych wydarzeń, ale i nauczyciele zostają zmuszeni do całkowitej weryfikacji metod nauczania. Praca w grupach, dyskusja i twórcze podejście do tematu już nie wchodzą w rachubę. Uczniowie mają po prostu tylko chłonąć swoimi podatnymi umysłami wiedzę przekazywaną przez wykształconych pedagogów, ponieważ (zdaniem nowego dyrektora) tylko w ten sposób mogą się czegoś nauczyć, czyli krótko mówiąc: słuchać wykładów i uczyć się ich na pamięć. Dziwnym trafem akcja współgra z treściami lekcji i tak np. jedna z nauczycielek przekazuje uczniom wiedzę na temat totalitaryzmu, propagandy, samizdatu. Sami bohaterowie wprowadzają nas w świat wiedzy, zdobywania bezcennych informacji, dzięki czemu mali i duzi czytelnicy dowiedzą się czym jest skala Scoville’a, rozpuszczalnych materiałach, sposobach na wytworzenie śliskich powierzchni, gatunkach sera. Prosta akcja, w której jedynym celem jest robienie innym kawałów okazuje się bogata w informacje zachęcające do samodzielnego szperania i pogłębiania wiedzy. „Coraz koszmarniejsza dwójka” to niesamowicie wciągająca opowieść o przejęciu władzy i sprawowaniu dyktatury dbającej o właściwą propagandę, dostosowanie informacji do wydarzeń, przekręcaniu faktów i w ten sposób nowy dyrektor po wywołaniu alarmu przeciwpożarowego pragnie osobie, która to zrobiła wręczyć order wzorowego ucznia, który uratował budynek przed pożarem, czyli robi wszystko, aby nikt nie pomyślał, że ktokolwiek w szkole odważył się na zrobienie kawału. Wydaje się, że jest on niezniszczalny. Chłopcy przez wiele dni nie mają pomysłów, aż do czasu zaproszenia do współudziału byłego dyrektora (syna obecnego). Jaki jest najsłabszy punkt najbardziej poważnego i najbardziej nielubianego człowieka w szkole? Czy szperanie w przeszłości pomoże? Jaki kawał wytną mu Niles i Miles? Czy w szkole już na zawsze zapanuje nuda? Przekonajcie się sami. Książka Jory’ego Johna i Maca Barnetta wzbogacona interesującymi ilustracjami Kevina Cornella to interesująca lektura dla uczniów. Dzięki przemycaniu ciekawostek młodzi czytelnicy odkrywają, że robienie innym kawałów wymaga sporej wiedzy i ciągłego jej poszerzania. Odkryją też jak wiele mogą mieć ze sobą porządni, bardzo dobrze uczący się uczniowie z niedbałymi kawalarzami. Wielkim plusem są ilustracje wprowadzające w świat bohaterów, przerysowujące bohaterów, pozwalające spojrzeć na nich z boku oraz prosty, żywy (w stronie czynnej) język i niedługie rozdziały pomagające młodzieży na rozplanowanie czytania. Kolejną zaletą książki jest to, że można ją czytać bez znajomości wcześniejszej części. Polecam wszystkim miłośnikom psot oraz tym, którzy szukają lekkiej, przyjemniej lektury, która wywoła u nich śmiech.
AnnaSikorska - awatar AnnaSikorska
oceniła na103 lata temu
Najwierniejsi przyjaciele. Niezwykłe psie historie Renata Piątkowska
Najwierniejsi przyjaciele. Niezwykłe psie historie
Renata Piątkowska
Książka, którą widzisz ma ogromną moc – otuli Cię swoim ciepłem, a przepiękne psie historie zabiorą Cię w świat pełen miłości, lojalności i wzruszeń. O tym, że pies jest najwierniejszym przyjacielem człowieka, wiadomo nie od dziś. Zawsze czujny i obserwujący nasze reakcje, śledzi każdy nasz ruch i zauważa zmiany w zachowaniu, tonie głosu czy gestach. Potrafi rozpoznać nasze emocje, reaguje na nasz nastrój i potrzeby, a ich obecność często daje poczucie bezpieczeństwa i komfortu. Empatyczny, towarzyszy w radościach i smutkach. Lojalny, wierny i kochający. Taki właśnie jest pies. W "Najwierniejszych przyjaciołach" Renata Piątkowska zebrała dziesięć niezwykle emocjonalnych historii, które w roli głównej stawiają psiego bohatera. Poznacie tu Barrego – wspaniałego ratującego psa-tropiciela, duet Dunaja i Azora, który zaskoczy Was swoją niezwykłą przyjaźnią i poświęceniem, Hachiko – absolutnie wiernego psa czekającego ponad 10 lat na swojego pana, Imkę – najlepszą mamą zastępczą, czy Karmela – niezawodnego przewodnika. Historie są różnorodne, jednak wszystkich bohaterów łączy jedno – ponadprzeciętna wierność i zdolność do poświęceń. To książka, która rozgrzeje serce każdego, kto ceni bezgraniczną lojalność i miłość zwierząt. Opowiadania o psach wykazujących niesamowitą odwagę i poświęcenie, choć osadzone w prostych okolicznościach, są pełne głębokich emocji. Każda z opowieści ukazuje nie tylko więź między człowiekiem a psem, ale także ich empatię i zdolność do oddania. To idealna lektura, która może być inspiracją do rozmów z dziećmi o roli zwierząt w życiu człowieka.
AlkoweCzytanki - awatar AlkoweCzytanki
Lekarstwo na krowę i inne opowiadania Agnieszka Gadzińska
Lekarstwo na krowę i inne opowiadania
Agnieszka Gadzińska
Lusia uwielbia zabawę z klockami LEGO i chciałaby aby jej starsza siostra oddała się pasji razem z nią. Niestety Pola woli malować paznokcie i robić dziwne miny i nawet nie myśli bawić się z młodszą siostrą. Lusia wpada w gniew i nazywa Polę krową i oto dzieje się rzecz niesłychana! Pola naprawdę przemienia się w krowę i nijak nie można jej "odkrowić". Lusia jest przerażona, bo nawet aptekarki nie znają takiego leku na krowę. Co zrobić, by przywrócić Poli normalny wygląd? Okazuje się, że to prostsze niż się wydaje. "Lekarstwo na krowę" to książeczka składająca się z trzech opowiadań. Każde jest inne i opowiada inną historię. To co je łączy, to przede wszystkim ogromne poczucie humoru, zabawne sytuacje i szczypta fantazji wpleciona w fabułę. Ale przecież to lektura dla dzieci, więc trochę poszaleć z niemożliwym jest wręcz wskazane. Najważniejsze jest to, że historyjki zawierają cenny morał. Będzie o siostrzanej miłości, o wybaczeniu, o przyjaźni i pokonywaniu strachu. Wszystko przypieczętowane ślicznymi ilustracjami. Duży format książki, twarda oprawa i literki przystosowane to samodzielnego czytania będą zachęcały małego czytelnika do samodzielnej lektury. Opowiadania nie są długie, więc idealnie się sprawdzą jako pierwsze czytanki lub krótkie bajki przed snem. Podoba mi się przede wszystkim to, że historyjki czegoś uczą. Lubimy z dziećmi wszelkie puenty i morały o których możemy potem dyskutować, dawać sobie przeróżne przykłady itd. "Lekarstwo na krowę" jest właśnie takiego rodzaju książeczką, która pobudza wyobraźnię dziecka i uczy właściwych zachowań.
Malwina Czyta - awatar Malwina Czyta
oceniła na810 lat temu
Dasz radę, Marcelko Marcin Pałasz
Dasz radę, Marcelko
Marcin Pałasz
Z wielką ciekawością zabrałam się z synkiem do lektury książki autorstwa Marcina Pałasza, która jest pierwszym tomem serii o Marcelce. Marcelka jest uczennicą drugiej klasy szkoły podstawowej, dla której czas spędzony w szkolnej ławce jest ciężkim przeżyciem. Wszystko przez jej niepełnosprawność i nastawienie rówieśników. Mimo swojego młodego wieku z Marcelki bije ogromna odwaga i wytrwałość. Siłę natomiast znalazła w swoim nowym przyjacielu, od którego otrzymała wszystko to, czego nie mogli dać jej koleżanki i koledzy w klasie. Już od pierwszej strony byłam urzeczona i poruszona historią Marcelki. Mimo że książka jest już na rynku dziesięć lat, to losy przedstawione w niej są ponadczasowe i nad wyraz prawdziwe. Dziecko, dla którego niepełnosprawność jest już dużym cierpieniem, musi mierzyć się z szykanowaniem przez rówieśników. Jako rodzic zdaje sobie sprawę, jak ważne jest wychowanie dziecka w taki sposób, aby zawsze pomagało słabszemu i było empatyczne. Każdego dnia staram się wychowywać syna w taki właśnie sposób, tłumacząc każdą, najdrobniejszą rzecz, słowo, czy gest, który mógłby komuś przykrość lub krzywdę. Niestety nie jest to łatwa sprawa. Autor w ujmujący sposób pokazuje, jak wiele cierpienia skrywa w sobie Marcelka, bo choć w szkole nie jest za wesoło, to jednak ma grono osób, które ją kochają i są gotowe dla niej poświęcić wszystko. To dla nich uśmiecha się i ćwiczy, aby poświęcenie nie poszło na marne. Jednak kiedy w jej życiu pojawia się nowy członek rodziny, Marcelka nabiera jeszcze większej chęci do walki, aby pokonać niepełnosprawność. Z każdej strony bije chęć życia i wola walki, ale także lekcja pokory i sprawiedliwość. Dzięki tej lekturze mogłam kolejny raz wyjaśnić dziecku, co w życiu jest ważne, na co warto zwrócić uwagę i czego się wystrzegać. Książka została wydana w małej kieszonkowej wersji, jednak czcionka jest dość duża, tak więc czytanie jej to czysta przyjemność. Dodatkowo została ona ustrojona ślicznymi bialo-czarnymi ilustracjami, a właściwie szkicami. W najbliższym czasie czekają na mnie jeszcze dwa tomy z tego cyklu i już nie mogę się doczekać, kiedy będę mogła usiąść wraz z synem, by poznać kolejne przygody Marcelki. A Was i Wasze pociechy zachęcam do lektury ponadczasowej i ujmującej pierwszej części. https://papierowybluszcz.wordpress.com/2024/04/19/dasz-rade-marcelko-marcin-palasz/
Adrianna - awatar Adrianna
oceniła na101 rok temu
Bartek, Lenka i sny Jola Richter-Magnuszewska
Bartek, Lenka i sny
Jola Richter-Magnuszewska Joanna Wachowiak
Ciepłych, pouczających, mądrych opowiadań dla przedszkolaków nigdy dość w biblioteczce. Przeczytaliśmy z moimi już niemal pięcioletnimi bliźniakami kolejną interesującą książkę, a pierwszym z powodów, dla których wzbudziła u nich sensacyjne wręcz zainteresowanie, jest imię głównego bohatera – takie samo jak jednego z nich. „Bartek, Lenka i sny” Joanny Wachowiak to zbiór ośmiu opowiadań, które w radosny i barwny sposób pomagają dzieciom oswoić trudne emocje, odnaleźć się w nowych sytuacjach, zyskać wiarę w siebie i zwyczajnie zrozumieć otaczający świat. Opowiadania zawarte w tym zbiorze są tak wszechstronne, że właściwie należałoby odnieść się indywidualnie do każdego z nich. Często poszukujemy książek dotyczących konkretnych tematów, a tutaj jest ich wiele i każdy ważny. Choćby pojawienie się młodszej siostry, które absorbuje całą uwagę rodziców i wymaga, aby dostosowywać się do jej potrzeb, płacze cały czas, nie pozwalając zasnąć. Opowiadania o hałaserze oraz podróży w czasie pomagają lepiej zrozumieć takie maleństwo, które inaczej nie potrafi porozumiewać się z otoczeniem. Jedna z najśmieszniejszych historyjek opowiada o liście do Mikołaja i jego wizycie w domu Bartka. Dzięki niemu dzieci zrozumieją, że najprostsze zabawki są najfajniejsze i przy odrobinie wyobraźni można je wykorzystać na wiele sposobów. W kolejnym możemy się również przekonać, że bycie królewiczem może okazać się okropnie nudne. Czytelnicy mogą uświadomić sobie, że trzeba wierzyć w siebie i nie poddawać się, kiedy coś nam nie wychodzi, próbować aż do skutku, o czym uczy kura na rowerze. Dzięki pozostałym opowiadaniom poznamy wartość aktywności fizycznej na dworze, uwrażliwimy dzieci na potrzeby dorosłych i pomożemy zrozumieć ogrom pracy i odpowiedzialności, jaki codziennie niosą na swoich barkach oraz pokażemy, że bohaterskość wcale nie wymaga wielkich, odważnych czynów, wystarczy dobrze poszukać okazji do pomocy innym w najbliższym otoczeniu i w zwyczajnej codzienności. Wszystkie opowiadania opierają się na motywie snu, jakiego doświadcza Bartek, przez co są wyjątkowo zabawne, bo wiadomo, że absurdalność naszych nocnych marzeń bywa nieograniczona. Pomagają oswoić wiele problematycznych sytuacji i emocji. Twarda oprawa, porządny papier, poręczny format to już sztandarowe cechy wszelkich publikacji z Wydawnictwa Bis. Dzięki temu książka sprawdzi się u młodszych dzieci, ale i u starszych, które potrafią już czytać same. Długość i forma opowiadań pozwalają polecać je czytelnikom od 5 do 10 roku życia. Warto też wspomnieć o kolorowych, jasnych i wesołych ilustracjach Joli Richter-Magnuszewskiej, które tutaj pięknie odzwierciedlają barwność, bajkowość Bartkowych snów. Do książki dołączona jest płyta z audiobookiem, czytanym przez Jacka Kawalca. Przyznam, że słuchanie jego interpretacji jest ogromną przyjemnością, bo jako lektor umiejętnie nadaje opowiadaniom dynamikę, fantastycznie odzwierciedla emocje i potrafi przyciągnąć uwagę. Pozostaje mi tylko z całego serca polecić tą pozycję oraz wspomnieć, że jest częścią serii, w której poznajemy inne, równie wciągające i kolorowe sny Bartka.
LiterAnka - awatar LiterAnka
oceniła na84 lata temu
W poszukiwaniu Grzmiącego Smoka Sophie Shrestha
W poszukiwaniu Grzmiącego Smoka
Sophie Shrestha Romio Shrestha
Dzieciństwo rządzi się jednym ogólnym prawem: wszystko jest zdecydowanie większe. Przez to porcja lodów wydaje się gigantyczna, kostka czekolady rozpuszcza się dłużej niż u dorosłego, ale jednocześnie ciemność jest bardziej nieprzenikniona, a burze zbyt głośne i groźne. Oswojenie strachu może zająć wiele lat lub jeden wieczór z książką, która pokaże dziecku świat z innej perspektywy: tej magicznie tajemniczej i pełnej szczęśliwej zabawy. Dwoje maluchów bardzo bało się burzy, którą mieli okazję zobaczyć w Bhutanie podczas wizyty u dziadka, który opowiada im historię o Grzmiących Smokach bawiących się podczas burzy. Historia opowiedziana przez staruszka wzbudza ciekawość bohaterów, przez co wyruszają w świat szukać niezwykłych stworzeń. Trafiają do pobliskiego klasztoru na wysokiej górze, skąd wędrują do Gniazda Latającej Tygrysicy, która na swoim grzbiecie zawiezie ich do pięknych Grzmiących Smoków bawiących się ze sobą. Po tej nocnej przygodzie Tashi i Amber na burzę patrzą jak na piękne zjawisko. Książka poza oswajaniem strasznej burzy przybliża małego czytelnika do kultury Wschodu, do Kraju Grzmiącego Smoka, czyli Buhatanu. Klimat tego miejsca został oddany nie tylko w opowieści, ale i pięknych i nietypowych dla nas ilustracjach. „W poszukiwaniu Grzmiącego Smoka” jest doskonałą lekturą dla dzieci od trzech do siedmiu lat.
AnnaSikorska - awatar AnnaSikorska
oceniła na911 lat temu
Bajkoterapia, czyli bajki pomagajki dla małych i dużych Cezary Harasimowicz
Bajkoterapia, czyli bajki pomagajki dla małych i dużych
Cezary Harasimowicz Dorota Suwalska Agnieszka Tyszka Beata Ostrowicka Grażyna Bąkiewicz Roksana Jędrzejewska-Wróbel Grażyna Wolszczak Janusz Leon Wiśniewski Małgorzata Strękowska-Zaremba Artur Barciś Katarzyna Dowbor Rafał Królikowski Zofia Stanecka Marcin Piwowarski
12/2025 Do przeczytania tej książki w całości, w życiu naszego dziecka trzeba znaleźć odpowiedni moment. Na pewno nie jest to książka, którą można ot tak czytać przed snem. Jak sam tytuł wskazuje, są to bajki terapeutyczne, które nie są na wskroś lukrowe, tęczowe i słodkie. Często są smutne, ukazują problemy z jakimi mogą spotykać się dzieci, zagrożenia na jakie są narażone w świecie realnym i wirtualnym. Te bajki mają uczyć, być przykładem tego jak nie postępować w danej sytuacji, albo właśnie jak postępować aby wykaraskać się z problemów. Ta książka to pomoc dla rodziców i dla dzieci. Każdy rozdział mówi o innym problemie. Każdy jest zaopatrzony w krótki wstęp, sugerujący kiedy można przeczytać dziecku daną opowieść, są pomocnicze pytania jakie można zadać dziecku, aby lepiej zrozumiało sens powieści, a na koniec jest też komentarz terapeutyczny, który moim zdaniem jest dobrym przypomnieniem dla dorosłych, jak działa psychika małego dziecka, (i że na pewno działa inaczej niż osób dorosłych),w odniesieniu do konkretnej sytuacji przedstawionej w konkretnym rozdziale. U nas głównym założeniem lektury tej książki był rozdział o braku wiary w siebie u dziecka, ale córce tak się spodobało, że przeczytaliśmy całą książkę. Niektóre tematy były ciężkie, nowe dla mojego dziecka, ale wykorzystałam to jako okazję do pokazania jej z jakimi problemami mogą mierzyć się inne dzieci. Myślę, że ta książka to naprawdę dobra sprawa, ale moim zdaniem - jeżeli dziecko umie już samo czytać -to jednak powinna być czytana w obecności kogoś dorosłego, kto będzie mógł obserwować reakcję dziecka i na bieżąco tłumaczyć różne zawiłości.
CzytamBoLubię - awatar CzytamBoLubię
Zwrotki dla Dorotki. Arcyksiążę fiołków Jan Izydor Sztaudynger
Zwrotki dla Dorotki. Arcyksiążę fiołków
Jan Izydor Sztaudynger
http://www.nieperfekcyjnie.pl/2016/03/zwrotki-dla-dorotki-arcyksiaze-fiokow.html "Zwrotki dla Dorotki. Arcyksiążę fiołków" to zbiór 58 wspaniałych rymowanek, które błyskawicznie wpadają w ucho. Od samego początku w mojej głowie zaświtała pewna myśl - wierszyki Sztaudyngera są idealne do recytowania przez dzieci na różnorodnych konkursach, ponieważ są proste, lekkie oraz melodyjne. Autor prowadzi nas po ogrodach i leśnych dróżkach, w słonecznej oraz nocnej aurze, pod tęczę i na brzeg strumienia, wśród drzew oraz kwiatów, przez wiosnę, lato, jesień i zimę. Wszyscy znamy wierszyki Marii Konopnickiej, Jerzego Brzechwy czy Juliana Tuwima, jednak nazwisko Sztaudyngera jest niemal nieznane znacznej większości Polaków, co jest niezwykle niesprawiedliwe względem tego autora. Jego wierszyki nie odbiegają niczym od tych, które znamy od lat, a wręcz przeciwnie - niekiedy nawet okazują się lepsze! Jan Sztaudynger stworzył świetne utwory z myślą o swojej ukochanej wnuczce Dorotce - ową miłość przelał na papier, co czuć z każdej kolejnej przewróconej kartki... Wydanie książki jest fenomenalne! Twarda i kolorowa okładka, wyróżniająca się na półce, a do tego wspaniałe ilustracje autorstwa Jony Jung uprzyjemniają czytanie nie tylko dzieciom, ale także dorosłym. Do tego duża czcionka sprawia, że młodzi czytelnicy mogą samodzielnie sięgać po owe wiersze, nie prosząc rodziców o pomoc w czytaniu. Mój synek, pomimo tego, iż jest jeszcze noworodkiem, bacznie słuchał tych utworów, zatem świadczy to o tym, iż mają w sobie to COŚ. Warto zapoznawać nasze pociechy nie tylko z prozą, ale także poezją, która jest równie wartościowa i piękna. "Zwrotki dla Dorotki. Arcyksiążę fiołków" to wspaniała książka z wierszykami, które niosą ze sobą mnóstwo ciepła oraz radości, uprzyjemniając czas w każdej wolnej chwili. Z pewnością niejednokrotnie wrócę z synkiem do tego tomiku, po raz kolejny zaczytując się w "Koniku polnym", "Modnisi", "Białej kropeleczce", "Wielkim malarzu" czy "Kołysance".
prozaczytana - awatar prozaczytana
oceniła na810 lat temu
20 bajek do czytania dzieciom przed snem Tamara Michałowska
20 bajek do czytania dzieciom przed snem
Tamara Michałowska
Dziecko mi dorasta! Coraz częściej zdarzają się dni kiedy nie chce, abym poczytała mu do snu, choć na całe szczęście są jeszcze momenty, że sam o to prosi ;) Jednak wybór lektur też nie jest już taki łatwy jak kiedyś. Teraz nie wystarczy, że chwycę z półki coś i zacznę czytać. Teraz Nikodem musi to oglądnąć i sprawdzić czy, aby na pewno to co jest w środku mu się podoba i czy czasem nie ma tam nic co wydawać by mu się mogło nieodpowiednie do jego (jakże dorosłego i poważnego) wieku! Tak, tak, niestety dziecko moje nie ma zamiaru słuchać "bajeczek dla maluszków", a ta książka od razu została przez niego przydzielona do tej kategorii. Ale bez obaw, przekonałam go, że się myli i stwierdził, że w takim razie posłucha i oceni. Wybrał kilka z dostępnych tutaj opowiadań i wysłuchał. Na koniec stwierdził, że były fajne i dobrze, że go namówiłam ;) W książce tej (jak sam tytuł wskazuje) znajduje się 20 bajeczek. Każda z nich opowiada o czymś innym. Jest na przykład bajka o małej pszczółce, która bardzo chciała powiedzieć swojej mamie, że ją kocha, ale ciągle o tym zapominała. Jest też opowieść o farmie pełnej zwierzaków gdzie doszło do wielu sprzeczek, a wszystko to przez zarozumiałego prosiaczka. Kolejną bajeczką jest bajka o Jasiu który spędzał wakacje u babci na wsi i narzekał na brak przyjaciół, na ciągłą pracę, aż spotkał króla jagodowego rodu. Przeczytamy też o kogucie, który stwierdził, że umie więcej niż tylko piać. O strachu na wróble, który był smutny, bo wszyscy o nim zapomnieli, ale okazało się, że przyjaźń jest lepsza od straszenia. Jest także bajka o trzech małych chłopcach, którzy najbardziej lubili bawić się w gniewnych rycerzy, przez to dokuczali różnym niewinnym zwierzakom. Kolejna opowieść jest o szkole Pana słowika, który nie potrafił poradzić sobie z nauczeniem śpiewu różnych zwierząt tak jak na przykład lew, krokodyl, sowa, wilk czy nietoperz. Jest także bajka o wężu, który został kolażem... Nie będę opisywała Wam wszystkich bajeczek, bo sporo ich tutaj, ogólny zarys już znacie i wiecie mniej więcej czego się spodziewać, a to najważniejsze :) Mogę jedynie dodać, że niektóre z tych opowiadań są dłuższe, niektóre krótsze, ale wszystkie ciekawe i pouczające. Każde z nich niesie jakieś ważne przesłanie, z każdego płynie jakiś morał i właśnie to może okazać się dobrym początkiem, aby porozmawiać z naszymi dzieciaczkami na ważne tematy. Książka ta prezentuje się naprawdę ślicznie. Sztywna oprawa, duży, kwadratowy format, przyciągająca wzrok okładka... A w środku śliskie strony, czytelna i duża czcionka i mnóstwo bardzo kolorowych ilustracji. I jedyne co najchętniej bym tutaj zmieniła jest to, że do każdej bajki są inne obrazki. Chodzi mi o to, że nie są one wykonane taką samą techniką, nie prezentują się tak samo i nie stworzył ich jeden ilustrator. Z jednej strony w niczym to nie przeszkadza, wszystkie ilustracje są ładne i jak najbardziej pasują, ale z drugiej mnie osobiście odrobinę to drażni. Ale nie ja tu jestem najważniejsza lecz mały czytelnik, a Nikodemowi się podobało więc ja nie mam tutaj nic więcej do powiedzenia ;)
Książeczki synka-i-córeczki - awatar Książeczki synka-i-córeczki

Cytaty z książki Tatax i inne historyjki o tatusiach

Dodaj cytat z książki Tatax i inne historyjki o tatusiach