Zanim znowu zabiję

Okładka książki Zanim znowu zabiję autora Mariusz Czubaj, 9788328020542
Okładka książki Zanim znowu zabiję
Mariusz Czubaj Wydawnictwo: W.A.B. Cykl: Polski psychopata (tom 3) Seria: Mroczna Seria kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Polski psychopata (tom 3)
Mroczna Seria
2015-05-06
2012-05-30
9788328020542

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Zanim znowu zabiję w ulubionej księgarnii

Zanim znowu zabiję

Oceny książki Zanim znowu zabiję

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zanim znowu zabiję

Nudna i beznamiętna. Słaba fabuła. Przepychanki działaczy futbolu nie są raczej dobrym tematem na kryminał.

Dalszy ciąg przygód śledczego Heinze-a w tym tomie do gry dochodzi do konotacji z ojcem a synem.

Jak do tej pory najlepszy tom. Zagadka jest ciekawa i plus wmieszanie wątku rodzinnego to coś co fajnie nadaje tempa i rozwija bohatera, po za tym sam główny bohater staje się bardziej ludzki i pokazuje część siebie którą ukrywał nie tylko przed innymi osadzonym w książce bohaterami ale też czytelnikiem.
Co do głównego nurtu fabuły, był bardzo interesują i plot twisty nie były aż tak bardzo oczywiste, cała sprawa bardzo ciekawa i porusza dość ciekawy wątek.
Czy był to najlepszy kryminał jaki czytałem? Nie ale była najlepszy jaki do tej pory czytałem z tej seri.

Zdecydowanie lepsza od części pierwszej i drugiej i nie mowa tutaj o fabule (chociaż ta też jest bardziej wciągająca i dopracowana niż w dwóch poprzednich książkach),ale przede wszystkim o stylu. Widać znaczną poprawę, narracja pierwszoosobowa bardzo wdzięcznie służy serii o Rudolfie Heinzu. Narrator nie ma już aż takiego pola manewru i nie zagląda w przemyślenia trzech postaci w ciągu jednego akapitu, łatwiej jest się połapać.
Formatowanie tekstu i błędy (interpunkcja, literówki),pozostawiają trochę do życzenia, ale to już nie jest w kwestii samego autora.
Z początku myślałem, że będzie nudno i beznadziejnie, bo nie jestem fanem piłki nożnej, ale to była bardzo dobra lektura. No i akcja toczy się też w dobrym tempie, szybko, więc nie sposób się znudzić, ale nie pędzi aż tak jak w poprzednich częściach serii i łatwiej jest czytelnikowi złapać oddech.

Bardzo na plus. Lecę czytać ostatnią część!

1884 użytkowników ma tytuł Zanim znowu zabiję na półkach głównych
343 użytkowników ma tytuł Zanim znowu zabiję na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zanim znowu zabiję

Okładka książki Kultura jako przygoda Monika Bauer, Michał Buchowski, Izabella Bukraba-Rylska, Mariusz Czubaj, Adam Czyżewski, Bernadetta Darska, Maja Dobiasz-Krysiak, Andrzej Dorobek, Maciej Dudziak, Elżbieta Durys, Tomasz Kamusella, Krzysztof Kasiński, Agnieszka Kazibut, Waldemar Kuligowski, Marcin Lisiecki, Justyna Marcinkowska, Mateusz Marczewski, Jacek Jan Pawlik SVD, Mirosław Pęczak, Michał Rauszer, Bardhyl Selimi, Joanna Szczepanik, Magdalena Szpunar, Ewa Tracz
Okładka książki Krzysztof Mętrak Mariusz Czubaj, Barbara Giza, Karol Jachymek, Monika Jacygrad, Rafał Koschany, Marcin Maron, Robert Mielhorski, Adam Wyżyński, Janusz Zaorski, Piotr Zwierzchowski
Mariusz Czubaj
Mariusz Czubaj
Profesor antropologii kultury w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie. Jego badania koncentrują się wokół problematyki kultury popularnej, kultury fanowskiej, literatury popularnej i seriali. Współpracuje też z Ośrodkiem Badań nad Przestrzenią Publiczną, prowadząc badania dotyczące antropologii sportu. Członek redakcji kwartalnika Kultura Popularna. W zakresie literatury kryminalnej łączy teorię z praktyką. Za powieść "21:37", pierwszą z cyklu z profilerem Rudolfem Heinzem, otrzymał Nagrodę Wielkiego Kalibru dla najlepszej polskiej powieści kryminalnej i sensacyjnej 2008 r. "Martwe popołudnie" rozpoczyna kolejny cykl powieściowy z ekspertem do spraw bezpieczeństwa i specjalistą od poszukiwań zaginionych, Marcinem Hłaską. Kryminały Czubaja tłumaczono na język angielski, niemiecki, turecki i ukraiński. Członek Polskiego Towarzystwa Kryminalistycznego.

Głowa Niobe Marta Guzowska
Głowa Niobe
Marta Guzowska
Akcja powieści „Głowa Niobe” rozgrywa się w pałacu w Nieborowie i rzeczywiście znajduje się tam rzeźba głowy Niobe – mitologicznej matki siedmiu synów i siedmiu córek. Mityczna Niobe obraziła swoją pychą matkę Apollina i Artemidy – Latonę. Nie chciała się pokłonić i złożyć ofiary Latonie, za co została ukarana. Patrzyła jak na jej oczach Apollo i Artemida zabijają strzałami z łuku jej dzieci. Przy życiu pozostało jedynie dwoje: Chloris i Amyklas. Zrozpaczoną Niobe Zeus zamienił w kamień. Głowa Niobe znajdująca się w Nieborowie, została wykuta przez rzymskiego rzeźbiarza na podstawie oryginału z IV wieku p.n.e. Trafiła do Nieborowa w 1802 roku jako dar dla księżnej Radziwiłłowej, od carycy Katarzyny II. Podobno z Rzymu do Petersburga trafiła przez Anglię. Takie jest historyczne osadzenie kolejnego kryminału archeologicznego Marty Guzowskiej. Głównym bohaterem jest Mario Ybl, profesor Mario Ybl – jak zwykł poprawiać swoich rozmówców zwracających się do niego Panie Ybl. Wybitny antropolog zaproszony na międzynarodową konferencję naukową do pałacu w Nieborowie. Czytelnicy, którzy czytali pierwszą powieść Marty Guzowskiej „Ofiara Polikseny”, znają już tego zarozumiałego, irytującego i nie pozbawionego poczucia humoru bohatera. Tych, którzy spotykają go po raz pierwszy informuję, że w części pierwszej swoich przygód ze środowiskiem archeologów jest jeszcze bardziej irytujący, cyniczny i sarkastyczny. Ale i w pierwszej i w tej powieści Ybl prowadzi własne śledztwo. Mario cierpi na nyktofobię. Nyktofobia to silny, skrajny lęk przed ciemnością, zaburzenie które utrudnia codzienne funkcjonowanie, zwłaszcza gdy wokół zapadają ciemności. W Nieborowie po pierwszym dniu międzynarodowej konferencji naukowej dochodzi do makabrycznego odkrycia. Na marmurowym postumencie zamiast głowy Rzymianki – kamiennej – znajduje się prawdziwa, odcięta głowa jednej z uczestniczek konferencji. Za oknem nieborowskiego pałacu szaleje zamieć śnieżna. Uczestnicy zostają odcięci od świata i nikt nie może do nich dotrzeć. A organizator konferencji nie chcąc siać paniki wśród naukowców, próbuje im wmówić, że to głupi żart, a odcięta głowa należy do manekina. Kolejna noc przynosi kolejne okaleczone zwłoki. Morderca rozpoczyna z uczestnikami konferencji rodzaj dziwnej zabawy w chowanego. Zaskakujące zwroty akcji wciągają czytelnika w atmosferę tajemniczych wydarzeń nieborowskiego pałacu.
Mariola - awatar Mariola
oceniła na72 miesiące temu

Cytaty z książki Zanim znowu zabiję

Mariusz Czubaj Zanim znowu zabiję Zobacz więcej