Zdarzyło się pierwszego września (albo kiedy indziej). Dramat

Okładka książki Zdarzyło się pierwszego września (albo kiedy indziej). Dramat autora Pavol Rankov, 9788364887444
Okładka książki Zdarzyło się pierwszego września (albo kiedy indziej). Dramat
Pavol Rankov Wydawnictwo: Książkowe Klimaty Seria: Słowackie Klimaty utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
Słowackie Klimaty
Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy)
2015-08-05
2015-08-05
Tomasz Grabiński

Kup Zdarzyło się pierwszego września (albo kiedy indziej). Dramat w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zdarzyło się pierwszego września (albo kiedy indziej). Dramat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zdarzyło się pierwszego września (albo kiedy indziej). Dramat

Zdarzenia opisane w dramacie dzieją się w okolicy 1 września, albo kiedy indziej. Czworo znajomych: Mária, Ján, Gabriel i Peter. Czytelnik obserwuje ich na przestrzeni lat. Autor pokazuje nam jak bardzo życie może poplątać losy człowieka. Czasem najlepszy przyjaciel staje się wrogiem.

Nie mam w zwyczaju czytać tego typu książek i ciężko mi się odnieść jeśli chodzi o opinię. Natomiast historia dosyć ciekawa. Co prawda liczyłam na inny wymiar opowieści ale nie zanudziłam się przy tym. Czyta się bardzo szybko, w końcu ma nieco ponad 90 str.

Nasamprzód dzieło Rankova poznałem poprzez sztukę wrocławskiego teatru Ej!Aj! Sztuka, mimo że oparta na scenariuszu skróconym w stosunku do książki, wywarła na mnie wrażenie spójnej i kompletnej. Jest to ciekawa opowieść o miłości, polityce, a także o tym, jak mały wpływ mamy czasem na własne życie.

Następnie przeczytałem powieść. Oczywiście jest tam dużo więcej wątków niż w dramacie, są też bardziej rozbudowane. Dopiero na samym końcu przeczytałem dramat. Mam teraz wrażenie, że gdybym to od niego rozpoczął lekturę, wydawałby mi się płytki i banalny. Jest to oczywiście wrażenie mylne, biorące się stąd, że całe sceny, czy wręcz rozdziały, w sztuce są pomijane, bądź sygnalizowane pojedynczymi zdaniami. W rzeczywistości jest to esencja powieści.

***

Sztuka będzie ponownie wystawiona 04.06.2016 r. we wrocławskim Miserarcie. Jeśli ktoś ma okazję, polecam obejrzeć.

Następnie przeczytałem powieść. Oczywiście jest tam dużo więcej wątków niż...

37 użytkowników ma tytuł Zdarzyło się pierwszego września (albo kiedy indziej). Dramat na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Zdarzyło się pierwszego września (albo kiedy indziej). Dramat na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zdarzyło się pierwszego września (albo kiedy indziej). Dramat

Pavol Rankov
Pavol Rankov
Jeden z najciekawszych współczesnych pisarzy słowackich. Na co dzień pracuje jako wykładowca na Uniwersytecie Komeńskiego w Bratysławie. Jego twórczość tłumaczona była m.in. na język angielski, niemiecki, czeski, węgierski, polski, rumuński, szwedzki, japoński, hindi i arabski. Rankov jest autorem trzech zbiorów opowiadań: S odstupom času (Z perspektywy czasu, 1995); My a oni / Oni a my (My i oni / Oni i my, 2001); V tesnej blízkosti (W pobliżu, 2004). Ich polski wybór ukazał się w 2011 r. pod tytułem Bratysława jest mała. W 1995 r. pisarz otrzymał prestiżową Nagrodę im. Ivana Kraski, przyznawaną debiutującym słowackim autorom. Historyczna powieść Rankova Zdarzyło się pierwszego września (albo kiedy indziej) (Stalo sa prvého septembra alebo inokedy, 2008) otrzymała w 2009 r. Europejską Nagrodę Literacką oraz kilka prestiżowych nagród słowackich (m.in. Nagroda Czytelników dziennika „SME”, Nagroda Fundacji Banku Tatra). Adaptacja powieści została wystawiona przez Słowacki Teatr Narodowy. W 2011 roku ukazała się jego najnowsza powieść Matky (Matki).

Cytaty z książki Zdarzyło się pierwszego września (albo kiedy indziej). Dramat

Pavol Rankov Zdarzyło się pierwszego września (albo kiedy indziej). Dramat Zobacz więcej