Harry Potter i Kamień Filozoficzny (Wydanie ilustrowane)

Okładka książki Harry Potter i Kamień Filozoficzny (Wydanie ilustrowane) Jim Kay, J.K. Rowling
Okładka książki Harry Potter i Kamień Filozoficzny (Wydanie ilustrowane)
Jim KayJ.K. Rowling Wydawnictwo: Media Rodzina Cykl: Harry Potter (tom 1) Ekranizacje: Harry Potter i Kamień Filozoficzny (2002) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
2015-10-06
2015-10-06
Andrzej Polkowski
Ekranizacje:
Harry Potter i Kamień Filozoficzny (2002)
Tagi:
fantastyka Harry Potter czarodzieje magia

Patronaty LC

Książki autora

Niepowtarzalny głos Piotra Fronczewskiego nadaje audiobookowi super wymiar. Pięknie się to słucha, w szczególności przez dorosłego osobnika. Bardzo gorąco polecam nawet dla tych, którzy przeczytali papierową książkę.

Bardzo ciekawa książka. Polecam tą i wszystkie inne z serii

Bardzo ciekawa książka. Polecam tą i wszystkie inne z serii

Dyszka za sentymentalną podróż przez meandry dzieciństwa.

Dyszka za sentymentalną podróż przez meandry dzieciństwa.

Lubię serię harrego pottera oraz magię jest to książka krótka idealna dla młodszych czytelników.

w sumie g się czytało po angielsku🪩 what can i say it’s so cool

w sumie g się czytało po angielsku🪩 what can i say it’s so cool

Właśnie skończyłem słuchać audiobooka po raz drugi.
Widziałem wszystkie filmy o Harrym Potterze już kilka razy, a słuchając ebooka, największą przyjemność sprawiało mi szukanie różnic między filmem a książką.
Piotr Fronczewski sprawdził się idealnie jako lektor, a audiobooka słuchało się bardzo przyjemnie.

Właśnie skończyłem słuchać audiobooka po raz drugi.

Harry Potter to ulubiona książka moich dzieci, pamiętam premiery kolejnych części. Kiedy to było!!!

Wasza ulubiona seria filmów z dzieciństwa?
U mnie to bez wątpienia HP i Piraci z Karaibów.
Za dzieciaka nie miałam okazji przeczytać książek, kilka lat temu sięgnęłam dopiero po pierwszy tom, jednak dopiero teraz planuję przeczytać całą serię, bo już mam ją na półce 🥹
Dzięki wspólnej akcji, którą zorganizowałam, myślę, że to mi się uda!
Pierwsza część moim zdaniem idealnie wprowadza do tego świata. Poznajemy Harrego, który żyje w trudnych warunkach u wujostwa. Naprawdę żal mi było dzieciaka, przez to, co przeżywał z rąk kuzyna i jak go traktowali wuj i ciotka. Chłopiec nie miał pojęcia kim jest i że gdzieś tam, jest inny, magiczny, ukryty świat. Zostało to świetnie poprowadzone, Harry, a przy tym i my z nim uczyliśmy się zasad, historii szkoły od podstaw. Poznawaliśmy tak jak on, bohaterów. Oczywiście historię z filmu znałam, także nie było tu żadnego zaskoczenia, żadnych zwrotów akcji. Szkoda, że film został tak okrojony i z wydarzeń i z postaci. Taki Irytek- irytujący duszek zrobiłby furorę w filmie, szkoda że nie został w nim ujęty. Tak samo zachowanie bohaterów lekko odbiegało od książkowych. Mam wrażenie, że Neville był w produkcji filmowej totalnym fajtłapą, a w książce jednak wykazywał odwagę postawienia się Malfoyowi, pomagania przyjaciołom. Świetnie się na niej bawiłam, uwielbiam ten magiczny świat, klimat mrocznej szkoły i wspaniałej przyjaźni.

Wasza ulubiona seria filmów z dzieciństwa?
U mnie to bez wątpienia HP i Piraci z Karaibów.
Dzięki wspólnej akcji, którą zorganizowałam, myślę, że to mi się uda!
Pierwsza część moim zdaniem idealnie...

Przeczytana n-ty raz. Zdecydowanie najsłabsza z całej serii ale przyjemne wprowadzenie do historii które doceni dziecko i dorosły

Polecam

Polecam