Harry Potter i Kamień Filozoficzny (Wydanie ilustrowane)

- literatura młodzieżowa
- Harry Potter (tom 1)
- Harry Potter and the Philosopher's Stone
- Media Rodzina
- 2015-10-06
- 2015-10-06
- Andrzej Polkowski
- fantastyka Harry Potter czarodzieje magia
Po piętnastu latach od polskiej premiery „Harry’ego Pottera” Pottermaniacy mają powód do świętowania! Długo oczekiwane ilustrowane wydanie pierwszej części cyklu „Harry Potter i Kamień Filozoficzny” ukazuje się z ponad 100 ilustracjami. Ich autorem jest Brytyjczyk Jim Kay, zdobywca nagrody Kate Greenway Medal.
Jedenastoletni Harry Potter to sierota i podrzutek, który od niemowlęcia wychowywany był przez ciotkę i wuja, którzy traktowali go jak piąte koło u wozu. Pochodzenie chłopca owiane jest tajemnicą; jedyną pamiątką Harry'ego z przeszłości jest zagadkowa blizna na czole. Skąd jednak biorą się niesamowite zjawiska, które towarzyszą nieświadomemu niczego Potterowi? Harry nigdy by się nie spodziewał, że można latać na miotle, znać bardzo pożyteczne zaklęcia i nosić pelerynę niewidkę. Nigdy też nie przyszłoby mu do głowy, że to właśnie on stoczy walkę z potężnym i złym Lordem Voldermortem.
- 118 600
- 29 372
- 11 254
- 5 777
- 1 331
Ta recenzja będzie różnić się od innych, gdyż nie będę Wam robić skrótu historii, a skupię się bardziej na moich odczuciach, zakładam, że większość z Was zapoznała się z tym klasykiem poprzez książki, filmy czy też gry, więc odpuszczę Wam kolejnego streszczenia.
Nigdy wcześniej nie bardzo rozumiałam fascynacji Harrym Potterem, a wręcz było to dla mnie dziwne, że każdy z moich znajomych znał tę historię.
W dzieciństwie, gdy moi rówieśnicy chłonęli jak gąbki przygody młodego czarodzieja, ja zdecydowanie wolałam wzdychać z miłością do Legolasa z Władcy Pierścieni i wraz z drużyną Pierścienia przebywać Śródzmienie w drodze do Orodriuny, w celu zniszczenia pierścienia.
Minęło prawie 7 lat, odkąd dostałam całą serię na swoje 18ste urodziny i w końcu mogę się z Wami podzielić tą serią!
Początek książki, był dla mnie ciężki i musiałam walczyć sama ze sobą, by nie rzucić tej książki w kąt, jednakże zdawałam sobie sprawę, że książka została napisana dla młodszego odbiorcy i przy każdej kolejnej części będzie tylko lepiej, bo każda kolejna część jest przystosowana do coraz starszego czytelnika, czy tak będzie, przekonam się i oby nastąpiło to wkrótce.
Czytając, przypominałam sobie też, niektóre sceny z filmów i chyba nie zaskoczę tutaj nikogo, ale zdecydowanie wolę książkę.
Wydaje mi się, że gdybym sięgnęła po ten tytuł kilka lat temu, przepadłabym bez gadania i wraz ze swoimi rówieśnikami miałabym fazę na HP.
Obecnie mogę powiedzieć, że książka mnie zainteresowała i zrodziła się we mnie chęć poznania reszty magicznego świata (zwłaszcza po zagraniu w Dziedzictwo Hogwartu).
Jestem ciekawa, czym zaskoczą mnie kolejne części z tego świata i kiedy pojawi się mój ukochany Zgredek!
Tak, zgredek jest jedną z niewielu postaci, którą kojarzę i to tylko ze sceną o skarpetce, mam ogromną nadzieję, że w książce będzie go więcej!
Mimo przeżycia już prawie 25 wiosen ta książka pozwoliła mi obudzić w sobie małe dziecko.
Ocenka: 8/10
więcej Pokaż mimo toNigdy wcześniej nie bardzo rozumiałam fascynacji Harrym Potterem, a wręcz było to dla mnie dziwne, że każdy z...
Chyba czas z ciężkim sercem stwierdzić, że jestem mugolem. Powrót do świata HP po latach zawodzi - po tym jak je zapamiętałam stwierdziłabym wcześniej, że to wybitna seria dla dzieciaków, ale teraz nawet co do tego mam wątpliwości. Worldbuilding Rowling jest taki 3/10, niby spoko, ale w praktyce nic tu nie jest spójne. Bezsensowna waluta, ukryty świat czarodziejów, ubezwłasnowolnienie magicznych istot, DZIESIĄTKI czarodziejskich wytrychów fabularnych, które dają podstawy do takich nadużyć, że nie potrafię nazwać tego świata przemyślanym.
Hogwart jest absolutnie beznadziejną szkołą, nauczyciele znęcają się nad uczniami (Snape) i nikt z tym nic nie robi, Harry dostaje OD SZKOŁY super najnowszy model miotły, ale nie, w ogóle nie ma specjalnych względów. A już w ogóle fantastycznym pomysłem było zebranie wszystkich dzieci z rodzin "byłych" faszystów, rasistów i tak dalej, odizolowanych w jednej klasie, gdzieś w lochu 🥴
To wszystko mogłoby nie być nawet tak problematyczne, jak ostatecznie jest, gdyby Rowling chociaż częściowo zwracała uwagę na problemy tego świata, albo pokazywała go w innych odcieniach niż czerń i biel, ale nie, świat czarodziejski jest superancki, nie to co ten nudny, mugolski, fujka. Nie wkurzałabym się aż tak na inne książki dla dzieci, ale saga o HP jest powszechnie uznawana za wybitną nawet wśród dorosłych, a przynajmniej ja często spotykam się z tym podejściem.
J.K.R. mogę oddać, że ma rękę do lekkich dialogów, nawet nieźle wychodzą jej sceny humorystyczne, przez co te książki chłonie się szybko i raczej przyjemnie. Ma też niestety talent do tworzenia absolutnie kartonowych i jednowymiarowych postaci, opartych na stereotypach, ale to swoją drogą. Ciekawa jestem, jak będzie w kolejnych tomach, te pierwsze wydają się mieszać świat czarodziejski z taką dozą absurdu, jak nie wiem, w Akademii Pana Kleksa. I to byłoby ok, gdyby w późniejszych częściach nie szła usilnie w mrok i realizm.
więcej Pokaż mimo toKsiążka mojego dzieciństwa
Książka mojego dzieciństwa
Pokaż mimo toWiele, wiele lat temu, nauczyłam się czytać dzięki tej książce;) Przepięknie napisana. Wspaniała!
Pokaż mimo toCóż można napisać. Dobra książka. Ciekawa fabuła. Przyjemna i idealna na jesienne wieczory przy świeczkach.
Pokaż mimo toFabuła tej książki jest wciągająca i ciekawa. Wszyscy lubią się utożsamiać z uczniami Hogwardu, lecz jest bardzo poważny problem by uznać tą serię za idealną. W książce tej podawana jest nieświadomie dla czytelników wiedza okultystyczna, która ma bardzo niebezpiecznie skutki w użyciu.
Przestrzegam, tak jak ja dostałam przestrzenie niestety już po przeczytaniu kilku części. Jeśli ktoś chciałby znać szczegóły niebezpieczeństw to może napisać mi prywatną wiadomość.
więcej Pokaż mimo toPrzestrzegam, tak jak ja dostałam przestrzenie niestety już po przeczytaniu kilku części....
Córka niezliczoną ilość razy namawiała mnie do obejrzenia serii o Harrym. Ja jednak, mol książkowy, czekałam na okazję, aby poznać tą historię w oryginale. W końcu nadszedł ten czas. Moja młodsza pociecha tak jak ja lubi książki i razem rozpoczęliśmy podróż do Hogwartu. Była to niezapomniana przygoda. Jest tutaj wszystko: tajemnica, wartka akcja, walka dobra ze zlem, humor, wyraziste postaci.
Już sięgamy po kolejną część...
więcej Pokaż mimo toŚwietna Książka
Świetna Książka
Pokaż mimo toWracam do tej książki niezliczoną ilość razy i za każdym razem wciąga tak samo. Pozycja jest odpowiednia dla dzieci, młodzieży i dla starszych. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Niezmiennie, niezaprzeczalnie cały czas z całego serca POLECAM!
Pokaż mimo toNiezmiennie, niezaprzeczalnie cały czas z całego serca POLECAM!
Nie wiem, czy napiszę coś odkrywczego o tej historii, znacie ją na pewno wszyscy, mi również zdarzyło się czytać ją dzieciakom już kilka razy. Mimo tej znajomości podczas lektury miałam dwojakie uczucia... Z jednej strony była to przyjemność powrotu do lubianych bohaterów czy też scen, z drugiej zaś pojawił się jednak zaskakujący element świeżości :)
Doceniam pracę tłumacza włożoną w przekład na nasz trudny język, do tego tłumaczenie fantastyki to nie jest bułka z masłem, niestety mam wrażenie, że w tym procesie książka straciła sporo na pierwotnej lekkości, a szkoda. Bardzo nie lubię też, gdy tłumacz zmienia np imiona (choćby to była tylko ropucha, tu przy okazji imienia zamieniono jej także płeć). Zupełnie nie rozumiem czemu miałby służyć taki zabieg...
więcej Pokaż mimo toDoceniam pracę tłumacza...