Polak katolik?

Okładka książki Polak katolik? autora Stanisław Obirek, 9788361710189
Okładka książki Polak katolik?
Stanisław Obirek Wydawnictwo: CiS religia
religia
2015-07-01
2015-07-01

Kup Polak katolik? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Polak katolik?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Polak katolik?

Bardzo dobra książka, ważna, inspirująca, a przede wszystkim - w moim odczuciu - pragnąca budować mosty dla pokojowego współżycia wszystkich ludzi o różnych poglądach, skłaniająca do kruszenia skostniałości, do elastyczności myślenia i otwartości na Drugiego. Polecam.

Książka Stanisława Obirka jest czymś znacznie szerszym niż tylko opis fenomenu "Polak-katolik". To także refleksja nad pluralizme religijnym oraz diagnoza tego, co dzieje się z polskim Kościołem katolickim. Książka nie jest łatwa w odbiorze, ale autor stara się przybliżyć temat w sposób przystępny.

Na minus - zbyt dużo dygresji i wątków pobocznych.

Na minus - zbyt dużo dygresji i wątków pobocznych.

Nieco rozczarowujące jest to, że de facto na obiecany temat jest wstęp i zakończenie.

216 użytkowników ma tytuł Polak katolik? na półkach głównych
44 użytkowników ma tytuł Polak katolik? na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Polak katolik?

Okładka książki Wąska ścieżka. Dlaczego odszedłem z Kościoła Artur Nowak, Stanisław Obirek
Wąska ścieżka. Dlaczego odszedłem z Kościoła Artur Nowak, Stanisław Obirek
Okładka książki Gehenna. Kościelna okupacja Polski Artur Nowak, Stanisław Obirek
Gehenna. Kościelna okupacja Polski Artur Nowak, Stanisław Obirek
Okładka książki Antysemickie chrześcijaństwo Artur Nowak, Stanisław Obirek
Antysemickie chrześcijaństwo Artur Nowak, Stanisław Obirek
Okładka książki Jak rozmawiać o antyfaszyzmie przy wspólnym stole? Katarzyna Chmielewska, Kamila Ferenc, Agnieszka Graff, Małgorzata Gurowska, Elektra KB, Alevtina Kakhidze, Elżbieta Korolczuk, Adam Kozicki, Michał Kozłowski, Kaja Kusztra, Tomasz Szymon Markiewka, Małgorzata Mycek, Stanisław Obirek, Tomek Paszkowicz, Joanna Sarnecka, Magdalena Szpecht, Aleksy Wójtowicz, Agata Wrońska, Kuba de Barbaro
Okładka książki Babilon. Kryminalna historia Kościoła Artur Nowak, Stanisław Obirek
Babilon. Kryminalna historia Kościoła Artur Nowak, Stanisław Obirek
Okładka książki Gomora. Władza, strach i pieniądze w polskim Kościele Artur Nowak, Stanisław Obirek
Stanisław Obirek
Stanisław Obirek
Antropolog kultury, teolog, historyk, publicysta. Pracuje w Instytucie Ameryk i Europy Uniwersytetu Warszawskiego. Wykładał w College of the Holy Cross w Worcester, na Uniwersytecie Łódzkim i w Wyższej Szkole Filozoficzno-Pedagogicznej „Ignatianum”. Były jezuita – wyświęcony w 1983 rroku, w 2005, po serii krytycznych ocen polskiego katolicyzmu i nałożonych nakazów milczenia, wystąpił ze stanu duchownego. Wydał m.in. prace: „Wizja Kościoła i państwa w kazaniach ks. Piotra Skargi”, „Umysł wyzwolony. W poszukiwaniu dojrzałego katolicyzmu”, „Uskrzydlony umysł. Antropologia słowa Waltera Onga”, „Polak katolik?” i rozmowę z Zygmuntem Baumanem „O Bogu i człowieku”.

Cytaty z książki Polak katolik?

Dodaj cytat z książki Polak katolik?