Bractwo Pierścienia

- fantasy, science fiction
- Władca Pierścieni (tom 1)
- The Lord Of The Rings: The Fellowship of the Ring
- 2015-06-15
- 2015-06-15
- Jerzy Łoziński
W spokojnej wiosce w Shire młody hobbit Frodo zostaje obarczony niezwykle odpowiedzialnym zadaniem. Ma on podjąć niebezpieczną podróż przez Śródziemie do Szczeliny Zagłady, by tam zniszczyć Pierścień Jedyny. Musi bowiem udaremnić niecne plany Władcy Ciemności...
Kup Bractwo Pierścienia w ulubionej księgarni
Oceny książki Bractwo Pierścienia
58613 użytkowników ma tytuł Bractwo Pierścienia na półkach głównych- Przeczytane 49 689
- Chcę przeczytać 8 221
- Posiadam 11 759
- Ulubione 4 566
- Fantastyka 975
- Fantasy 633
- 2013 115
- 2014 101

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bractwo Pierścienia
Trochę mnie przyblokowało czytelniczo, przez co trochę się efekt wow rozmył, ale i tak uważam, że to bardzo dobra książka. Teraz jak o tym myślę, to jednak dużo zapadło mi w pamięć, choć czytająć myślałem, że tylko idą i śpiewają ;) szkoda, że dopiero teraz przeczytałem pierwszy raz, bo inne książki podniosły poprzeczkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW porządku fantastyka. Choć początek naprawdę kiepski. Na szczęście od około 200. strony książka przestaje być dziecinna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznam, że choć kojarzyłem legendarnego Władcę Pierścieni z filmów, tak nigdy dotąd nie było mi dane go przeczytać. Oceniając więc pierwszą część przygód Froda i jego towarzyszy, robię to z pozycji laika, który o geniuszu Tolkiena co najwyżej słyszał, choć miałem już okazję przeczytać Hobbita. Bez tej książki zresztą nie sposób czytać Władcę Pierścieni, gdyż jest to w końcu bezpośrednia kontynuacja. Tak czy inaczej Bractwo Pierścienia zachwyca swoim rozmachem i stanowi wyśmienity początek prawdziwie epickiej historii. Bohaterowie są zróżnicowani i barwni, a każdy z nich przejawia oryginalne usposobienie. Świat jest przeogromny, piękny i bogaty, a dziesiątki nazw miejsc i imion dawnych bohaterów sprawiają, że immersja tego dzieła jest niezwykła. I choć nie zawsze wszystko rozumiemy lub orientujemy się w zawiłych historiach, tak nie sposób nie zachwycić się całokształtem toczących się w Śródziemiu wydarzeń, tak dawnych jak i obecnych. Do tego dochodzi piękny, wręcz poetycki styl Tolkiena, dzięki któremu wszystkie opisy są naprawdę malownicze. Bractwo Pierścienia to książka kompletna, choć pierwsza z trzech, która bawi, uczy, zaciekawia i fascynuje. I być może po jej lekturze nie zostanę największym na świecie zwolennikiem Tolkiena, ale w pełni rozumiem już fascynację jego prozą, w której czai się prawdziwa magia. Poza tym warto dodać, że oceniane przeze mnie wydanie jest po prostu przepiękne.
Przyznam, że choć kojarzyłem legendarnego Władcę Pierścieni z filmów, tak nigdy dotąd nie było mi dane go przeczytać. Oceniając więc pierwszą część przygód Froda i jego towarzyszy, robię to z pozycji laika, który o geniuszu Tolkiena co najwyżej słyszał, choć miałem już okazję przeczytać Hobbita. Bez tej książki zresztą nie sposób czytać Władcę Pierścieni, gdyż jest to w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajwiększy problemu tomu pierwszego "Władcy" to przestoje. Tych niestety jest za dużo. Na szczęście da się to przejść dzięki prozie profesora, ale zostawia to trochę zły smak na tom drugi. Najlepszy kawałek książki to Moria. Zobaczycie jak szybko ten etap powieści przeczytacie względem innego, który ma podobną ilość stron.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKawał świetnej fantastyki, choć zdecydowanie za dużo opisów.
Kawał świetnej fantastyki, choć zdecydowanie za dużo opisów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie jest książka, którą się po prostu czyta — przez nią się płynie. Dzięki mistrzowskim opisom czuć zapach lasów, szum rzeki, wiatry górskich przełęczy i ciepłe światło zachodzącego słońca w Rivendell. Każda kraina ma swój rytm i własną opowieść, którą niemal da się usłyszeć, a każdy zakątek staje się namacalny.
Śródziemie otwiera się w pełnej okazałości — od spokojnych wzgórz Shire po mrok nieprzeniknionych krain, gdzie cień i niebezpieczeństwo kryją się w każdym miejscu. Akcja wciąga, choć tempo często ustępuje szczegółowym opisom, pozwalając poczuć ogrom, majestat i różnorodność świata.
Bohaterowie dopełniają tę epicką historię. Poznajemy ich stopniowo — każdy opowiada o swoich przeżyciach i podąża własną drogą. Nie ma dwóch takich samych osób, każda jest wyjątkowa, a razem tworzą spójną, choć różnorodną Drużynę.
Ta książka pokazuje też, że nawet ktoś mały i pozornie nieistotny potrafi przenosić góry. Staje naprzeciw nieznanemu, nie poddaje się strachowi, który czasem zakrada się do serca, i z odwagą podejmuje wyzwania wydające się ponad siły. Wystarczy odrobina wsparcia i wiary w siebie.
To obowiązkowa lektura dla każdego fana fantasy — epicka, pełna przygód i niezwykłych światów, która pozostaje w pamięci na długo po zamknięciu ostatniej strony.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚródziemie otwiera się w pełnej okazałości — od spokojnych...
Bardzo nie podobała mi się pasywność postaci. Przez całą pierwsza księgę wszystko co osiągnęły postacie można zawdzięczyć przypadkom. Nic tylko deus ex machina. Postać Toma pod żadnym względem nie była interesująca ani przyjemna w czytaniu. Dopiero pod koniec w ostatnim rozdziale Frodo podjął jakąkolwiek decyzję samodzielnie. Wszystkie postacie w drużynie pierścienia są jak wydmuszki na razie. Może Gandalf jest wyjątkiem, ale pewnie po prostu go lubię bo jest tajemniczym magiem i sam wypełniam sobie luki w jego historii. I do tego te piosenki, jprdl.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezwykle ciężko mi ocenić tę pozycję.
Co zostanie gdy zabierzemy całą tę otoczkę i ocenimy wyłącznie "Drużynę pierścienia"? Nudnawą książkę bez większej akcji, która z początku wręcz trąci czytanką dla dzieci.
Niezwykle ciężko mi ocenić tę pozycję.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ jednej strony to Tolkien- prekursor fantastyki, którego wpływ znaleźć można w całym gatunku po dziś dzień. Jak dołożymy do tego całą mitologię, język który stworzył to otrzymujemy arcydzieło gatunku.
Uwielbiam! Arcydzieło! Fenomen popkulturowy! Absolutny kanon światotwórstwa.
Dlatego tak bardzo nie rozumiem fanów fantastyki, którzy narzekają na tolkienowskie opisy, pieśni czy wiersze, że za dużo, że za często. Przecież to właśnie dzięki nim ten świat wydaje się tak ogromny, piękny, różnorodny, a przede wszystkim - żywy. Śródziemie oddycha. Ma historię, własną mitologię, pamięć dawnych czasów. To nie jest tylko tło dla fabuły, to pełnoprawny bohater tej opowieści.
Myślę, że tysiące ludzi na świecie właśnie dzięki tej książce zaczęło w ogóle czytać. I nie mówię tylko o fantastyce. To historia o przyjaźni, odwadze i odpowiedzialności, która działa niezależnie od wieku.
Jeśli jeszcze nie czytałeś to chwytaj za „Bractwo Pierścienia”. To wspaniała przygoda. I bardzo możliwe, że to właśnie dzięki niej pokochasz fantastykę.
Pozdro Wariacie!
Uwielbiam! Arcydzieło! Fenomen popkulturowy! Absolutny kanon światotwórstwa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDlatego tak bardzo nie rozumiem fanów fantastyki, którzy narzekają na tolkienowskie opisy, pieśni czy wiersze, że za dużo, że za często. Przecież to właśnie dzięki nim ten świat wydaje się tak ogromny, piękny, różnorodny, a przede wszystkim - żywy. Śródziemie oddycha. Ma historię, własną...
Moja najmniej ulubiona część "Władcy Pierścieni", ale i tak bardzo dobra.
Moja najmniej ulubiona część "Władcy Pierścieni", ale i tak bardzo dobra.