Anioł przeznaczenia

- 2015-05-01
- 2015-05-01
- Wojciech Birek
- Jest jak zwykle, nie?
Najpierw afery łóżkowe... Potem korupcja... A na końcu zadawnione zbrodnie.
Nazywa się Aimée Joubert. A może nie. Właśnie osiedliła się w Bléville. Równie dobrze mogłaby zamieszkać w każdym innym miejscu. Czy w tym portowym mieście jest coś specjalnego? Nie, to miasto jak każde inne. Zamknięte, toczone własnymi wątpliwościami. Zamknięte naczynie, w którym notable pływają w mętnej wodzie. Jak zawsze, jak wszędzie. Więc dlaczego Aimée Joubert właśnie tu postanowiła wetknąć kij w mrowisko? Ponieważ kiedy jej palec naciska spust, staje się palcem przeznaczenia. Aimée przybyła tu, aby nieść burzę. Jak anioł przeznaczenia.
Max Cabanes i Doug Headline przełożyli na komiks dzieło znanego także w Polsce Jeana-Patricka Manchette, mistrza francuskiego czarnego kryminału. W tej wiernej i mistrzowskiej adaptacji Fatale, jednej z bardziej mrocznych i znaczących powieści pisarza, Cabanes i Headline pokazują, że komiks to doskonałe medium dla kryminału.
Kup Anioł przeznaczenia w ulubionej księgarni
Oceny książki Anioł przeznaczenia
57 użytkowników ma tytuł Anioł przeznaczenia na półkach głównych- Przeczytane 40
- Komiks 8
- Komiksy 4
- Kryminał 2
- Komiks 2
- Komiks / Powieść graficzna 1
- Komiks 1
- 2019 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Anioł przeznaczenia
„Anioł przeznaczenia” to pozycja, po której spodziewałam się znacznie więcej. Duet Jean-Patrick Manchette i Max Cabanes brzmi obiecująco — kryminalny pazur połączony z wyrazistą kreską, mroczny klimat, filozoficzne nuty... a jednak efekt końcowy nie do końca mnie przekonał. Z jednej strony trzeba przyznać, że graficznie album robi wrażenie. Rysunki Cabanesa są dopracowane, surowe, momentami wręcz filmowe — świetnie oddają klimat noir i melancholii, którą znamy z francuskich powieści graficznych. To właśnie warstwa wizualna sprawiła, że mimo wszystko chciałam dobrnąć do końca. Natomiast sama historia... cóż. Klasyczna opowieść o przeznaczeniu, winie i przemocy, ale napisana w sposób zbyt chłodny, zbyt zdystansowany. Bohaterowie wydają się bardziej symbolami niż ludźmi z krwi i kości. Czułam, że coś tu się dzieje, że to ma znaczenie – ale emocjonalnie byłam poza tym. Narracja, choć poprawna, momentami nuży, a zakończenie nie przynosi satysfakcji, na jaką liczyłam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKryminalna historia, sklejona z dobrze znanych składników. Jak dla mnie banalna i chwilami dziaderska. Masowanie się plikiem banknotów między udami to dość kiczowaty pomysł.
Wizualnie bardzo solidne, ale nic unikatowego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWizualnie bardzo solidne, ale nic unikatowego.
Fajne rysunki. Realistyczne ale lekkie. Nie tak często się to zdarza.
Niezła, mroczna historia. Ale końcówka badziewiasta.
I kiepskie tłumaczenie tytułu. Wstydź się Wojtek Birek.
Fajne rysunki. Realistyczne ale lekkie. Nie tak często się to zdarza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezła, mroczna historia. Ale końcówka badziewiasta.
I kiepskie tłumaczenie tytułu. Wstydź się Wojtek Birek.
Zaczyna się świetnie. Tajemnica, klimat francuskich małych miasteczek, zagadkowa piękna zabójczyni, za którą wlecze się jakaś ponura tajemnica.
Wraz z kolejnym odkrywaniem kart jest niestety tylko gorzej. Historia okazuje się dosyć banalna i prymitywna. Mam nieodparte wrażenie, że scenarzysta miał pomysł na połowę
komiksu, a potem na szybko improwizował. Smutnym zwieńczeniem jest wielki finał, rodem z sensacyjnych filmów klasy C. Wielka szkoda klimatu i bardzo fajnych ilustracji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW jakim celu podróżuje po Francji i eliminuje kolejne, zdawałoby się, przypadkowe ofiary? Kim jest Aimée Joubert i dlaczego prowadzi swoją tajemniczą krucjatę?
Wraz z kolejnym odkrywaniem kart jest niestety tylko gorzej. Historia...
Bardzo przyjemny komiks. Skrajne opinie powstrzymywały mnie przed zakupem, a komiks ten można bardzo tanio kupić jako używany, około 20zł. Za taką cenę jak najbardziej warto. Ciekawa historia, bardzo ładnie narysowana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKomiks kryminalny, w którym główna bohaterka miesza w mieście, jednak całość nie zapada szczególnie w pamięć, z thrilleru nie ma tu za wiele; końcówka całkiem dobra.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezły thriller; momentami trochę przypominał mi serial Revenge. Postać głównej bohaterki mogłaby być nieco wyraźniej nakreślona, bo w sumie niewiele się o niej dowiadujemy - a szkoda. Ogólnie polecam, choć to czytadło na raz - ponowna lektura już raczej niczym nie zaskoczy.
Więcej o komiksach piszę na fb.com/polishpopkulture
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWięcej o komiksach piszę na fb.com/polishpopkulture
Trafiłem na ten komiks niechcący. Jak zresztą na większość dobrych rzeczy w moim życiu. Nie znałem literackiego pierwowzoru i nie znam do tej pory. Nie wiem, czy poznam. Nie wiem. Pewnie nie. Ale może. Kto wie? W każdym razie komiks spodobał mi się bardzo. A tytułowy anioł, czyli główna bohaterka historii, bardziej niż z aniołem przeznaczenia kojarzy mi się z aniołem zagłady i do tego z aniołem co nieco upadłym.
Piękna kobieta. Delikatna i wiotka. A okazuje się niezłą wymiataczką. Jest dobrą obserwatorką. Jeździ po różnych miejscach i szuka. Szuka solidnie zaklajstrowanej dziury w pozornie całym. W niby spokojnych i niby sennych miejscowościach odnajduje przeróżne towarzyskie i biznesowe niuanse oraz skrzętnie skrywane tajmenice. Wyciąga je na światło dzienne, wprowadza zamęt i robi porządek. Jak to robi, czy robi to skutecznie i czy coś z tego wynika – przekonacie się, gdy obejrzycie i przeczytacie. Więcej nie zdradzę.
A jeśli jakoś niespecjalnie wkręca was zarys fabuły, niech was zachęci chociaż taki fakt: wszystko jest narysowane leciutką kreską i wypełnione bardzo miłymi dla oka i często subtelnymi kolorami. Czysta wizualna przyjemność. Naprawdę. Spróbujcie zajrzeć. A wtedy gwarantuję, że będziecie chcieć więcej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrymitywny komiks brukowy, w którym żadnego bohatera nie da się polubić.
Prymitywny komiks brukowy, w którym żadnego bohatera nie da się polubić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDałem 10kę, bo dla mnie to kolejny "werdykt ostateczny" dla tych co to:
- wątpią czy komiks to sztuka?
- zastanawiają się, który kokmiks jest lepszy - amerykański czy europejski (oczywiście generalizując)?
Dałem 10kę, bo dla mnie to kolejny "werdykt ostateczny" dla tych co to:
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- wątpią czy komiks to sztuka?