Psychologia szefa. Szef to zawód. Wydanie III rozszerzone.

- biznes, finanse
- Psychologia Szefa (tom 1)
- 2014-12-25
- 2004-01-01
- 9788328302051
Wydanie III rozszerzone.
Ta książka jest szczególna na naszym rynku, bo jej dwa wcześniejsze wydania sprzedały się w nakładzie ponad 40 000 egzemplarzy, co w polskich warunkach jest niezwykle dobrym wynikiem dla poradnika biznesowego.
Ta książka jest szczególna, bo w badaniach Think Tank „Biznesowe Bestsellery Dwudziestolecia” na lekturę najbardziej inspirującą polskich menedżerów znalazła się na liście „Top 20” jako jedyna polska pozycja.
Ta książka jest też szczególna, bo powstała na podstawie ponad dwudziestoletniej praktyki biznesowej i szkoleniowej. Dotyczy polskiej rzeczywistości i uwzględnia polską specyfikę.
Autorzy tej książki nie pouczają i nie dają „dobrych rad”, ale wskazują precyzyjne narzędzia i konkretne algorytmy działania, które mogą być użyteczne w codziennej pracy szefa i trudnych sytuacjach z podwładnymi.
Trzecie wydanie zostało poszerzone o narzędzia budowania współpracy, której brak jest poważnym problemem rozwojowym wielu zespołów, firm i organizacji w Polsce.
Psychologia szefa. Szef to zawód Wojciecha Hamana i Jerzego Guta jest wyrazem ich szczególnego uznania dla polskich menedżerów.
Kup Psychologia szefa. Szef to zawód. Wydanie III rozszerzone. w ulubionej księgarni
Oceny książki Psychologia szefa. Szef to zawód. Wydanie III rozszerzone.
1028 użytkowników ma tytuł Psychologia szefa. Szef to zawód. Wydanie III rozszerzone. na półkach głównych- Chcę przeczytać 581
- Biznes 11
- Zarządzanie 5
- 2018 3
Tagi i tematy do książki Psychologia szefa. Szef to zawód. Wydanie III rozszerzone.
Cytaty z książki Psychologia szefa. Szef to zawód. Wydanie III rozszerzone.
Dodaj cytat z książki Psychologia szefa. Szef to zawód. Wydanie III rozszerzone.
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Psychologia szefa. Szef to zawód. Wydanie III rozszerzone.
Książka merytoryczna, jednak trochę przestarzała. W moim odczuciu odpowiadająca realiom sprzed 20 lat. Trochę zbyt wiele tłumaczeń odnośnie prostych mechanizmów.
Dla kogo? Dla laika. Osoby bez intuicji emocjonalnej, czy takiej która do tej pory funkcjonowała łopatologicznie.
Dla kogo nie? Dla osoby biegle poruszającej się w temacie rozwoju osobistego. Znającej podstawy zdrowej komunikacji.
Ja dobrnęłam do połowy i mnie zanudziła, stąd wiem, że nie będzie dla każdego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudno odmówić jej prostoty przekazu, ponieważ pisana jest poradnikowo: omówienie rady, przykłady, antyprzykłady.
Krótka, przyjemna książka, dająca praktyczną wiedzę o coachingowym stylu zarządzania organizacją
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna, nieprzegadana, konkretna. Obowiązkowa lektura dla każdego szefa
Rewelacyjna, nieprzegadana, konkretna. Obowiązkowa lektura dla każdego szefa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak jak wielu już zauważyło, książka to niestety przestarzały zabytek epoki ludzi którzy już siedzą na emeryturze.
Ale co z tego, skoro czytając to dostaje się skiszenia mózgu. Dzisiaj 99% tego co jest w tej książce, jest nie do pomyślenia. Czyba, że pracuje się w januszexie, gdzie Lipton jest dla zarządu a Saga dla ludzi i max 1 pompak soku dziennie na pracownika, w kiblach brak mydła i papieru- ale Panie Areczku widzi Pan, kryzys jest.
Do 3 wydania dodano dodatki, które trochę ratują tą książkę- ale co z tego skoro cena dosyć wysoka, a to co opisano w dodatku można znaleźć w książkach nowszych- i napisanych w realiach dzisiejszego rynku.
Autorzy podobno prowadzą szkolenia- i mam szczerą nadzieję, że już tego nie robią.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ jednej strony jest dobrze napisana- zawsze jest inscenizacja, napisanie co jest złymi nawykami a co dobrymi. Listy po kolei jak postępować i pogrubione najważniejsze przekazania.
Mastersztyk, dla kazdego kto prowadzi zespół
Mastersztyk, dla kazdego kto prowadzi zespół
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka jest polecana jako jedna z lepszych pozycji dla szefów od strony psychologii i chociaż nie mam dużego doświadczenia w obcowaniu z takimi tytułami, to rzeczywiście, można z tej książki wynieść bardzo dużo. Zresztą nie bez powodu była już ona kilkukrotnie wznawiania.
To jest taka pozycja, do której można sięgnąć, aby zobaczyć, jak sobie radzić z konkretną trudną sytuacją z podwładnymi. Jest pisana w bardzo dobrym i nieformalnym stylu - to w połączeniu z dużą czcionką sprawia, że po prostu po tej książce się "leci" i można ją szybko przejrzeć. Pokrywa konflikty w pracy, negocjacje, procedurę zwolnienia pracownika, motywowanie itd. Właściwie nie ma tu tylko rekrutacji, ale to sam w sobie duży osobny temat, więc nie dziwię się, że autorzy tego nie poruszyli.
Mam dwie uwagi po przeczytaniu tej książki, choć żadna z nich nie jest stricte wadą (no, może trochę druga). Po pierwsze, o ile pozycja dotyczy wszystkich szefów, to widać nacisk na osoby zarządzające działami sprzedaży. Wiadomo, że to, co tutaj jest opisane, pasuje pewnie też np. do brygadzistów na hali produkcyjnej, ale w sumie takiej pewności nie mam, bo nie jestem psychologiem. Po drugie, bije z tej książki przeświadczenie, że szef to właściwie tylko reaguje na poczynania pracowników - trochę zabrakło tutaj też tego, jak sam sobie musi zorganizować sobie pracę, bo przecież choćby przydziela zadania. Krótko mówiąc - ta książka instruuje szefów, jak czasem mogą zdjąć z siebie obowiązki i usprawiedliwia ich ignorowanie realnych potrzeb pracowników. Być może czasem tak trzeba (szczególnie w korporacjach),ale przez to nie zachęcam korzystać z niej 1:1 w mniejszych, bardziej "rodzinnych" firmach.
Bardzo dobra pozycja. Może nie jest warta więcej niż 50-60 zł (a za tyle widziałem),ale za 30 zł już zdecydowanie tak.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jest taka pozycja, do której można sięgnąć, aby zobaczyć, jak sobie radzić z konkretną trudną...
Niestety książka bardzo źle się zestarzała. Aktualnie jest to raczej podręcznik, jak nie zarządzać zespołem, czego unikać. Z drugiej strony, pozwala na spojrzenie, jak ten aspekt (zarządzanie) się zmieniło w ostatnich 20-30 latach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka to zapis procedur, które świetnie się sprawdzały 20 lat temu. Bardzo przydatne do wszelkich analiz jak zmieniały się metody pracy, gdzie byliśmy i gdzie nie powinniśmy wracać. Sama w sobie jest merytoryczna ale jej treść bardzo źle się zestarzała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkoro nie chcę by mój szef był taki jak ten przedstawiony w książce to dlaczego sam miałbym być takim szefem?
Spoko dla korposzczurów, dla mnie się nie sprawdza
Spoko dla korposzczurów, dla mnie się nie sprawdza
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest napisana w sposób prosty i czytelny.
Niektóre formy motywacji, systemu kar czy nagród są poprostu nieaktualne.
Aczkolwiek Wiedza na pewno się przyda 😊
Książka jest napisana w sposób prosty i czytelny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAczkolwiek czytając ją w czasie obecnym, czyli po przeszlo 5 latach od wydania -wiele rzeczy jest już przestarzałych.
Niektóre formy motywacji, systemu kar czy nagród są poprostu nieaktualne.
Aczkolwiek Wiedza na pewno się przyda 😊