Minding Frankie

Kup Minding Frankie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Minding Frankie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Minding Frankie

Na półkach: , , , ,

„Mała Frankie” autorstwa Maeve Binchy to moje pierwsze spotkanie z twórczością tej Autorki. W mojej ocenie pomysł na fabułę powieści jest trafiony i niebanalny, a historia poprowadzona w ciekawy sposób. Akcja książki toczy się małym miasteczku w Irlandii. Główny bohater – Noel zostaje samotnym ojcem w dość nieoczekiwanych okolicznościach, bowiem jego córeczka Frankie przychodzi na świat w momencie ostatniego oddechu jej mamy. Jak poradzi sobie Noel z tą sytuacją oraz czy jego przeszłość, w której podejmował złe decyzje nie doprowadzi do odebrania mu dziecka – zainteresowani znajdą odpowiedź na kartach powieści. Moim zdaniem Autorka stworzyła niezwykle ciekawą historię oraz wykreowała bardzo charakterystycznych bohaterów. Owszem, wprowadziła wiele postaci oraz wątków, nie mniej jednak wszystkie sprawnie połączyła. Dzięki temu poruszonych jest wiele tematów m.in. uzależnienie i próba wyjścia z nałogu, walka z własnymi słabościami, mechanizm adopcji dziecka, czy pomoc i wsparcie rodzinne oraz sąsiedzkie. W rzeczywistym życiu opisane zdarzenia prawdopodobnie nie wystąpią razem, jednakże część z nich może przydarzyć się każdemu z nas. Dlatego uważam, że książka jest niezwykle życiowa, a jej mottem jest nadzieja na lepsze jutro oraz chęć zmiany samego siebie. Książkę bardzo dobrze się czyta, jest to przyjemna i optymistyczna historia, czasami wręcz idylliczna. Nie mniej jednak warto sięgnąć po tę lekturę, gdyż takie książki również warto czytać, bowiem można przy nich odpocząć i zrelaksować się. Polecam serdecznie, ponieważ jest to dobry przedstawiciel literatury pięknej.

Ostatnio zupełny brak czasu na czytanie... I lepiej nie będzie. Dobrze, że czytam szybko to jakoś te książki idą, a kolejka się zmniejsza. Inaczej chyba bym nie miała co dla Was wrzucać 😆

Kolejna książka, którą przeczytałam w ramach maratonu #latamlodosci #czytamyzdziewczynami z motywem dziecka.

Frankie przyszła na świat w momencie, gdy to był ostatni oddech jej mamy. Trafiła w objęcia taty, który całkiem niedawno dowiedział się, że będzie miał dziecko, a jego życie odmieni się diametralnie. Pieczę nad jego sprawowaniem będzie pełniła opieka społeczna. Jego przeszłość była pełna złych decyzji. Czy warto dać mu szansę i można wierzyć, że się zmienił? A może trzeba odebrać mu dziecko?

Ciekawa historia, o bardzo charakterystycznych bohaterach. Życie ma wiele barw i nie warto wszystkich dzielić na czarnych lub białych... Tak jest i tutaj. Każdy z bohaterów mierzy się ze swoimi problemami i to one kształtują ich pogląd na świat. Tylko czy zawsze nasz pogląd jest prawdziwy i jedyny słuszny?

Książka przeleżała w mojej biblioteczce bardzo długo i aż żałuję, że dopiero teraz udało mi się ją przeczytać.

Frankie przyszła na świat w momencie, gdy to był ostatni oddech jej mamy....

Jak ona to robi? Za każdym razem jestem zaskakiwana atmosferą, ciepłem, życzliwością bohaterów, zrozumieniem ich słabości; aż chciałoby się zamieszkać przy ul. Św. Jarlata :)

287 użytkowników ma tytuł Minding Frankie na półkach głównych
62 użytkowników ma tytuł Minding Frankie na półkach dodatkowych

Okładka książki Ladies Night at Finbars Hotel Maeve Binchy, Emma Donoghue, Kate O'Riordan, Deirdre Purcell
Okładka książki KSIĄŻKI WYBRANE: Ostatnia sprawa, Powierzam ci Frankie, Zdradziecki prąd, Śmiercionośny Maeve Binchy, Sandra Brown, Lee Child, Stella Rimington
Maeve Binchy
Maeve Binchy
Maeve Binchy Snell - irlandzka pisarka. Urodziła się na przedmieściach Dublina. Absolwentka University College Dublin (historia). Początkowo pracowała jako nauczycielka francuskiego, łaciny i historii w szkole dla dziewcząt. Potem zatrudniła się jako dziennikarka w "The Irish Times". Jednak największy rozgłos przyniosły Maeve Binchy książki, które napisała. Zarówno jej powieści jak i opowiadania toczą się głównie w scenerii miast i wsi Irlandii. W 1999 roku pisarkę uhonorowano nagrodą British Book Award for Lifetime Achievement. Wybrane dzieła Maeve Binchy: |Dublin 4" (1981, polskie wydanie: Prószyński i S-ka, 1999),"Light a Penny Candle"" (1982, polskie wydanie: "Na dobre i na złe", Świat Książki, 1998),"Echoes" (1985, polskie wydanie: "Echa", Prószyński i S-ka, 1997),"The Copper Beech" (1992, polskie wydanie: "Czerwony buk", Prószyński i S-ka, 1997),"Tara Road" (1998, polskie wydanie: "Droga do Tary", Prószyński i S-ka, 2007). Mąż: Gordon Snell (1977-30.07.2012, jej śmierć).

Cytaty z książki Minding Frankie

Dodaj cytat z książki Minding Frankie