Wypowiedz jej imię

2015-06-03
2015-06-03
9788328020740
Marcin Sieduszewski

Kup Wypowiedz jej imię w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wypowiedz jej imię

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wypowiedz jej imię

To krótka, intensywna opowieść pełna napięcia i mrocznych sekretów.

To krótka, intensywna opowieść pełna napięcia i mrocznych sekretów.

Przyjąłem sobie za cel na październik czytanie tylko i wyłącznie horrorów. Ta pozycja okazała się ostatnią i jednocześnie najgorszą.

Książka ma średniej długości rozdziały (kilkanaście stron każdy). Przede wszystkim książka jest raczej literaturą młodzieżową z elementami horroru, niż stricte horrorem. To automatycznie obniża u mnie ocenę tej powieści. Jeśli książka jest oznaczona jako powieść grozy to oczekuję mrocznej atmosfery i strachu, a nie rozmyślań głównej bohaterki o chłopaku i tego że nie ma seksownej piżamy. Wspomniane przeze mnie elementy horroru raczej miały charakter scen jak z filmu sci-fi. Nie były w żaden sposób straszne. Sądzę że cała legenda Krwawej Mary została wprowadzona w tej książce tylko po to, by jakoś urozmaicić historię i żeby nie była kolejną typową literaturą młodzieżową, co nie do końca się udało.

O ile styl autora/-ki nie był zły (poza ,,dniem dzisiejszym" które może być błędem tłumacza) o tyle historia nie angażowała. Głównie przez wplecenie młodzieżowego charakteru, który niszczył i tak nikły mrok. Cała historia Krwawej Mary została zepchnięta na drugi plan pozostawiając czytelnika, z typowymi dla takiej literatury, problemami nastolatki. Owe rozterki były strasznie infantylne, a wiele scen było nierealnych patrząc na szkolną rzeczywistość w prawdziwym życiu.

Bohaterowie bardziej irytowali niż wywoływali sympatię. Tym bardziej, że każde wskazówki i rozwiązywanie wątków wynikało ze szczęścia, niż z logicznego myślenia. Niektórych pobocznych bohaterów i wątków z nimi związanych mogłoby nie być, ponieważ nic z nich nie wynikało. Przykładem takiej bohaterki jest wspomniana w blurbie jedyna ocalała ofiara Krwawej Mary.

Zakończenie to jedno wielkie zbiorowisko losowych i nielogicznych scen. Absurd gonił absurd.

Nie polecam tej książki, która jest niestety podsumowaniem mojego nieudanego (i do tego pierwszego) Spooktober'a. Jeśli zależy komuś na horrorze - tutaj go nie znajdzie. Jeśli jednak kogoś kusi tematyka młodzieżowa - tutaj nie ma niczego oryginalnego. Typowa historia jakich wiele.

Horror dla młodzieży, który i starszym czytelnikom może przypaść do gustu. Osoby lubiące horrory nie tylko w literaturze, ale też na ekranie, niewątpliwie zauważą tu inspirację nie tylko filmem "Krwawa Mary". Autor wykorzystał też motyw z "Ringu". Mi się ta kombinacja bardzo spodobała. Książka jest skierowana do młodzieży, ale zawiera opisy jeżące włosy na głowie. Czytałam ją w nocy i przyznaję się, że bałam się pójść do łazienki 😱

3973 użytkowników ma tytuł Wypowiedz jej imię na półkach głównych
769 użytkowników ma tytuł Wypowiedz jej imię na półkach dodatkowych

Okładka książki Love Hurts Malorie Blackman, Melvin Burgess, James Dawson, Susie Day, Laura Dockrill, Jenny Downham, Phil Earle, Gayle Forman, Matt Haig, Catherine Johnson, Maureen Johnson, Lauren Kate, David Levithan, E. Lockhart, Lauren Myracle, Patrick Ness, Non Pratt, Philip Pullman, Bali Rai, Marcus Sedgwick, Andrew Smith, Tabitha Suzuma, Markus Zusak
James Dawson
James Dawson
Książka Jamesa Dawsona "Wypowiedz jej imię" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Horror.

Cytaty z książki Wypowiedz jej imię