Wypowiedz jej imię

- 2015-06-03
- 2015-06-03
- 9788328020740
- Marcin Sieduszewski
Książka nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Horror.
Trójka nastoletnich przyjaciół w noc Halloween przyzywa ducha legendarnej Krwawej Mary. To, co miało być zabawą, zmienia się w koszmar i dramatyczną walkę o przetrwanie. Bobby, jej przyjaciółka Naya i przystojny Caine muszą się zmierzyć z nawiedzającą ich w snach upiorną siłą mieszkającą po drugiej stronie lustra. Nastolatkowie odkrywają tajemnicę z połowy XX wieku. Odnajdują jedyną ofiarę, która umknęła Krwawej Mary i od lat przebywa w szpitalu psychiatrycznym. Czego upiór pragnie naprawdę – ukojenia czy zemsty?
Kup Wypowiedz jej imię w ulubionej księgarni
Oceny książki Wypowiedz jej imię
3973 użytkowników ma tytuł Wypowiedz jej imię na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 995
- Przeczytane 1 943
- Horror 42
- Ebook 20
- E-book 19
- 2015 19

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wypowiedz jej imię
To krótka, intensywna opowieść pełna napięcia i mrocznych sekretów.
To krótka, intensywna opowieść pełna napięcia i mrocznych sekretów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjąłem sobie za cel na październik czytanie tylko i wyłącznie horrorów. Ta pozycja okazała się ostatnią i jednocześnie najgorszą.
Książka ma średniej długości rozdziały (kilkanaście stron każdy). Przede wszystkim książka jest raczej literaturą młodzieżową z elementami horroru, niż stricte horrorem. To automatycznie obniża u mnie ocenę tej powieści. Jeśli książka jest oznaczona jako powieść grozy to oczekuję mrocznej atmosfery i strachu, a nie rozmyślań głównej bohaterki o chłopaku i tego że nie ma seksownej piżamy. Wspomniane przeze mnie elementy horroru raczej miały charakter scen jak z filmu sci-fi. Nie były w żaden sposób straszne. Sądzę że cała legenda Krwawej Mary została wprowadzona w tej książce tylko po to, by jakoś urozmaicić historię i żeby nie była kolejną typową literaturą młodzieżową, co nie do końca się udało.
O ile styl autora/-ki nie był zły (poza ,,dniem dzisiejszym" które może być błędem tłumacza) o tyle historia nie angażowała. Głównie przez wplecenie młodzieżowego charakteru, który niszczył i tak nikły mrok. Cała historia Krwawej Mary została zepchnięta na drugi plan pozostawiając czytelnika, z typowymi dla takiej literatury, problemami nastolatki. Owe rozterki były strasznie infantylne, a wiele scen było nierealnych patrząc na szkolną rzeczywistość w prawdziwym życiu.
Bohaterowie bardziej irytowali niż wywoływali sympatię. Tym bardziej, że każde wskazówki i rozwiązywanie wątków wynikało ze szczęścia, niż z logicznego myślenia. Niektórych pobocznych bohaterów i wątków z nimi związanych mogłoby nie być, ponieważ nic z nich nie wynikało. Przykładem takiej bohaterki jest wspomniana w blurbie jedyna ocalała ofiara Krwawej Mary.
Zakończenie to jedno wielkie zbiorowisko losowych i nielogicznych scen. Absurd gonił absurd.
Nie polecam tej książki, która jest niestety podsumowaniem mojego nieudanego (i do tego pierwszego) Spooktober'a. Jeśli zależy komuś na horrorze - tutaj go nie znajdzie. Jeśli jednak kogoś kusi tematyka młodzieżowa - tutaj nie ma niczego oryginalnego. Typowa historia jakich wiele.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ma średniej długości rozdziały (kilkanaście stron każdy). Przede wszystkim książka jest raczej literaturą młodzieżową z elementami horroru, niż stricte horrorem. To automatycznie obniża u mnie ocenę tej powieści. Jeśli książka jest...
Horror dla młodzieży, który i starszym czytelnikom może przypaść do gustu. Osoby lubiące horrory nie tylko w literaturze, ale też na ekranie, niewątpliwie zauważą tu inspirację nie tylko filmem "Krwawa Mary". Autor wykorzystał też motyw z "Ringu". Mi się ta kombinacja bardzo spodobała. Książka jest skierowana do młodzieży, ale zawiera opisy jeżące włosy na głowie. Czytałam ją w nocy i przyznaję się, że bałam się pójść do łazienki 😱
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowicie zaintrygował mnie opis tej książki i spodziewałam się, że historia będzie naprawdę dobra, ale nieco przeliczyłam się z oczekiwaniami. Przez pierwsze kilkadziesiąt stron jak dla mnie nie działo się kompletnie nic, nie zanosiło się również na jakąkolwiek poprawę. Stopniowo zaczęło się robić minimalnie ciekawej, jednak dużo elementów i wydarzeń było po prostu mało realistycznych i naiwnych.
Kreacja bohaterów została potraktowana po łebkach, autor nie dostarczył zbyt rozszerzonych charakterystyk postaci. Dodatkowo wprowadził wątek miłosny, który okropnie mi tutaj nie pasował. Zepchnął on główny temat książki na drugi plan. Sama koncepcja fabuły na plus - ciekawy i oryginalny pomysł, ale wykonanie średnie.
Nie dajcie się zwieść obiecującemu tytułowi, intrygującej okładce i ciekawemu opisowi historii, bo "Wypowiedz jej imię" to książka, nad którą trzeba by trochę popracować, aby stała się ona prawdziwym i dobrym horrorem. Nie polecam, ale też nie odradzam, książka nie jest najgorsza, czytałam dużo słabsze pozycje. Ta jest po prostu przeciętna.
Niesamowicie zaintrygował mnie opis tej książki i spodziewałam się, że historia będzie naprawdę dobra, ale nieco przeliczyłam się z oczekiwaniami. Przez pierwsze kilkadziesiąt stron jak dla mnie nie działo się kompletnie nic, nie zanosiło się również na jakąkolwiek poprawę. Stopniowo zaczęło się robić minimalnie ciekawej, jednak dużo elementów i wydarzeń było po prostu mało...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTypowa historyjka dla małolatów spragnionych dowiedzieć się czegoś więcej o najsłynniejszej na świecie legendzie. Totalne „meh”, ale takie książki też są potrzebne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHmmm.... no cóż to mogła być naprawdę mega ksiazka, ciekawa historia, wciągająca, zagadkowa.... Mam trochę żal do autorki za niewykorzystany potencjał. Zamiast strasznego horroru dostałam historie z dreszczykiem dla nastolatek.... Mimo to książka mi się podobała, szybko się czytało i wciągnęła mnie od razu. Takie dobre 4+
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam ją jako chyba piętnastolatka i mam świetne wspomnienia. Serdecznie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohistoria dosc nudna i oklepana tysiacami legend miejskich, filmow i ich przerobek. postacie nie zapadaja w pamiec, nie ma checi by komukolwiek w tej opowiesci kibicowac, stylistycznie tez raczej nie porywa. bac sie po prostu nie ma czego
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo lepsza niż myślałam. Dobrze się czytało mimo iż nie jestem nastolatką, a to o nich jest książka. Historia niby znana, ale nie miałam wrażenia, że wiem co wydarzy się za chwilę. Czytanie dostarczyło mi dobrej rozrywki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lubię legendę o Krwawej Mary więc obok książki nie mogłem przejść obojętnie. I mimo , że jest to horror młodzieżowy to wciągnąłem się. Na plus również historia Mary , którą poznają bohaterowie. A samo zakończenie skojarzyło mi się z zakończeniem horroru „Ring”(amerykańska wersja)