Thorgal: Kriss de Valnor

- 2015-02-04
- 2015-02-04
- 56 min.
- Wojciech Birek
Dwudziesty ósmy tom przygód Thorgala, którego fabuła bardzo ściśle wiąże się z dwoma poprzednimi. Wszyscy są przekonani, że Thorgal zginął i został pochowany na wyspie turniejowej. Jedynie Aaricia wierzy, że przeżył, i dlatego wciąż szuka sposobu, by uciec z Bizancjum, gdzie wraz z dziećmi przebywa jako zakładniczka na cesarskim dworze. Po kolejnej próbie ucieczki zostaje skazana na roboty w kamieniołomach. Spotyka w nich Kriss de Valnor! Kobiety będą musiały zapomnieć o wzajemnej nienawiści, jeśli myślą o skutecznej ucieczce. Przy okazji Aaricia pozna mało dla niej przyjemną tajemnicę ze wspólnego okresu życia Thorgala i Kriss, kiedy ci byli przywódcami piratów...
Kup Thorgal: Kriss de Valnor w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Thorgal: Kriss de Valnor
1166 użytkowników ma tytuł Thorgal: Kriss de Valnor na półkach głównych- Przeczytane 1 024
- Komiksy 131
- Komiks 55
- Thorgal 31
- Fantastyka 16
- Fantasy 12

OPINIE i DYSKUSJE o książce Thorgal: Kriss de Valnor
To było dobre! Kriss w świetnym wydaniu. Nareszcie ludzkie oblicze i właściwie po raz pierwszy jakby jest trochę ofiarą. I składa ofiarę, co do niej niepodobne. Naprawdę bardzo dobra część.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Kriss de Valnor" to tom, w którym na pierwszy plan wychodzi jedna z najciekawszych postaci sagi. Poznajemy jej historię i powody, które uczyniły ją tak bezwzględną. Album jest mroczniejszy i bardziej dramatyczny niż inne części, ale właśnie dzięki temu wyróżnia się i zostaje w pamięci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię postać Kriss. W tej części przechodzi przemianę.
Lubię postać Kriss. W tej części przechodzi przemianę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTom, jak tytuł wskazuje, jest swoistą laurką i próbą odkupienia femme fatale serii, czyli Kriss de Valor. To jednocześnie zwieńczenie serii pustynno - rzymskich przygód Thorgala i jego rodziny oraz zapowiedź nowego rozdziału serii.
Jak zwykle fabularnie i graficznie tom bez zarzutów, a poziom emocji i ilość wydarzeń na kartach powieści jest w sposób typowy dla serii bardzo wysoki.
Czyta się świetnie i mimo 28. tomów w serii, nie czuć zmęczenia przygodami syna gwiazd i jego nordyckiej rodziny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zwykle fabularnie i graficznie tom bez zarzutów, a poziom emocji i ilość wydarzeń na kartach powieści jest w sposób typowy dla serii bardzo...
Kriss de Valnor powraca w najgłupszym jak do tej pory stroju, choć jeszcze bardziej żenująca była naga bójka Kriss z Aaricią w kisielu, ee, znaczy się, w kąpieli. Sama fabuła, skupiona na ucieczce z kopalni i poszukiwaniu Thorgala, jest dosyć bezbolesna, choć mam wrażenie, że przeciążona większym niż zwykle stężeniem deus ex machina. Pojawia się niesławny Aniel, a sama Kriss udaje, że żegna się z czytelnikiem, tym razem już na zawsze. Można się nawet troszkę wzruszyć i pewnie dałabym wyższą ocenę, gdyby nie wrażenie, że przed usunięciem Kriss de Valnor z sagi autorzy postanowili wycisnąć z niej tyle fanserwisu, ile się da (co dla inaczej niż ja usposobionych czytelników stanowi oczywiście zaletę :p).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoprzedni tom jest jednym z najsłabszych Thorgali. Ten nieco lepszy, choć wydarzenia są kontynuacją wcześniejszego komiksu. Może to za sprawą Kriss, która nigdy nie pozwala się nudzić i wiadomo, że intryga wokół jej osoby będzie zawsze fascynująca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWraca Kriss (po tytule to mega zaskoczenie, prawda?),więc będzie iskrzyć między nią i Aaricią. Do tego panowie dorzucają odważne sceny w kąpieli. Sięga scenarzysta po sprawdzone wzory, więc Kriss pokazuje gamę swoich charakterków, by na koniec... Tak, tak - zgadłeś.
Warto!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toThorgala prawie tu nie ma, co było zabiegiem ryzykownym. Jednak album się dobrze broni.
Warto!
Powiedzmy, że domykamy kilka wątków bez zaniżania, choć daleko od thorgalowych szczytów. Szkoda, że Kriss, która była przynajmniej wyrazista, kończy tu z wyraźnie "ocieplonym" wizerunkiem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatni tak rewelacyjny ich wspólny album Thorgala.
Ostatni tak rewelacyjny ich wspólny album Thorgala.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toShow jednej postaci - Kriss, wyciągnięta z dawnych tomów, musi ratować mocno nieudaną historię. Tom słaby i nudny.