Tajemnica zaginięcia Rockefellera

Okładka książki Tajemnica zaginięcia Rockefellera autora Carl Hoffman, 9788379436989
Okładka książki Tajemnica zaginięcia Rockefellera
Carl Hoffman Wydawnictwo: Świat Książki reportaż
reportaż
Savage Harvest: A Tale of Cannibals, Colonialism, and Michael Rockefeller's Tragic Quest for Primitive Art
2015-03-04
2015-03-04

Kup Tajemnica zaginięcia Rockefellera w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tajemnica zaginięcia Rockefellera

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnica zaginięcia Rockefellera

Liczyłem na trochę więcej. Książka miejscami bardzo mi się dłużyła. Co do losów Rockefellera to obstawiam dwie opcję: Utonął lub faktycznie został zabity i zjedzony

Antropologiczny thriller? Może trochę. Reportaż Carla Hoffmana nie odkrywa bowiem niczego, czego byśmy nie wiedzieli, chociażby z opisu książki, albo z jej pierwszych kart; nie ma tu napięcia występującego w thrillerach. Co najwyżej autor dochodzi do przyczyny tego, co się stało i jak się stało. Wprawdzie dowodów brak, ale wszystkie materiały, które udało się zebrać Hoffmanowi jasno mówią za siebie. Chyba bardziej frapujące jest zagłębienie się w mroczny świat papuaskich rytuałów, świat duchów, prymitywizmu niezrozumiałego dla cywilizowanego człowieka, świat naruszający podstawowe ludzkie tabu. Zdecydowanie zderzenie kultur. Trochę książka ta przypominała mi "Zaginione miasto Z", pod względem scenerii, zaangażowania autora, obsesyjnie wręcz zainteresowanego "dzikością" oraz jego prób wyjaśnienia tego, co nie do końca może być wyjaśnione. Opisy lasów równikowych są bardzo plastyczne, natomiast trochę można się pogubić w ilości osób występujących w książce oraz zawiłych asmackich rytuałach.

42 użytkowników ma tytuł Tajemnica zaginięcia Rockefellera na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Tajemnica zaginięcia Rockefellera na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tajemnica zaginięcia Rockefellera

Okładka książki Dwie Kangczendzongi Wojciech Brański, Eugeniusz Chrobak, Teresa Garnysz-Kozłowska, Zygmunt Andrzej Heinrich, Marek Malatyński, Piotr Młotecki, Józef Nyka, Kazimierz Olech, Andrzej Pietraszek, Jan Andrzej Serafin, Andrzej Sobolewski (himalaista), Szymon Wdowiak, Jerzy Wesołowski

Cytaty z książki Tajemnica zaginięcia Rockefellera

Dodaj cytat z książki Tajemnica zaginięcia Rockefellera