Stary wspaniały świat

Brave Old World
2015-03-01
2015-03-01
Szymon Żuchowski

Kup Stary wspaniały świat w ulubionej księgarnii

Oceny książki Stary wspaniały świat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stary wspaniały świat

Zabawna fajna i lekka, taka mała bzdura do poczytania w altance w ogrodzie itp.

Zabawna fajna i lekka, taka mała bzdura do poczytania w altance w ogrodzie itp.

Raczej mało prawdopodobne, że ktoś po przeczytaniu zastosuje się do zasad starego świata, ale książka dobra, by dowiedzieć się kilku ciekawostek i na odstresowanie.

"Stary wspaniały świat" to jedna z tych dziwacznych książek, których urokowi nie można sie oprzeć. Jest to bowiem nie tyle poradnik, ile zabawowa pieśń pochwalna dla pewnych zjawisk i zwyczajów, które aż chce się kultywować i w których chce się uczestniczyć. Ale od początku.
Jestem dość sceptycznie nastawiona do "życiowych" poradników i motywujących peanów na cześć konkretnych stylów życia, jednak tę książkę poleciła mi przyjaciółka, której śmiem ufać w kwestii wyborów literatury. Nie zawiodłam się i tym razem, już od pierwszych stron czułam się tak, jakby ktoś ubrał moje myśli w piękne słowa, przelał je na papier i zaserwował mi w przeuroczym wydaniu.
Po pierwsze, nie jest to stricte poradnik: owszem, dowiemy się kiedy siać groch i endywię, a także jak ochronić kury przez zakusami wstrętnego drapieżnika, i owszem, jeśli jesteście początkującymi gospodarzami, chcącymi żyć w zgodzie z naturą, to ta książka pomoże wam w spełnieniu waszych celów i marzeń. Jednak przede wszystkim, jest traktatem ku chwale normalności, bez wpadania w przesadę i bez bupiększania. Autor zachwala sobie życie na wsi, jednak nie zapomina napisać też o jego trudach i komplikacjach, poświęcając im włąściwie lwią część swojego dzieła. Jest także człowiekem nad wyraz oczytanym i kształconym, co przejawia się chociażby w jego umiłowaniu do łaciny, którą raczy nas dość często, oczywiście z odpowiednimi tłumaczeniami, oraz w osobach jego autorytetów: Kolumeli, Palladiusza czy Tussera. Tom Hodgkinson czerpie z ich mądrości łapczywie, dzięki czemu i my możemy skorzystać z ich doświadczeń w co najmniej zadowalającym stopniu. Poza tym posiada on ogromną wiedzę historyczną, bądź też nie gardzi potężnym reaserchem, na jedno wychodzi: dowiadujemy się o wiele więcej z dawnych wieków, niż spodziewalibyśmy się po "praktycznym poradniku gospodarzenia(...)".
Książka ta podzielona jest na 12 zgrabnych rozdziałów, które odpowiadają miesiącom. W każdym rozdziale autor zajmuje się odrębnym tematem np. ogrodem bądź bartnictwem, opisywanym w sposób lekki, przyjemny, jednak okraszony sporą dawką praktycznej wiedzy. Ponadto w każdym rozdziale znajdziemy skróconą listę prac gospodarskich na dany miesiąc oraz krótki kalendarz świąt. Święta cieszą się szczególną uwagą autora, który rozmsmakował się w dawnym biesiadownaiu i z chęcią opisuje jego uroki. Czyta się go tak przyjemnie, że z automatu gotowa byłam przeprowadzić się na wieś i zrezygnować z udogodnień Nowego Wspaniałego Świata, by tak jak on i jego rodzina wieść dobre, prawdziwe życie, choć nie pozbawione stresu i komplikacji.
Kolejną ogromną zaletą tejże pozycji jest język, jakim posługuje się jej autor: nie jest on bowiem ani bufonowaty, ani zbyt prosty, stanowi na pewno wisienkę na torcie, jakim jest ta książka. Polecam ją każdemu, kto lubi uczty dla umysłu, szuka inspiracji i pomocnej dłoni, dzięki której wydostanie się ze ścieku nowoczesności oraz ma kłopoty z uprawą warzyw, ziół lub owoców, hodowlą bydła, bartnictwem bądź z innymi zajęciami gospodarskimi :) Niech puentą tej recenzji będzie zdanie, które upodobałam sobie najbardziej spośród wszystkich zdań Toma Hodgkinsona "Musimy cofnąć się do wolności, lub iść naprzód ku niewoli."

228 użytkowników ma tytuł Stary wspaniały świat na półkach głównych
42 użytkowników ma tytuł Stary wspaniały świat na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Stary wspaniały świat

Tom Hodgkinson
Tom Hodgkinson
angielski pisarz. od 1993 roku wydawca magazynu "The Idler" , w którym wraz z zespołem niestrudzenie opiewa uroki próżniaczego życia. Mieszka wraz z rodzina w angielskim hrabstwie Devon.

Okładka książki Barcelona Noir Lolita Bosh, Isabel Franc, Francisco González Ledesma, Audreu Martin, Valerie Miles, Santiago Roncagliolo, Jordi Sierra i Fabra, praca zbiorowa
Okładka książki Wykład profesora Mmaa Franciszka Themerson, Stefan Themerson
Wykład profesora Mmaa Franciszka Themerson, Stefan Themerson

Cytaty z książki Stary wspaniały świat