Od małego Bergu do wielkiego Bergu. Broszury emigracyjne 1951-1956

Okładka książki Od małego Bergu do wielkiego Bergu. Broszury emigracyjne 1951-1956 autora Stanisław Cat-Mackiewicz, 9788324223855
Stanisław Cat-Mackiewicz Wydawnictwo: Universitas Seria: Pisma wybrane Stanisława Cata-Mackiewicza publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
Pisma wybrane Stanisława Cata-Mackiewicza
2014-01-01
2014-01-01

Kup Od małego Bergu do wielkiego Bergu. Broszury emigracyjne 1951-1956 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Od małego Bergu do wielkiego Bergu. Broszury emigracyjne 1951-1956

OPINIE i DYSKUSJE o książce Od małego Bergu do wielkiego Bergu. Broszury emigracyjne 1951-1956

Kontynuacja emigracyjnych losów byłego Redaktora wileńskiego Słowa. Obrazuje nieudolność rzędów na uchodźstwie. Obnaża brak zmysłu państwowego i dobra kraju wśród stronnictw. Ostatni zbiór broszur emigracyjnych próbuje wyjaśnić przyczyny powrótu Mackiewicza do PRL.

46 użytkowników ma tytuł Od małego Bergu do wielkiego Bergu. Broszury emigracyjne 1951-1956 na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Od małego Bergu do wielkiego Bergu. Broszury emigracyjne 1951-1956 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Od małego Bergu do wielkiego Bergu. Broszury emigracyjne 1951-1956

Stanisław Cat-Mackiewicz
Stanisław Cat-Mackiewicz
Polski publicysta polityczny, konserwatysta zaliczany do stronnictwa "Żubrów Kresowych", monarchista. Starszy brat Józefa Mackiewicza. Pochodził ze zubożałej rodziny ziemiańskiej.W okresie od 1928 do 1935 był posłem na Sejm z ramienia BBWR. Po śmierci Józefa Piłsudskiego znajdował się w opozycji wobec ostatnich rządów sanacji, za co w 1939 przez 17 dni więziony był w obozie w Berezie Kartuskiej. 18 września 1939 opuścił kraj i wyjechał na Zachód. Był zajadłym przeciwnikiem polityki gen. Władysława Sikorskiego. W latach 1946–1950 wydawał w Londynie tygodnik "Lwów i Wilno". Był premierem Rządu na Uchodźstwie od 7 czerwca 1954 do 21 czerwca 1955. Po uzgodnieniach z władzami PRL (zarejesstrowany jako kontakt operacyjny) 14 czerwca 1956 powrócił do Polski. Po powrocie publikował głównie w wydawnictwie PAX; pisywał też (pod pseudonimem) do paryskiej Kultury, za co wytoczono mu proces o działalność na szkodę socjalistycznego państwa. Proces ten został umorzony ze względu na śmierć oskarżonego

Cytaty z książki Od małego Bergu do wielkiego Bergu. Broszury emigracyjne 1951-1956

Dodaj cytat z książki Od małego Bergu do wielkiego Bergu. Broszury emigracyjne 1951-1956