Książka moich rozczarowań
- Pisma wybrane Stanisława Cata-Mackiewicza
- Universitas
- 2018-10-22
- 2018-10-22
- Polska Rzeczpospolita sanacja Beck Niemcy polityka zagraniczna Związek Sowiecki Anglia Europa wojna publicystyka międzywojnie II prasa
Rozczarowania polegają na tym, że to, co kiedyś było bliskie i miłe, staje się dalekie i brzydkie. Inteligentne oczy wypatrzyły, życzliwe mi ręce wybrały kilkadziesiąt moich artykułów, rozsypanych wśród lat wieczornej pisaniny „wstępniaków” i spróbowały stworzyć z nich książkę. Uśmiecham się sceptycznie do tej entrepryzy.
Książka ta będzie przypominać muzealne oddziały wykopalisk antycznej rzeźby, których pełno jest we Włoszech, a które na turystach z Ameryki robią wrażenie graciarni bądź śmieciarni. Twarze bez nosów, nosy bez twarzy, ułamki czegoś, szczątka czego innego. Marmurowe okruchy, marmury, z których nie sposób skleić całości chociażby w myśli i fantazji.
Myśl ludzka. Czasem jest swobodna i wolna, jak jaskółka szybująca w locie, a czasem wygląda jak gniazdo robaków, podnoszących w boleściach swoje tułowie ku górze, mające zady czymś sklejone i zmiętoszone w jedną miazgę, która je trzyma na ziemi.
Takie są te biedne kalekie ułamki, szczątki mojej myśli mocarstwowej, mojej tęsknoty do Wielkości Polski i jej majestatyczności, o czym myślałem, jako o idei jedynej, mogącej ustąpić w pustkę ideową, jaką nam dało spełnienie tego, czym przed tym żyły pokolenia.
Dlatego: „Książka moich rozczarowań”.
Nie umiałem dotychczas stworzyć w Polsce ruchu mocarstwowego, silnego, który by młodzieży polskiej dał ideały inne niż nacjonalistyczne, tak niezgodne z interesami państwa, które ma 40 procent mniejszości narodowych i które, gdyby się terytorialnie rozszerzało, jeszcze by powiększyło tę liczbę. Nie umiałem zapalić do idei wielkiej, mocarstwowej, królewskiej Polski. Ktoś, kto wybierał moje artykuły do książki, szukał nie twórcy ideologii, lecz człowieka, i dlatego powybierał rzeczy, które pisałem przeważnie w chwilach odpoczynku, słabości i depresji. Dlatego w tej książce, w której wypowiadam ułamki mojej myśli, tak dużo jest atmosfery rozczarowania.
Stanisław Cat-Mackiewicz
Książka jest zbiorem felietonów i przemyśleń tego XX-wiecznego publicysty. Autor w interesujący relacjonuje wydarzenia sobie współczesne i wyraża opinię na ich temat.
- "Organizacja polityczna to wszędzie, a państwach etatystycznych w szczególności, otwarta droga do przeistaczania się w ssawkę polipa, ssąca państwo i skarb państwa dla wygody swoich członków pod bardzo wzniosłymi hasłami. W Polsce tego nie brak -nie brak fikcji, blagi, nie brak instytutów różnego rodzaju"
Dalej możemy równiez przeczytać, że :
-"Wiadomo, jak duża jest u nas liczba ludzi żyjących z podatków w stosunku do ilości ludzi płacących podatki. Musimy sobie zdawać sprawę, że każdy z naszego narodu urzędniczego wpierw, nim załatwi sprawę, musi interesantowi, petentowi dać odczuć, "że może tego nie zrobić", musi mu dać odczuć swoją nad nim władzę. Musi. Nie jest to cechą charakteru osobistego. Jest to cecha charakteru narodowego. "
a także fragment:
-" w jakim zamiłowaniu są u naszego społeczeństwa bilety " honorowe", bezpłatne, gratisowe. ... Bilet kosztuje niewiele taniej, ale jest bezpłatny, i to zamiast zrażać, dodaje mu uroku. Któż się ciśnie do tych bezpłątnych biletów? hołota, bohema, ludzie bez grosza? Ależ bron Boże, dystyngowane panie i panowie, ludzie którzy bezpłatności nie odczuwają jako poniżenia, jakby to było w społeczeństwach pracującyh, ale przeciwnie, właśnie bezpłatność ich pociąga, właśnie bezpłatność uważają sobie za przyjemność."
- pokazują, że Polska 100 lat temu i Polska współczesna niewiele się od siebie różnią, nasze przywary narodowe, nasze bolączki, klasa polityczna, brak troski o dobro wspólne, chęć pokazania wyższości nad drugim Polakiem, to jest to co niezmiennie tkwi w naszym narodzie i tak jak w przeszłości prowadziło do upadku naszego państwa, tak niechybnie prowadzi nas teraz do upadku.
Gorąco polecam dla wszystkich osób interesujących się geopolityką, z pewnością książka zmusza do refleksji nad kierunkiem i stanem obecnym naszej ojczyzny z perspektywy tego co działo się wiek temu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo najciekawsze, dzięki tej swoistej kronice, możemy zauważyć, że klasa polityczna i problemy trawiące międzywojenną Polskę są łudząco podobne do czasów współczesnych:
- "Organizacja polityczna to wszędzie,...
Książka jest zbiorem artykułów, które ukazały się w Wileńskim Słowie. Autor piszę w nich m.in. o sprawach europejskich czy o polityce wewnętrznej.