Masa o pieniądzach polskiej mafii

Okładka książki Masa o pieniądzach polskiej mafii autora Artur Górski, Jarosław Sokołowski, 9788379610587
Okładka książki Masa o pieniądzach polskiej mafii
Jarosław SokołowskiArtur Górski Wydawnictwo: Prószyński i S-ka reportaż
reportaż
2014-10-21
2014-10-21

Kup Masa o pieniądzach polskiej mafii w ulubionej księgarnii

Oceny książki Masa o pieniądzach polskiej mafii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Masa o pieniądzach polskiej mafii

Te wyznania są sięganiem również do moich wspomnień, powrotem do lat dziewięćdziesiątych. Przypominam sobie mój punkt widzenia na ówczesną rzeczywistość, na telewizyjne i – zwłaszcza w moim przypadku – prasowe doniesienia o poczynaniach pruszkowskiej mafii. Ci bandyci kontrolują przemyt narkotyków, dystrybucję nielegalnego alkoholu i papierosów, biją i zastraszają, zbierają haracze – tak gromadzą ogromny kapitał, o którym traktuje ta książka. Trzymają pieczę nad światem rozrywki: konkursy piękności, nocne kluby, burdele. Jarosław Sokołowski ("Masa") z rozrzewnieniem mówi o swoim klubie, o nazwie Planeta, założonym na warszawskiej Pradze – bardzo znany i prestiżowy klub. Oburzający jest fakt, że politycy uczestniczą w mafijnym życiu.

Opis sugeruje, że otrzymamy niecenzurowaną opowieść, ale jak dla mnie ta książka to bardzo pobieżny wywiad na temat paru biznesów mafii pruszkowskiej. Tematyka jest mi slabo znana, wiem, że była i tyle, a pan dziennikarz swoimi pytaniami i wstępami trochę przybliżył to zjawisko, ale jest to dla mnie na tyle nieciekawe, że nie pragnę zgłębić bardziej tematu. Mam wrażenie, że to jedna z tych książek, która powstała na fali zainteresowania trochę na pokaz bez głębszych poszukiwań. Zdjęcia w książce skoro nie mają opisów, ani nie umiejscowione są zgodnie z tym co akurat jest omawiane to równie dobrze mogłyby znaleźć się na końcu, bo tak to niepotrzebne zajmowanie przestrzeni treści. Lepsze wywiady, o krótszych objętościach czytałam w gazetach, a miały więcej treści. Lanie wody, pokazanie tylko wierzchu tego bagna i to w bardzo ugładzony sposób, żeby czytelnika za bardzo niezaszokować. Słabiutko.

Przeczytałem ją kiedyś tylko dlatego, że dostałem ją jako prezent. Normalnie bym nie dotykał.

4096 użytkowników ma tytuł Masa o pieniądzach polskiej mafii na półkach głównych
839 użytkowników ma tytuł Masa o pieniądzach polskiej mafii na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Masa o pieniądzach polskiej mafii

Artur Górski
Artur Górski
Artur Górski to urodzony w 1964 roku dziennikarz, korespondent wojenny oraz pisarz. Tworzy reportaże literackie, powieści sensacyjne i kryminalne. Nieobca jest mu także literatura faktu. Zastępca redaktora naczelnego magazynu "Focus". Zadebiutował powieścią "Słońce podziemnych przejść". Najbardziej znany z publikacji reportażowych o tematyce związanej z tajnymi służbami oraz mafią: "Świat tajnych służb", "Gang" oraz "Masa o kobietach polskiej mafii". Ta ostatnia stała się bestsellerem.

Cytaty z książki Masa o pieniądzach polskiej mafii