Kolorowy szalik

Okładka książki Kolorowy szalik autora Barbara Kosmowska, 9788376723242
Okładka książki Kolorowy szalik
Barbara Kosmowska Wydawnictwo: Wydawnictwo Literatura Seria: To Lubię literatura dziecięca
literatura dziecięca
To Lubię
2014-10-10
2014-10-10

Kup Kolorowy szalik w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kolorowy szalik

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kolorowy szalik

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

117/2025 (S),
"Kolorowy szalik" i "Dziwne spodnie"

117/2025 (S),
"Kolorowy szalik" i "Dziwne spodnie"

Wiecie, że są takie książki dla dzieci, które czasem bardziej potrzebne są dorosłym ? Tak to odczuwam …

Trafiałam ostatnio na dwa opowiadania Barbary Kosmowskiej "Kolorowy szalik" i "Dziwne spodnie". Przyznaję że, bardzo poruszyły moje serce, i to tak mocno że, w niektórych momentach łzy same cisnęły mi się do oczu. Może jestem za wrażliwa na takie przekazy, bo ciężko było mi się później przysłowiowo „pozbierać” i cały czas obrazy pozostawały w pamięci.

Autorka w opowiadanych porusza ważne problemy a co za tym idzie uczy tolerancji, empatii i szacunku dla innych.
W pierwszym opowiadaniu „Kolorowy szalik” poznajemy uczennicę klasy piątej Marysię, która jest narratorką jak również bohaterką książki. Do tejże klasy dołącza nowy uczeń Tomek, który przyjechał z rodzicami na wieś z dużego miasta ze względu na zdrowy klimat. Nowy ma ładne ciuchy, błyszczący zegarek, czapkę Realu Madryt i zawsze jest ubrany w kolorowy szalik, nawet gdy jest ciepło. Tomek wcale nie zabiega w klasie o przyjaźń…więc uczniowie z klasy myślą, że ich ignoruje i nie chce utrzymywać z nimi kontaktu. Jedynie Marysia stara się go rozgryźć, aż w końcu udaje się jej zaprzyjaźnić z nowym chłopakiem i nawiązać z nim bliższe relacje. Ale ten „kolorowy szalik” bardzo intryguje…

A w drugim utworze „Dziwne spodnie” podobnie jak w poprzednim opowiadaniu, autorka przedstawia podobny problem akceptacji. Michał przeprowadza się ze wsi do miasta, do swojej cioci. Wszyscy w klasie przezywają go „dziwne spodnie”, bo chodzi ubrany w stare i niemodne spodnie. Naśmiewają się z niego i wyszydzają. Tylko jedna dziewczynka z klasy, Agnieszka zaprzyjaźnia się z nim a co za tym idzie potrafi stanąć w jego obronie zwłaszcza kiedy zostaje posądzony o kradzież pieniędzy. Kiedy policja ogłasza komunikat o poszukiwaniu Michała …wszyscy zastanawiają za co jest poszukiwany i znów zarzucają mu że coś przeskrobał …ale czy na pewno ? Jak reaguje klasa kiedy w szkole pojawia się policja i ogłasza ważne informacje?

Wspaniałe opowieści, tak jak nadmieniłam wcześniej, dla każdego, uwrażliwiająca i pokazująca prawdziwy świat. Książka ta, powinna znaleźć się w szkole jako dodatkowa lektura.

Myślę, więc że nie tylko dzieciom trzeba pokazywać dobry kierunek ale również nam dorosłym o nim przypominać. Często w pogoni codzienności sami zatracamy to coś co jest w życiu najważniejsze. I zdarza się nam czasem bezpodstawnie oceniać innych, których tak naprawdę nie znamy. A czy nam samym nie zdarzało się czuć wyobcowanymi?

Opowiadanie te bardzo dużo uczą, poruszają też ciężkie tematy i oswajają z ciężkimi przeżyciami. Zachęcają do zadawania sobie różnych pytań ale to jedno „ciśnie” się najbardziej na usta …czy nie jesteśmy w naszym życiu zbyt nieuważni?
Autorka w szczególny sposób zachęca do refleksji i spojrzenia w głąb siebie.

450 użytkowników ma tytuł Kolorowy szalik na półkach głównych
75 użytkowników ma tytuł Kolorowy szalik na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kolorowy szalik

Okładka książki Fred psi ekopatrol Barbara Kosmowska, Marcin Minor
Fred psi ekopatrol Barbara Kosmowska, Marcin Minor
Okładka książki Latawiec Emilia Dziubak, Barbara Kosmowska
Latawiec Emilia Dziubak, Barbara Kosmowska
Okładka książki Bajki mają moc. Wspierające opowiadania dla dzieci i rodziców Sylwia Chutnik, Marta Iwanowska-Polkowska, Joanna Jagiełło, Grzegorz Kasdepke, Barbara Kosmowska, Aneta Krasińska, Urszula Młodnicka, Ewa Nowak, Joanna Olech, Ewa Świerżewska, Joanna Szulc, Jarosław Żyliński
Barbara Kosmowska
Barbara Kosmowska
Pisarka i poetka, absolwentka polonistyki. Debiutowała jako licealistka, w latach osiemdziesiątych zdobywała liczne nagrody w konkursach poetyckich. Jej pierwsza powieść - Głodna kotka - trafiła do księgarń w 2000 roku. Wydany rok później Teren prywatny wygrał konkurs „Dziennik polskiej Bridget Jones" Wydawnictwa Zysk i S-ka i znalazł się na liście bestsellerów „Rzeczpospolitej". Kolejne książki: Prowincja (2002),Gobelin (2002),W górę rzeki (2003),Niebieski autobus (Wyd. I: 2004) i Hermańce (W.A.B., 2008) cieszyły się nie mniejszą popularnością. W roku 2014 nakładem W.A.B. ukazała się "Ukrainka". Barbara Kosmowska opublikowała także utwory dla dzieci i młodzieży, ostatnio "Puszkę" (2009) i "Samotnych.pl" (W.A.B. 2011)

Cytaty z książki Kolorowy szalik