Zielona sukienka. Przez Rosję i Kazachstan śladami rodzinnej historii

Okładka książki Zielona sukienka. Przez Rosję i Kazachstan śladami rodzinnej historii autora Małgorzata Szumska, 9788324026302
Małgorzata Szumska Wydawnictwo: Znak Literanova literatura piękna
2014-10-06
2014-10-06

Kup Zielona sukienka. Przez Rosję i Kazachstan śladami rodzinnej historii w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Zielona sukienka. Przez Rosję i Kazachstan śladami rodzinnej historiii

Stare fotografie, czyli sprawdzając trwałość przeszłości

2776 250 91

Oceny książki Zielona sukienka. Przez Rosję i Kazachstan śladami rodzinnej historii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zielona sukienka. Przez Rosję i Kazachstan śladami rodzinnej historii

Rozczarowało mnie skupienie się na autorce a nie na babci autorki. Miałam nadzieję na więcej szczegółów z ówczesnego życia w trudnych warunkach. Przygody autorki, no cóż średnio ciekawe. Oczywiście jak dla mnie. Warszawska też nie najwyższych lotów.

"Staszek patrzył na swoich towarzyszy i nie mógł uwierzyć, że w takich ciałach, które wyglądają, jakby były już od dawna martwe, może jeszcze tlić się życie. Co podtrzymuje to życie? Nadzieja? Wola? Bóg? Spojrzał jeszcze raz. Wszyscy wyglądali tak samo. Różnili się tylko wzrostem".

Autorka wyrusza do Rosji śladami historii swoich dziadków Janiny i Stanisława Szumskich. Odwiedza miejsca i ludzi, które znała z ich opowieści. Najpierw jedzie z Warszawy na Wileńszczyznę, potem do Moskwy, a następnie koleją transsyberyjską na Syberię i do Kazachstanu. Janka i Staszek wzięli ślub w bardzo młodym wieku. Wkrótce urodził im się synek Janek. Staszek za działalność w AK został w 1951 roku zesłany na 25 lat do karłagu w Kazachstanie. Jankę z kilku miesięcznym synkiem przesiedlono z Wileńszczyzny w głąb Syberii. Oboje bardzo się kochają i walczą o to aby przeżyć i móc się jeszcze kiedyś zobaczyć. Autorka przeplata w swojej książce dwa światy, przeszłość i teraźniejszość. Pokazuje równolegle te same miejsca, które poznajemy z jej obserwacji i ze wspomnień dziadków. Nie wszystkim udało się przetrwać zesłanie. Towarzyszył im ból, samotność i cierpienie, z którym mierzyli się każdego dnia. Była to bardzo nierówna walka, którą większość przegrywała. Razem z ich wnuczką poznajemy miejsca, w których żyli, ale spotykamy też ludzi, którzy ich znali. Czy Jance i Staszkowi uda się jeszcze kiedyś spotkać? Jak potoczą się ich losy? Przeczytajcie bo to niesamowita historia i bardzo wzruszająca. Podziwiam autorkę za determinację i odwagę aby odbyć samotnie taką podróż. Bardzo polecam

To, co po lekturze tej książki, najbardziej utkwiło mi w pamięci to pewien rodzaj łagodnienia okrucieństw, brutalności, prymitywizmu wojen i dyktatur we wspomnieniach. Opowiedziane, obejrzane ślady, wysłuchane wspomnienia, lub ich urywki mogą nam tę ciemność jakoś tam uzmysławiać, ale tylko uzmysławiać. Tego co przeżyli uczestnicy wydarzeń "odtworzyć", "przeżyć" się nie da. A pamięć dziwnie sie zachowuje - jedni wypierają, inni tkwią w tym, a jeszcze inni nurzają się w cierpieniu. Pięknie to jest w tej książce pokazane. A do tego ta współczesna Rosja. Taka inna (?),no, taka jednak trochę inna. Ale nie do końca. A na pewno strach ma sie w Rosji świetnie.

1486 użytkowników ma tytuł Zielona sukienka. Przez Rosję i Kazachstan śladami rodzinnej historii na półkach głównych
263 użytkowników ma tytuł Zielona sukienka. Przez Rosję i Kazachstan śladami rodzinnej historii na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zielona sukienka. Przez Rosję i Kazachstan śladami rodzinnej historii

Okładka książki Baśnie i Legendy Gór Złotych Maciej Dziczkowski, Małgorzata Szumska, Aleksandra Zapotoczna

Cytaty z książki Zielona sukienka. Przez Rosję i Kazachstan śladami rodzinnej historii

Małgorzata Szumska Zielona sukienka. Przez Rosję i Kazachstan śladami rodzinnej historii Zobacz więcej