Zmierzch

Okładka książki Zmierzch autora Johan Theorin, 9788375368222
Okładka książki Zmierzch
Johan Theorin Wydawnictwo: Czarne Cykl: Kwartet olandzki (tom 1) Seria: Ze Strachem kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

Był sobie chłopiec

931 55 94

Oceny książki Zmierzch

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zmierzch

Nie jest ani złożona, ani sugestywna, w żadnym momencie nie jest mroczna, ani nawet mocna. Jeżdżenie bez celu po opustoszałej wyspie przez wycofaną z życia kobietę, nie trzyma w napięciu. A wspomniana wyspa to raczej krajobraz sielankowy, a nie przerażający. "Zmierzch" Theorina to nie jest pozycja w żadnym punkcie wyróżniająca się, choćbyśmy pod uwagę wzięli tylko szwedzką scenę kryminałów. Kolejna historia, której głębie autor chciał nadać poprzez osadzenie korzeni zbrodni w zamierzchłej przeszłości, a która traci tą głębię przez nieudolne połączenie tej przeszłości z teraźniejszością. Do tego trzeba okropny rys, głównej złej postaci (choć przecież dobrze wiemy, że to nie on stoi za zniknięciem dziecka, przecież to by było za proste!),brak pomysłu co zrobić z nim w środkowej części książki oraz niezdecydowanie autora czy jednak przedstawiać go jako psychopatę, czy może jednak tęskniącego za mamusią chłopaka, płaczącego na plaży w Kostaryce.

Po przeczytaniu "smugi krwi" tego samego autora moje oczekiwania byly bardzo niskie. Zmierzch jednak po wzglednie nudnym wstepie okazal sie bardzo przyjemnym tytulem; ciesze sie, ze dalam mu szanse po klesce poprzednika.

Niezwykle duszny, mroczny, gęsty kryminał, w którym główny bohater to starszy człowiek, postanawiający rozwikłać sprawę swego wnuka, zaginionego lata temu. Gerlof musi zmagać się nie tylko z tajemnicą, brakiem dowodów i upływającym czasem, ale także pogodą, która nie ułatwia dochodzenia i własnym ciałem, które odmawia posłuszeństwa. Akcja prowadzona jest w dwóch liniach czasowych i w obu sunie bardzo powoli, a autor skupia się na odczuciach bohaterów malując chłodny obraz relacji międzyludzkich. Atmosfera ma dość klaustrofobiczny charakter i nie ukrywam, że to nie jest książka do pochłonięcia w jeden wieczór. Ciekawy początek serii, ale raczej dla miłośników skandynawskich kryminałów. Dla mnie za dużo chłodu, choć nie wykluczam, że kiedyś wrócę do tego cyklu.

2118 użytkowników ma tytuł Zmierzch na półkach głównych
281 użytkowników ma tytuł Zmierzch na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zmierzch

Okładka książki Ciemna strona. Szwedzcy mistrzowie kryminału. Zbrodnia, tajemnica, suspens Tove Alsterdal, Cilla Börjlind, Rolf Börjlind, Åke Edwardson, Inger Frimansson, Eva Gabrielsson, Anna Jansson, Åsa Larsson, Stieg Larsson, Henning Mankell, Magnus Montelius, Håkan Nesser, Dag Öhrlund, Malin Persson Giolito, Maj Sjöwall, Sara Stridsberg, Johan Theorin, Per Wahlöö, Katarina Wennstam, Veronica von Schenck
Johan Theorin
Johan Theorin
Johan Theorin (ur. w 1963 roku w Göteborgu) jest pisarzem i dziennikarzem, autorem serii kryminałów, których akcja rozgrywa się na bałtyckiej wyspie Olandia. W 2007 roku członkowie Szwedzkiej Akademii Kryminału uznali jego pierwszą powieść z tego cyklu - Zmierzch (Czarne 2008) - za najlepszy debiut w kategorii "Dreszczowiec". Za drugą - Nocną zamieć (Czarne 2010) - Theorin otrzymał w 2009 roku Szklany Klucz, nagrodę literacką przyznawaną corocznie przez członków Stowarzyszenia Twórców Kryminałów pisarzom z krajów nordyckich. Książka otrzymała również nominację do tytułu Najlepszy Szwedzki Kryminał 2008 roku oraz nagrodę Brytyjskiego Stowarzyszenia Twórców Kryminału. Smuga krwi jest trzecią olandzką powieścią Johana Theorina.

Cytaty z książki Zmierzch

Johan Theorin Zmierzch Zobacz więcej