Psychologia konsumenta

Okładka książki Psychologia konsumenta autora Dominika Maison, Katarzyna Stasiuk, 9788301175399
Okładka książki Psychologia konsumenta
Dominika MaisonKatarzyna Stasiuk Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2014-01-01
2014-01-01

Kup Psychologia konsumenta w ulubionej księgarnii

Oceny książki Psychologia konsumenta

OPINIE i DYSKUSJE o książce Psychologia konsumenta

DObre kompendium wiedzy dla psychologów zajmujących się doświadczeniami klienta i badanami rynku. Polecam również tę pozycję dla marketingowców.

Książka w zasadzie jako podręcznik wiedzy na ten temat. Mocne podstawy dotyczące działania całej branży marketingowej. Nie daje ona propozycji ciekawych rozwiązań w zakresie psychologi konsumenta. Dla osób zainteresowanych bardziej praktycznymi radami polecam inne pozycje

Dobrze napisana książka omawiająca psychologiczne aspekty człowieka jako nabywcy dóbr i usług. Autorki przedstawiają różne zagadnienia i ustalenia z zakresu psychologi, które pozwalają lepiej zrozumieć nasze zachowania konsumenckie. Znajdziemy tutaj klasyczne odwołania do teorii Freuda czy Masłowa, jak i współczesne poglądy na to zagadnienie. Książka pełna jest wyników badań, doświadczeń oraz przykładów praktycznych (zob. analiza przyczyn porażki marketingowej kawy Pedros),choć tych ostatnich mogłoby być zdecydowanie więcej. To, co, moim zdaniem, jest małym mankamentem tej pozycji, to właśnie nieco za mało wiedzy typu know-how, która przesłonięta jest prezentacją kolejnych teorii, badań i doświadczeń. Na dłuższą metę mogą nużyć. „Psychologia konsumenta” jest zatem pozycją bardziej podręcznikową i akademicką, niż praktycznym kursem dla marketingowców. Nie oznacza to oczywiście, że nie jest ona przydatna specom od sprzedaży. Wręcz przeciwnie, pokazuje bowiem pewne psychiczne procesy, które następnie można wykorzystać w strategiach marketingowych i w reklamie.

Na marginesie jedno spostrzeżenie, które wyniosłem z z lektury tej książki. Otóż autorki zwracają uwagę na fakt, że nasze wybory konsumenckie nie zawsze są wyborami racjonalnymi. Wręcz przeciwnie, często dyktowane są przez emocje, przyzwyczajenia, opinię innych czy zwykłe lenistwo. Na poparcie tej tezy mamy przytoczony szereg doświadczeń i badań, które dla osób nieobeznanych z tematem rzucają zupełnie nowe światło na to zagadnienie. Jeśli rozwiniemy tę najważniejszą tezę z „Psychologii konsumenta” na szersze wnioskowanie na temat ekonomii, to odkryjemy główne źródła niestabilności gospodarki rynkowej. Według klasyków liberalizmu bowiem nieskrępowana działalność człowieka zapewnia racjonalność i efektywność produkcji i konsumpcji. Jeśli jedna człowiek w swych wyborach nie jest do końca świadomy źródeł swoich decyzji, to z łatwością możemy sobie dopowiedzieć, że i w masowej skali globalnej koniunktury gospodarczej pojawiają się irracjonalne działania i decyzje, które mogą pociągać za sobą konkretne skutki w postaci kryzysów i załamań gospodarczych. A jeśli tak, to cykle koniunkturalne są i pozostaną nierozerwalnym składnikiem naszej rzeczywistości, gdyż wprost wynikają z naszej konstrukcji psychicznej. Czyżby zatem wszelkie marzenia o „reformie systemu” były efektem zwykłego niezrozumienia prawdziwych przyczyny problemu? Ot, to taka luźna refleksja do przemyślenia od dyletanta ekonomicznego po zakończonej lekturze.

Kończąc. Książkę czyta się naprawdę bardzo przyjemnie i bez większych trudności, ma przejrzysty układ rozdziałów podzielonych następnie według omawianej tematyki. Dużo ilustracji, wykresów, tabelek oraz ramek z informacjami dodatkowymi doskonale pomaga w zrozumieniu przekazywanych wiadomości. Polecam lekturę nie tylko studentom i marketingowcom, ale także zwykłym konsumentom, aby odkryli, co leży u podstaw naszych codziennych, zakupowych wyborów.

178 użytkowników ma tytuł Psychologia konsumenta na półkach głównych
34 użytkowników ma tytuł Psychologia konsumenta na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Psychologia konsumenta

Cytaty z książki Psychologia konsumenta

Dodaj cytat z książki Psychologia konsumenta