Huśtawka miłości

- Die Liebesschaukel
- 1977-01-01
- 1977-01-01
- Daniela Ralińska
Czytelnikom polskim Andres znany jest już ze swych opowiadań: "Chłopiec u studni", "O świętym księżulku Domenico", "Przebierańcy" oraz z nowego "Portret inkwizytora".
W prezentowanym tu opowiadaniu "Huśtawka miłości" (ukazało się ono pierwotnie pt. "Der gefrorene Dionysosu" — "Zlodowaciały Dionizos" — w r. 1942 w Berlinie) przejawia się charakterystyczny dla tego pisarza motyw reżyserii ludzkiego losu przez tzw. siłę wyższą. Ta rozbujana na tle wspaniałej włoskiej przyrody prawdziwa zaiste huśtawka uczuć ma w sobie dość uroków (m. in. sporo subtelnego humoru),by stać się mogła atrakcyjną przygodą lekturowq również i dla tych czytelników, którzy w interwencję sił wyższych w nasze sprawy już dawno przestali wierzyć i widzą człowieka już tylko w wymiarach ludzkich.
Kup Huśtawka miłości w ulubionej księgarni
Oceny książki Huśtawka miłości
- Klub Interesującej Książki 1
- Przeczytane 2025 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Huśtawka miłości
Doczytałam do połowy. Książka jest dość dobrze napisana,
ale sama historia w ogóle mnie nie wkręciła, dlatego też
nie zmuszam się do dalszego czytania. Przyznaję, że nieco
mnie rozczarowała, po opisie spodziewałam się czegoś
ciekawszego. Ale spróbować można.
Doczytałam do połowy. Książka jest dość dobrze napisana,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toale sama historia w ogóle mnie nie wkręciła, dlatego też
nie zmuszam się do dalszego czytania. Przyznaję, że nieco
mnie rozczarowała, po opisie spodziewałam się czegoś
ciekawszego. Ale spróbować można.
A tu trochę słabsza pozycja z KIK-u, ale również warta poznania. Jeden intelektualista odbija partnerkę drugiemu intelektualiście. Po latach dochodzi do ponownego spotkania całej trójki. Pojawiają się wzajemne żale i pretensje. Wychodzą na jaw skrywane tajemnice. Wszystko to w pięknych plenerach małego nadmorskiego włoskiego miasteczka. Końcówka książki przykuwa uwagę, zakończenie zaskakuje, chociaż można je przewidzieć w trakcie lektury.