Idiota

Jerzy Jędrzejewicz

Kup Idiota w ulubionej księgarnii

Oceny książki Idiota

OPINIE i DYSKUSJE o książce Idiota

Cóż za głębia charakterów. Postaci z krwi i kości, z wadami, ze słabościami, intryganci, słabi. To wszystko takie ludzkie. Nie ma sensacyjnych wydarzeń, a jednak momentami napięcie jest trudne do zniesienia. Wzbudza prawdziwe emocje. Czemu teraz już się tak nie pisze?

Wróciłem do tej książki, a mówiąc wprost - najwspanialszego Arcydzieła w dziejach literatury za pośrednictwem ubogacającej monografii Haliny Brzozy - "Myśl a forma prozy Dostojewskiego".

Spytacie, jak zechciałbym obronić postawioną tezę? Odpowiedź jest naturalna i pierwsza z brzegu, mianowicie z doświadczenia zmysłowego.

Moja prawda polega na tym, że kochałem w życiu tak naprawdę dwie kobiety. I za każdym razem dochodzę do identycznego paradoksu: konkurencja uniemożliwia czyste poznanie.

Nie ma żadnej broni, by się temu przeciwstawić. Mam tu na myśli ideał człowieka, zaczerpnięty z Ewangelii. Kontrast wchodzi we wspólny wszystkim ludziom - grzech pierworodny. Rosjanie mówią na to: Religia albo Nauka lub życie albo piękno. Albo albo. Nie ma nic pośredniego. I to jest największy konflikt obrazujący historię ludzkości. Jaką szansę ma tu Miłość?

Konkluzja jest gorzka, pełna goryczy: wszystko zmierza ku Męczeństwu. Pozdrawiam

Moja prawda polega na tym, że kochałem w życiu...

Idiota to jest bardzo mocna książka. Różni się znacznie od innych powieści Dostojewskiego, bo całkowicie inaczej spogląda na ludzi, możliwe, że głębiej. Głównym przesłaniem idioty jest to, że pragnąć czynić dobro i pomagać ludziom często tylko pogarszamy sytuację. Główny bohater jest wyrazem wszelkiej cnoty, jest bardzo szczery, uczciwy i cechuje się wysoką empatią. Nie chce nikomu wyrządzić krzywdy, ale koniec końców robi coś złego przynajmniej w mojej opinii. Chce dać miłość dwóm kobietom przez co nie może uszczęśliwić żadnej. Wszyscy go mają za idiotę, ale tak naprawdę nie jest idiotą, bo rozumie o wiele więcej i zna głębię ludzkiego serca, jednak ludzie nie potrafią go docenić, myślą o nim, że jest infantylny, że żyje w chmurach. Mimo tego, że grają przed nim pozory przyjaźni to tak naprawdę w głębi duszy z niego szydzą i nie jest w stanie z nikim nawiązać głębszej relacji, bo chce pomóc każdemu. Z drugiej strony w idiocie przyciąga uwagę też rodzina Jepanczynów. Rodzice twierdzą, szczególnie matka Lizawieta Prokofiewna twierdzi, że kocha swoje córki całym sercem. Z drugiej zaś strony zależy jej tylko na tym, aby je wydać za mąż nie zważając na ich szczęście. Najmłodsza córka Agłaja nie chce w tym uczestniczyć, chce być wolna i szczęśliwa, nie pragnie bogactwa ani sławy. Z drugiej zaś strony jest lekko zepsuta, ponieważ bez problemu rani innych ludzi i traktuje ich z góry. Praktycznie każdy bohater idioty poza idiota i dziećmi, które się pojawiają przejawia zepsucie. Dostojewski obnaża jak działają ludzie, którzy myślą, że im się wszystko należy, którzy są pogrążeni w swojej obsesji i patrzą tylko na swój interes, obnaża prawdę o ludziach i o świecie, który jest brutalny wobec bezinteresowności. Oczywiście jest też dużo rozważania o morderstwach np. szczególnie straszny fragment jak Lebiedew rozważał o tym, że w średniowieczu zjadano mnichów, ale to charakterystyczne dla każdej powieści Dostojewskiego. Tyle, że tym razem zbrodnia ma całkowicie inny charakter i inne motywy, ale odnośnie zbrodni nie chce spojlerować. Po przeczytaniu tej książki sam zastanawiam się czy ja czasami nie jestem tytułowym idiotą. Ogólnie książka świetna i bardzo ją polecam.

23698 użytkowników ma tytuł Idiota na półkach głównych
3074 użytkowników ma tytuł Idiota na półkach dodatkowych