Chłopcy 3. Zguba

- Chłopcy (tom 3)
- Imaginatio [SQN]
- 2014-11-19
- 2014-11-19
Krótkie wakacje Dzwoneczka nieomal kończą się tragedią. Gdy wróżka budzi się po wielomiesięcznej śpiączce, odkrywa, że całe życie, jakie znała, to tylko twór podświadomości, a prawda jest… zupełnie inna. Jaką rolę w intrydze odgrywa Cień i sam Piotruś Pan? I gdzie podziali się Chłopcy? Za odpowiedzi na te pytania Dzwoneczek będzie musiała zapłacić wysoką cenę. O ile w ogóle zdąży je poznać…
"Zguba" to książka, przy której Czytelnik będzie miał poczucie, że opuścił stary, poczciwy lunapark i właśnie pędzi Skrótem na złamanie karku. Świat "Chłopców 3" jest bezwzględny i brudny (tak jak bezwzględna i brudna bywa dorosłość),a jednocześnie niebywale pociągający. Najlepsza część bestsellerowego cyklu!
Kup Chłopcy 3. Zguba w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oficjalne recenzje książki Chłopcy 3. Zguba
Coraz bardziej Zagubieni Chłopcy
„Chłopcy 3: Zguba” to już trzecie spotkanie z Zagubionymi Chłopcami i Dzwoneczkiem w interpretacji Jakuba Ćwieka. Chłopcy zdążyli się dorobić w Polsce sporej rzeszy fanów, głównie w związku z oryginalnością tej wersji klasycznej historii J.M. Barriego.
Wiktoriański pisarz zapewne miałby trudności z rozpoznaniem własnego pomysłu. Oto Dzwoneczek zabrała z Nibylandii Zagubionych Chłopców i uciekła przed Piotrusiem Panem do naszego świata, a konkretnie do Polski. Tu Zagubieni Chłopcy dorośli, przynajmniej ciałem. Następnie uformowali gang motocyklowy na czele z Dzwoneczkiem, która z wróżki przeistoczyła się w bardzo atrakcyjną kobietę.
Trzecia część zaczyna się od wypadku. Dzwoneczek odpoczywa w Barcelonie. Tam podczas jazdy na motocyklu zderza się z samochodem i zapada w półroczną śpiączkę. Budzi się w polskim szpitalu. Okazuje się, że życie które znała, było kłamstwem. Najwyraźniej jest Brytyjką, objętą programem obrony świadków po tym, jak zeznawała przeciwko gangowi motocyklowemu. Nikt z jej dawnych znajomych jej nie pamięta, a większość Chłopców zniknęła. Jest przy niej tylko Grzegorz Luby, podobno partner w interesach, którego ona pamięta jako zaciekłego wroga. Ale kim jest naprawdę? I czy to ona zwariowała, czy może jednak cały świat?
Trzecia cześć cyklu jest wyraźnie odmienna od dwóch pierwszych. Tym razem nie mamy do czynienia ze zbiorem opowiadań, a pełnowymiarową powieścią. Ćwiek zgrabnie splata nici wątków, które utkał w dwóch pierwszych częściach. Nawet jeśli początkowo któreś opowiadanie wydawało się przypadkowe i niepasujące do reszty, teraz wraca i okazuje się cennym szczegółem budującym intrygę. Swoje pięć minut ma m.in. nauczycielka Rózia, kochanka Milczka, a także kot Pan Proper.
Fani serii doczekają się wreszcie pojawienia Piotrusia Pana w pełnej krasie, który nieco się zmienił, odkąd Dzwoneczek odeszła z Nibylandii. Dowiadujemy się również, co porabia jego Cień oraz dlaczego właściwie uciekinierzy zdecydowali się Nibylandię opuścić.
Może trochę szkoda, że autor nie zdecydował się nieco podroczyć z czytelnikiem, bo na początku można naprawdę zwątpić, czy pierwsze dwa tomy nie były jakąś halucynacją Dzwoneczka. Jednak Ćwiek szybko pokazuje czytelnikowi sceny, które rozwiewają wszelkie wątpliwości. Może za szybko, ale dzięki temu wielowątkowa akcja rusza z kopyta.
W „Zgubie” panuje zupełnie inny klimat. Pierwsze dwie części skrzyły się od humoru. Wulgarnego, niewyszukanego, takiego prawdziwie motocyklowego, woniejącego smarem, spoconymi facetami w skórach i półnagimi dziuniami. Teraz tego humoru nie ma. Nie znaczy to oczywiście, że Ćwiek nagle się ugrzecznił, co to, to nie. Nagości i przemocy, także seksualnej, jest tu jeszcze więcej niż w poprzednich tomach, więc odradzam lekturę osobom zbyt na to wrażliwym.
Wracając do nastroju, całość staje się bardzo ponura. Z bohaterów wychodzą najgorsze instynkty, a Ćwiekowska interpretacja Piotrusia Pana jest zarazem bardzo przewrotna i bardzo ponura. Autor daje bohaterom naprawdę mocno w kość i każe się zastanowić nad naturą dorosłości i moralności. Momentami bliżej mu do „Władcy Much” niż do dziecięcej historii Barriego. Ale czy po lekturze tej książki będę patrzył na „Piotrusia Pana” bez pewnej rezerwy i melancholii? Wątpliwe.
Krzysztof Krzemień
Opinia społeczności książki Chłopcy 3. Zguba
"Zguba" to, zgodnie z przewidywaniami, najbardziej mroczna, pesymistyczna i ponura część cyklu. Chłopców nie ma... Gdzie są? Co się stało i kto za tym stoi? Żyją każdy własnym, dorosłym życiem, w którym nie ma miejsca na przeszłość, teraźniejszość jest szara i nieciekawa, a przyszłość ktoś już im zaplanował... Jest też jednak ktoś, kto nie pozwoli ich skrzywdzić i wykorzystać. Jednak Dzwoneczek najpierw musi dobrze zorientować się w sytuacji i grać tak ostro i brutalnie jak tylko potrafi, a przy tym być bardzo ostrożną... Czy jej się to uda? Ile będzie musiała poświęcić? Przede mną ostatni tom "Chłopców", jestem bardzo ciekawa i jednocześnie się go boję, ponieważ wiem, jak Autor potrafi zaskoczyć. A poza tym uwielbiam Chłopców i tak bardzo ciężko będzie się z nimi rozstać...
Oceny książki Chłopcy 3. Zguba
3335 użytkowników ma tytuł Chłopcy 3. Zguba na półkach głównych- Przeczytane 2 299
- Chcę przeczytać 1 010
- Fantastyka 70
- Fantasy 30
- 2015 22
- 2018 18

Opinie i dyskusje o książce Chłopcy 3. Zguba
Pierwsze dwa tomy Chłopców naprawdę mi się podobały, ale ten stracił całą lekkość i humor. Trochę zbyt brutalna i wulgarna.. czułam się zażenowana większość czasu. Naprawdę szkoda.. miałam nadzieję przeczytać wszystkie cztery tomy jeden po drugim, ale chyba muszę odpocząć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł proroczy, bo przez to, że mamy tu do czynienia z powieścią, a nie zbiorem opowiadań, zgubiła się cała lekkość tej serii.
Szokująco ziewogenny tom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzokująco ziewogenny tom.
Absolutnie nie podzielam zachwytów nad tą książką. Jest przeciętna, momentami przeraźliwie wulgarna i wypełniona rynsztokowym humorem rodem z najmroczniejszych bytomskich melin. (Mieszkałem w Bytomiu Bobrku przez 4 lata, wiem co mówię). Sposób opisywania "życia seksualnego" bohaterów, dopełnia obrazu nędzy i rozpaczy stając się chodzącym bluźnierstwem i pluciem w twarz zarówno pierwowzorowi jak i Robinowi Williamsowi, przywoływanemu w posłowiu autora. Ale to tylko moja, nieobiektywna opinia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTroszkę mniej żenująca od pozostałych.
Troszkę mniej żenująca od pozostałych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Oto druga Nibylandia (...) Wielka jak dziecięce oczekiwania, ale też brudna, zniszczona i obdarta jak dorosłość."
Po raz kolejny przychodzę do Was z recenzją całej serii. Trudno jest ocenić każdy tom osobno, kiedy przeczytało się całość, ponieważ uważam, że analizowanie tej serii w oderwaniu od całości byłoby niemożliwe – wszystkie części tworzą spójną, harmonijną historię.
Jakub Ćwiek w serii „Chłopcy” zabiera czytelników w świat alternatywnej interpretacji klasycznej baśni o Piotrusiu Panie. To jednak nie urocza opowieść o Nibylandii, ale brutalna, pełna humoru, adrenaliny i mroku historia o grupie wyrzutków, którzy znaleźli swój dom w zardzewiałym lunaparku.
Seria składa się z czterech tomów, które opowiadają o losach gangu motocyklistów zwanych Zagubionymi Chłopcami, na czele którego stoi Dzwoneczek – niegdyś wróżka, dziś twarda liderka. Ćwiek bawi się baśniowym motywem, przekształcając go w dynamiczne urban fantasy, gdzie magia i współczesność przenikają się na każdym kroku.
Pierwsze, co rzuca się w oczy, to nietuzinkowy styl Ćwieka. Autor posługuje się językiem żywym, pełnym potocznych wyrażeń, a momentami wręcz wulgaryzmów, co świetnie oddaje charakter bohaterów. Każdy z nich jest wyrazisty – od charyzmatycznej Dzwoneczek, przez walecznych Chłopców, aż po humorystyczne postaci poboczne. Dialogi są dynamiczne i autentyczne, co sprawia, że czytelnik łatwo zanurza się w świat wykreowany przez autora.
Fabuła pełna jest zwrotów akcji, a kolejne tomy stopniowo odsłaniają przeszłość bohaterów i ich związek z oryginalną historią Piotrusia Pana. Mimo lekkości i humoru, Ćwiek nie unika trudnych tematów, takich jak dorastanie, odpowiedzialność czy cena wolności.
Nie jest to jednak literatura dla każdego. Ostry język, niekiedy brutalne sceny i specyficzny humor mogą zniechęcić bardziej wrażliwych czytelników. Dla tych jednak, którzy szukają czegoś świeżego, niekonwencjonalnego i pełnego akcji, „Chłopcy” będą strzałem w dziesiątkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo raz kolejny przychodzę do Was z recenzją całej serii. Trudno jest ocenić każdy tom osobno, kiedy przeczytało się całość, ponieważ uważam, że analizowanie tej serii w oderwaniu od całości byłoby niemożliwe – wszystkie części tworzą spójną, harmonijną...
Nie znoszę, wręcz nienawidzę wszelakich motywów amnezji w książkach, serialach i filmach. Po prostu irytują mnie na potęgę. Patrzysz na bohatera. Dobrze wiesz, kim jest i kim są dla niego wszyscy przez niego mijani. On tego nie wie i to jest nie do wytrzymania. Dlatego też kilka razy musiałem odkładać książkę na bok. Mimo wszystko jednak dotrwałem do końca i nie żałuję. Powieść różni się wyraźnie klimatem od poprzednich dwóch tomów, ale to wyjaśnia autor w posłowie. Czy wpłynęło to na plus serii? Na pewno podbiło napięcie, dodając również powagi książce, przy zachowaniu lekkiej patologicznej absurdalności historii. Ku mojemu zaskoczeniu naprawdę udana część, która nie prosi, a wręcz wymaga sięgnięcia szybko po kolejną odsłonę "Chłopców".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła się zagęszcza, nie mogłam oderwać się od książki. Nadal jest w niej mnóstwo przemocy i wulgaryzmów, ale atmosfera jest dużo poważniejsza niż w pierwszej części. Nie mogę się doczekać dalszego ciągu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka skręca w zupełnie nowym kierunku względem poprzednich dwóch tomów. Jest mroczniej i poważniej, mniej tu powodów do śmiechu, więcej dramatów, ale to dobrze. Dzięki temu seria zachowuje świeżość kontynuując tą jedyną w swoim rodzaju historię.
Teraz czas na wielki finał!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeraz czas na wielki finał!
Dwie pierwsze części są całkiem inne , wiele w nich humoru , lekkości .W tej części zmiotło mnie z planszy …
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTu już wiele aspektów opisane jest brutalnie , tu już nie ma żartów …Był moment , że zakręciła mnie się łza …
Pamiętasz dwie pierwsze części? Ta tobą pozamiata, bo pan Jakub poszedł po bandzie. I dobrze poszedł. Jest inaczej, mrocznie, brutalnie (chciałoby się powiedzieć "męsko", ale, hej, umówmy się - pod tym względem obie płcie potrafią zrobić ostry dym) i... smutno.
Trudno powiedzieć, że to się może podobać, więc użyję wytrycha - to się czyta zakurwiście (zrozumiesz skąd taki język, gdy skończysz #3) dobrze i ciężko.
Skąd pomysł pana Jakuba na taki styl "Chłopców, odsłona trzecia"? Nie zaczynajcie czytać od końca! W końcu "posłowie" ma konkretne znaczenie i źródłosłów.
Edytuję, bom zapomniał: Jacek Rozenek zrobił genialną robotę! Kudos. KUDOS!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudno powiedzieć, że to się może podobać, więc użyję wytrycha - to się czyta zakurwiście (zrozumiesz skąd taki...