W cieniu Białego Drzewa. Powieść fantasy w XX wieku.

Okładka książki W cieniu Białego Drzewa. Powieść fantasy w XX wieku. autora Tomasz Z. Majkowski, 9788323335665
Okładka książki W cieniu Białego Drzewa. Powieść fantasy w XX wieku.
Tomasz Z. Majkowski Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego popularnonaukowa
popularnonaukowa
2013-11-01
2013-11-01

Kup W cieniu Białego Drzewa. Powieść fantasy w XX wieku. w ulubionej księgarnii

Oceny książki W cieniu Białego Drzewa. Powieść fantasy w XX wieku.

OPINIE i DYSKUSJE o książce W cieniu Białego Drzewa. Powieść fantasy w XX wieku.

Znacznie, znacznie lepsza niż się spodziewałam. Można oczywiście zarzucić pewną wybiórczość i tolkienocentryzm + drobne potknięcia merytoryczne, ale konstrukcja myślowa, odtwarzająca historiozofię i ideologię popularnych powieści fantasy jest bardzo intrygująca, a przy tym przedstawiona z akademicką werwą, bez nadęcia i bez fanizmu. Ciekawy jest też dodatkowy rozdział o specyfice polskiego fantasy, w cieniu sapkowskiego cynizmu i ironii. No i jazda po Ziemiańskim w jednym z przypisów, wisienka na torcie.

top 1 rozczarowań

top 1 rozczarowań

Czytałam głównie aby liznąć od strony teoretycznej gatunek, który poza moim ukochanym Tolkienem jest mi bardzo mało znany, i książka swój cel spełniła. Stanowi przegląd najbardziej popularnych, przełomowych dla historii gatunku pozycji, wraz z obserwacją ewolucji kluczowych koncepcji czy podłoża ideologicznego.
Analiza jest bardzo "tolkienocentryczna", ale wobec niemożliwej do przecenienia roli tego pisarza w kształtowaniu całego gatunku fantasy trudno taką orientację uznać za wadę. Według mnie nieco za mało miejsca Majkowski poświęcił fantastyce przedtolkienowskiej - tylko dwie strony o Williamie Morrisie i prawie żadnych wzmianek o Lordzie Dunsany, a przecież to jego "Córka króla elfów" jest jedną z prekursorek gatunku. Natomiast w ciekawy sposób przedstawił drogę od epigonów Tolkiena (wykazując, czym ich filozofia różniła się od filozofii mistrza - tu bardzo cenne spostrzeżenia o postrzeganiu wolności i przeznaczenia, a także postaciach "Władców Ciemności") do świadomej kontestacji widocznej np. w utworach Pratchetta.
Godne polecenia także jako przewodnik "Co warto przeczytać", o ile oczywiście komuś nie przeszkadza wyjawienie kluczowych punktów fabuły.
Główną wadą jest praca na przekładach, a nie na oryginałach. Np. w rozdziale traktującym o "Hobbicie" autor wyciąga daleko idące wnioski ze zdania "hobbici są małymi ludźmi, mniejszymi od krasnoludów, choć znacznie większymi od liliputów". Sęk w tym, że przekład Skibniewskiej - błyskotliwy, z pazurem i stanowczo najbardziej godny polecenia - został bardzo nieporządnie skolacjonowany, tj. przy poprawkach po ukazaniu się wydania zmienionego uwzględniono tylko zmiany najbardziej rzucające się w oczy. Porównanie do liliputów, którego próżno szukać w zmienionym, kanonicznym wydaniu angielskim, pozostało - ale Majkowski powołuje się właśnie na wydanie kanoniczne, a nie na to pierwotne, w którym pierścień był raczej zabawką.
Czuję się stosunkowo kompetentna w zakresie przekładów Tolkiena, dlatego przywołuję ten przykład. Fragmenty dotyczące innych pisarzy, których z powodu niewielkiej wiedzy nie mogę oceniać merytorycznie, mogą także zawierać błędy.

Analiza jest bardzo "tolkienocentryczna", ale wobec niemożliwej...

100 użytkowników ma tytuł W cieniu Białego Drzewa. Powieść fantasy w XX wieku. na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł W cieniu Białego Drzewa. Powieść fantasy w XX wieku. na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki W cieniu Białego Drzewa. Powieść fantasy w XX wieku.

Okładka książki Olbrzym w cieniu: Gry wideo w kulturze audiowizualnej Jan Argasiński, Błażej Augustynek, Radosław Bomba, Monika Górska-Olesińska, Agnieszka Kamrowska, Bartosz Kłoda-Staniecko, Filip Kondrak, Tomasz Z. Majkowski, Anna Nacher, Andrzej Pitrus, Katarzyna Prajzner, Marta Raczek, Jerzy Zygmunt Szeja, Paweł Uherek, Michał Żmuda
Okładka książki Nemezis: Eclipse Jakub Góra, Piotr Koryś, Tomasz Z. Majkowski, Łukasz Maludy, Jakub Osiejewski, Andrzej Stój, Paul Wade-Williams

Cytaty z książki W cieniu Białego Drzewa. Powieść fantasy w XX wieku.

Tomasz Z. Majkowski W cieniu Białego Drzewa. Powieść fantasy w XX wieku. Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne