Kronika ptaka nakręcacza

- Nejimakidori kuronikuru / ねじまき鳥クロニクル
- 2013-07-24
- 2013-07-24
- Anna Zielińska-Elliott
Życie Toru Okady po stracie pracy jest monotonne i pozbawione ambicji. Żona zarabia wystarczająco dużo na utrzymanie ich obojga, a Toru prowadzi dom.
Akcja "Kroniki ptaka nakręcacza", podobnie jak w większości książek Haruki Murakami jest bardzo skomplikowana, ale nie ona jest najważniejsza. Jeden z recenzentów streścił ją tak: Toru Okada traci najpierw pracę, potem kota, potem żonę a w końcu - rozum.
Kup Kronika ptaka nakręcacza w ulubionej księgarni
Oceny książki Kronika ptaka nakręcacza
13825 użytkowników ma tytuł Kronika ptaka nakręcacza na półkach głównych- Przeczytane 8 548
- Chcę przeczytać 4 878
- Posiadam 2 014
- Japonia 60
- Literatura japońska 56
- Haruki Murakami 54
- 2014 50

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kronika ptaka nakręcacza
Pochłonęłam w trzy dni, choć uważam, że nie jest równa. Pierwsza połowa świetna - oniryzm i tajemnica. Druga nieco mniej. Zakończenie satysfakcjonujące, choć nadal w głowie kłębi się wiele pytań. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW końcu...w końcu przebrnąłem przez tę powieść.
Jeżeli ktoś pomyślał, że się męczyłem, to nie...powieść jest świetna i zajęła mi dużo czasu dlatego, że jest cholernie niejednoznaczna oraz zostawia mnóstwo mozliwości interpretacji. Murakami nie daje nam odpowiedzi i w tym jego ogromna siła. Po krótce o czym jest ta książka. Przedewszystkim o rozpadzie człowieka, walce z cieniem, spoglądaniu w mrok. Książka jest wielowymiarowa i ciekawie zagmatwana, bo główny bohater nie zapada się, tylko schodzi niżej. Bohaterowie powieści są zawsze kimś i czymś na raz. Do tego wspaniały wątek echa przeszłości, który skleja oba światy (oba wieloświaty)
Czy Toru finalnie zostaje uzdrowiony ?
Czy Ty czytelniku jesteś świadomy, że rzeczywistość ma więcej warstw niż jesteś w stanie zaakceptować ?
Przeczytaj i spróbuj się tego dowiedzieć.
Serdecznie polecam.
W końcu...w końcu przebrnąłem przez tę powieść.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeżeli ktoś pomyślał, że się męczyłem, to nie...powieść jest świetna i zajęła mi dużo czasu dlatego, że jest cholernie niejednoznaczna oraz zostawia mnóstwo mozliwości interpretacji. Murakami nie daje nam odpowiedzi i w tym jego ogromna siła. Po krótce o czym jest ta książka. Przedewszystkim o rozpadzie człowieka, walce z...
Znakomita. Polecam!
Znakomita. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyjątkowo długo czytałam tę książkę i jeżeli dożyję, to kiedyś przeczytam ją jeszcze raz, po lekturze pozostałych powieści Murakamiego.
Podobnie jak w innych książkach tego autora, bohaterem jest młody mężczyzna i jego początkowo nudne, jednostajne życie, które jak za dotknięciem magicznej różdżki zmienia się w życie pełne tajemniczych postaci, niezwykłych zdarzeń, dwuznacznych marzeń sennych , na pograniczu świata realnego i nierzeczywistego, zaglądającego w najbardziej mroczne i złe zakątki ludzkiej duszy.
I oczywiście jest kot, motywy muzyczne, trochę polityki i całkiem niezłe nawiązanie do historii wojennej Japonii, zahaczającej o Mongolię, Chiny i Syberyjskie kopalnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobnie jak w innych książkach tego autora, bohaterem jest młody mężczyzna i jego początkowo nudne, jednostajne życie, które jak za dotknięciem magicznej różdżki zmienia się w życie pełne tajemniczych postaci, niezwykłych zdarzeń,...
Wyczuwa się pewną trudność czy sztuczność z jaką Murakami tym razem budował fabułę swojej powieści, ale nie umniejsza to mojej radości z lektury powieści japońskiego pisarza. "Kronika ptaka nakręcacza" jest opowieścią o monotonii dnia codziennego, która zabija w nas radość życia, a co ważniejsze - pozbawia nas tej siły, który każe poszukiwać nowych twarzy własnego "ja", odkrywać nieznane emocje, spotykać innych ludzi. Głęboko filozoficzna powieść ubrana w dość przeciętną fabułę; jest jak fantastyczna oryginalna mozaika ułożona z małych niepozornych kamyków.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemnie się czytało. Polecam.
Przyjemnie się czytało. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam zagwozdkę co tu napisać. Nie rozumiejąc wizji artysty, jednocześnie nie mogłem się oderwać od książki. Po skonczeniu lektury, nadal nie do końca wiem o co w tym wszystkim chodziło, ale nie żaluję czasu jej poświęconego. Specyficzna proza, dużo wątków i wachlarz dziwacznych bohaterów. Może po prostu tak się pisze w Japoni?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo todobrze się czyta, jest tajemniczo, jest magicznie, jest powoli ale na pewno bez nudy. fabuła utkana jak sieć pająka, momentami jak sen, bardzo poruszające fragmenty wojenne z przeszłości. taki typowy dobry Murakami, 8.3
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam autora i to jest jego naprawdę bardzo dobra książka!
Uwielbiam autora i to jest jego naprawdę bardzo dobra książka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZwyczajnie za długa. Większość wątków pozornie niezwiązanych ze sobą na koniec w płynny i nagradzający cierpliwość sposób łączy się. Niemniej część z nich gubi sens i zakończenie, lub ich wpływ na odbiór historii jest absolutnie minimalny i zaniedbywalny. Sama historia jednak wciągająca, ze znanymi murakamiowymi motywami, ale i w wystarczająco oryginalnym opakowaniu.