Naród, który nie zna strachu

Okładka książki Naród, który nie zna strachu autora Shani Boianjiu, 9788375087185
Okładka książki Naród, który nie zna strachu
Shani Boianjiu Wydawnictwo: Sonia Draga literatura piękna
The People Of Forever Are Not Afraid
2013-10-30
2013-02-15
2012-09-18
Urszula Gardner

Kup Naród, który nie zna strachu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Naród, który nie zna strachu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Naród, który nie zna strachu

Przede wszystkim – to nie jest żart – cieszę się, że ją skończyłam czytać. Do zakupu tej książki skusiłam się z kilku powodów:

Przedłużony pobyt w mieście i brak własnej książki,
Okładka,
Cena.

Od pierwszych chwil nie potrafiłam wczuć się w klimat panujący w książce, a treść była dla mnie tak chaotyczna, że czytałam, ale tak naprawdę nie wiedziałam co czytam. Słowo po słowie, zdanie po zdaniu, kartka po kartce. Bywały chwile, że doznawałam olśnienia i nagle jakbym wyjeżdżając do Chin spotkała na drodze Polaka, w końcu zaczęłam coś rozumieć z tego co mam przed sobą.

Posiłkując się opisem z tyłu – bo bez niego nawet nie byłabym w stanie napisać Wam z czym się „je” tę pozycję, przedstawię fabułę tej książki, a raczej jej… brak? Miałam wrażenie, że czytam jakieś pourywane od tyłka strony historie nie posiadające początku i końca. Głównymi bohaterkami tej książki są trzy dziewczyny, które trafiają do armii na różne stanowiska.

Yael szkoli strzelców wyborowych i przebiera w chłopakach, Avishag strzeże… granicy? Przez którą próbują przedostać się uciekinierzy (prawdopodobnie uchodźcy… kojarzę, że była mowa o Palestyńczykach, chcących przedostać się do Egiptu.),natomiast Lea przygląda się ludziom na posterunku.

Historie dziewczyn są przedstawione, ale styl w jakim jest to ukazane wydaje się być nieco psychiczny.

Kontynuację możecie przeczytać na blogu:

Przedłużony pobyt w mieście i brak własnej książki,
Okładka,
Cena.

Ocena po 50 stronach, dalej nie przebrnę.

Ocena po 50 stronach, dalej nie przebrnę.

Mam mieszane uczucia dotyczące tej książki. Bardzo ciekawiła mnie kwestia służby wojskowej w Izraelu i to jest część, która przypadła mi do gustu. Jednak książka jest bardzo chaotyczna i miałam poczucie, że momentami się nie klei.

173 użytkowników ma tytuł Naród, który nie zna strachu na półkach głównych
51 użytkowników ma tytuł Naród, który nie zna strachu na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Naród, który nie zna strachu

Dodaj cytat z książki Naród, który nie zna strachu