Wyspa Skarbów

Okładka książki Wyspa Skarbów autora Robert Louis Stevenson, 8305115704
Okładka książki Wyspa Skarbów
Robert Louis Stevenson Wydawnictwo: Książka i Wiedza powieść przygodowa
Józef Birkenmajer

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Wyspa Skarbów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wyspa Skarbów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyspa Skarbów

Do portowej tawerny melduje się stary podejrzany emerytowany marynarz, który każe wypatrywać pewnego kuternogi synowi właścicieli. Sam szwenda się po nabrzeżu z lunetą i na coś czeka i czegoś się boi. Wkrótce okazuje się, że posiada on mapę do zaginionego skarbu kapitana Flinta, na który chrapkę ma wiele barwnych postaci - w tym jego dawni piraccy przyjaciele, oraz lokalny dziedzic. Na wyprawę rusza też nasz główny bohater Kuba Hawkins jako chłopiec okrętowy.

Tak - Kuba - nie Jim. Czytałem e-book Siedmiorogu z tłumaczeniem przedwojennym stąd Kuba i Długi Jan Silver
Długi Jan Silver - archetyp pirata z najbardziej znanej książki o nich. Poszczególne motywy z "Wyspy skarbów" były powtarzane w tak niezliczonej ilości innych książek, komiksów i filmów aktorskich i animowanych, że nawet czytając po raz pierwszy miałem wrażenie jakbym wracał do znanej historii. Naprawdę miło wrócić do takiej literatury - piraci, rum, sztormy, zdrady, strzelaniny i walki na szpady, gadające papugi i skarb korsarza, mapa, bezludna wyspa itp. Polecam każdemu kto za młodu lubił klasyczne powieści przygodowa Maya, Szklarskiego czy Londona.

Miałem zgrzyt z tą książką - a właściwie audiobookiem. Napisana młodzieżowym, i archaicznym dziś językiem ("narobiliśmy im bobu", pływaliśmy tam i sam"),który był zbyt ugrzeczniony i zdystansowany. Całość wyglądała jak szybka relacja kogoś z tego, co zaszło - więc ciężko było się wgryźć. Za klimat korsarski dałbym pewnie najwyżej 4. Awans nastąpił po tym, jak się zorientowałem, że Stevenson świetnie czuje emocje i są przekonujące (chyba przeżył niejedno niebezpieczeństwo, że stany emocjonalne bohatera były jak dla mnie trafne),do tego sama fabuła z dystansu jest super, a znajomość budowy statku (i pieśni korsarskich) naprawdę podbudowuje klimat. No i wreszcie Silver (SPOILER).
Kiedy główny bohater dostaje się w niewolę, wychodzi niejednoznaczna natura tego człowieka, przybrana w jakąś tajemnicę. Nie wiadomo, czego się po nim spodziewać.
Od tej pory powieść jest na mocne 6 lub więcej. Ale musiałem wyciągnąć jakąś średnią. Całkiem fajnie przygotowana produkcja, jeśli chodzi o sam audiobook.

Co prawda spojler dotyczący jednej z postaci, skutecznie osłabił moją przyjemność z czytania, ale to i tak był kawał bardzo dobrej książki. Miało wszystko to, co powinna posiadać powieść przygodowa - wiarygodnie zarysowane postaci, zwroty akcji, wyścigi z czasem, no i oczywiście legendarny skarb. Jedyne czego żałuje, to że przeczytałem ją tak późno.

5944 użytkowników ma tytuł Wyspa Skarbów na półkach głównych
1533 użytkowników ma tytuł Wyspa Skarbów na półkach dodatkowych

Okładka książki Morskie przygody. Czytamy w oryginale Herman Melville, Robert Louis Stevenson
Morskie przygody. Czytamy w oryginale Herman Melville, Robert Louis Stevenson
Okładka książki Ghost Stories Algernon Blackwood, Amelia Edwards, Stephen Fry, Washington Irving, Montague Rhodes James, Edgar Allan Poe, Charlotte Riddell, Robert Louis Stevenson, Bram Stoker

Cytaty z książki Wyspa Skarbów