Pamiętniki

- Memorie di Lorenzo Da Ponte da Ceneda
- 1987-01-01
- 1987-01-01
- Jerzy Popiel
„Kim był Lorenzo Da Ponte? Poetą z bożej łaski? Utalentowanym librecistą i dramaturgiem? Gorącym patriotą? Bohaterem przygód miłosnych i afer finansowych? Postacią prawie już romantyczną? Ów Włoch semickiego pochodzenia o przybranym nazwisku, spisujący w dalekiej Ameryce pamiętniki w czasach pełnego rozkwitu europejskiego romantyzmu, jest w każdym calu dziecięciem swoich czasów. Odciskaja na kartach pamiętników swój delikatny ślad kobiety, które kochał, mężczyźni, których darzył szacunkiem lub do których żywił urazę - jego dobroczyńcy i krzywdziciele, rodzina, impresariowie, urzędnicy, oberżyści i oberżystki. Są przygody miłosne z nieznanymi pięknościami, są tajemnicze postacie, porwania, intrygi. Wczytując się w łańcuch przygód Da Pontego, uświadamiamy sobie, jak płynne musiało być przejście między życiem autora a tą dramatyczną fikcją teatralną, jaką dał nam w swoich librettach operowych. Był bowiem obok Metastazja najznakomitszym ich twórcą. Miał swój niezaprzeczalny udział w powstaniu największych arcydzieł muzycznego teatru. Do historii przeszedł jako autor librett oper Mozarta: „Wesele Figara”, Cosi fan tutte”, a nade wszystko - „Don Juana”... (Z „Posłowia” B. Pocieja)
Kup Pamiętniki w ulubionej księgarni
Oceny książki Pamiętniki
23 użytkowników ma tytuł Pamiętniki na półkach głównych- Chcę przeczytać 21
- 2.Wspomnienia/Pamiętniki/Listy 1
- @Autobiografię,biografię,wywiady,dzienniki z podróży, pamiętniki, listy itp. 1
- !XIXw 1
- Biografie, listy, wspomnienia, dzienniki 1
- !Od renesansu do XIXw. 1
- 0.0.Domowa biblioteczka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pamiętniki
Barwna postać. Polecam :)
Barwna postać. Polecam :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dawno. Powinnam przeczytać raz jeszcze chcąc pisać opinię na ten temat.
Bardzo dawno. Powinnam przeczytać raz jeszcze chcąc pisać opinię na ten temat.