Serce nie do pary. O księdzu Janie Twardowskim i jego wierszach

Okładka książki Serce nie do pary. O księdzu Janie Twardowskim i jego wierszach autora Waldemar Smaszcz, 9788364185083
Okładka książki Serce nie do pary. O księdzu Janie Twardowskim i jego wierszach
Waldemar Smaszcz Wydawnictwo: Erica biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2013-11-06
2013-11-06

Kup Serce nie do pary. O księdzu Janie Twardowskim i jego wierszach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Serce nie do pary. O księdzu Janie Twardowskim i jego wierszach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Serce nie do pary. O księdzu Janie Twardowskim i jego wierszach

Waldemar Smaszcz był przyjacielem i pomocnikiem księdza Jana Twardowskiego. To on jest autorem tych wspomnień z życia poety.
Ksiądz Twardowski urodził się w 1915 roku w Warszawie. Od młodości pisał wiersze, a nawet był redaktorem czasopisma "Kuźnia młodych". Ukończył studia na filologii polskiej, jednocześnie pod koniec studiów wstąpił do seminarium duchownego. Kapłaństwo uważał za swoje podstawowe powołanie dlatego poświęcał mu więcej czasu niż pisaniu wierszy. Kochał wieś i przyrodę, dlatego tak wiele pisał o niej w swojej poezji. Nie lubił mówić o sobie, dlatego znamy tylko główne fakty z jego życia. Od dzieciństwa lubił spacerować po cmentarzu na Powązkach, bo jak sam mówił, że większość jego przyjaciół i znajomych leży na cmentarzu. Zmarł na początku 2006 roku w wieku 90 lat. Osobiście bardzo lubię poezję księdza Twardowskiego. Jest tam wiele pięknych i trafnych spostrzeżeń, prostoty i mądrości. Właśnie po wierszach poznamy jaki był ksiądz Jan Twardowski.

Na półkach: , , , ,

Książka trochę inna niż poprzednia biografia tego księdza poety. Tutaj w tej książce można poznać poezję. A o księdzu opowiada jego przyjaciel. Polecam gorąco

Na półkach: , , , ,

Są książki, które wkradają się w naszą duszę na długo. Ta, jest właśnie jedną z nich. Po jej przeczytaniu, zamyślona, opuszkami palców długo gładziłam okładkę książki z której – unikając naszego wzroku – spogląda zza okularów ksiądz Jan Twardowski. O czym myśli, trzymając w dłoni ołówek, zawieszony nad białymi kartkami zeszytu? Może o swoich przyjaciołach, o których nigdy nie zapominał, piegowatej biedronce, która przysiadła na parapecie okna, czy o dzieciach, które robiły mu wesołe psikusy… Tak, ksiądz – poeta, myślał o wielu podobnych rzeczach a w lipcu i tylko wtedy, pisał nieprawdopodobnie piękne wiersze. Dobre i czyste, jak śnieg. Jak jego dusza, nieustannie w małych rzeczach wychwalająca Boga.
Książka o księdzu Janie, poruszyła we mnie dawno zapomnianą strunę i tak po prostu zachwyciła. Jedną z zalet jest to, że można ją czytać wciąż od nowa, od początku do końca lub w wybranym miejscu. Wywarła na mnie ogromnie pozytywne wrażenie. Już dawno podobnej nie czytałam. Ma serce w tytule i została z sercem napisana. Autor, który znał księdza Jana prywatnie i przyjaźnił się z nim, pisze o nim z ujmującą szczerością, prostotą i ogromnym szacunkiem. Czytając, miałam wrażenie, że to sam ksiądz snuje tę opowieść o swoim dzieciństwie, młodości, dojrzałym życiu, a nawet własnej śmierci.
Wszystko to, co grało w duszy księdza Jana Twardowskiego, odnajdziemy we fragmentach jego wierszy, zamieszczonych w książce, anegdotach z jego życia i unikatowych fotografiach. Analiza wierszy i opis okoliczności, w jakich powstały, została przez autora książki przeprowadzona z taką finezją, że ani na moment, nic nie przesłania samego księdza, jego skromności, talentu i pokory z jaką szedł przez świat. Powiedział nam w nich wszystko, chociaż nadal niewiele…
Nie spotkamy w tej książce żadnych plotek i taniej sensacji, co uważam za jej największą zaletę. Ma jeszcze wiele innych. Jest na przykład, przebogatym zbiorem złotych myśli, celnych puent i zdań, godnych zapamiętania. Książka wzrusza i bawi. Jest bardzo osobista, odsłania zakamarki poetyckiej duszy, ma w sobie wielką nostalgię i tak zwyczajnie, skrywa ogromną tęsknotę za księdzem Janem i jego patrzeniem na świat: Jeśli las – to szumiący/jeśli rzeki – urwiste/a serce na złość ludziom/ i naiwne i czyste.
Przyznaję, że już dość dawno nie czytałam wierszy księdza Twardowskiego. Dzięki tej książce, miałam możliwość ponownego nad nimi zachwytu. I odkryłam, jak bardzo moje postrzeganie świata, podobne jest do tego, jakim widział go ksiądz – poeta.
„Poezja, ten szczególny rodzaj rozmowy…” - pisał ksiądz. „ Wiersze przemawiają do pewnych ludzi wrażliwych na wiersze. Ci wrażliwi, mogą być nieliczni, ale ponieważ są wrażliwi, są bardzo ważni, ważniejsi, od licznych niewrażliwych – powtarzał. W ten sposób poczułam się wyróżniona i poczuje się tak każdy, kto zanurzy się w tej książce.
Cieszę się, że mogłam przeczytać ją w lipcu – duchowym miesiącu księdza Twardowskiego, w którym przyjmował chrzest i święcenia kapłańskie. Wtedy właśnie – „piewca prowincji, jej marzycielskich uroków, śpiewak codziennych baśni – jak pisał o księdzu Twardowskim Józef Czechowicz – wyruszał na wakacje, by pisać swoje wiersze: „To najpiękniejsze, najmilsze dni, podarowane nam przez Pana Boga. (…) To taki czas, kiedy mogę zabrać się za pisaninę. To nie praca, co najwyżej takie pracowite, miłe próżnowanie.” Wtedy modlił się słowami : Daj mi wiersze zwyczajne/w burzy pogodne/takie przez całe życie/niemodne.
„Serce nie do pary”, może pełnić rolę małej antologii poezji księdza Twardowskiego w naszej biblioteczce. Książka została starannie wydana: twarda oprawa, czarno – białe fotografie, zakładka. Gorąco polecam wszystkim czytelnikom, jestem pewna, że nie będą zawiedzeni. Wspaniała! Ode mnie 10/10. Za możliwość przeczytania, dziękuję Wydawnictwu Erica.

Wiersze i myśli wynotowane z „Serca nie do pary”:

Było po śmierci/świat stał się biały/jak na rozpacze lek/wszystkie me grzechy się rozpłakały/ i ucałował śnieg.

Dobra Nowina, poświadczenie własną postawą głoszonych prawd, niekiedy upomnienie w imię miłości, zawsze i jedynie.

Pomódl się o to, czego nie chcesz wcale.

To, co zrozumiałeś, to już nie jest Bogiem, a więc zaufaj, pozwól Bogu działać w swoim życiu.

Wiersz musi być prosty, pisany własnym językiem, a nie cudzym, bo tylko w takich wierszach można zamieszkać, czuć się dobrze.
Lubię wiersze serdecznie niemodne i szczęśliwie zapóźnione.

U nas zawsze rozpoczyna się kolejna część Dziadów.

Poproście Matkę Bożą, abyśmy po śmierci/ w każdą wolną sobotę chodzili po lesie/ bo niebo nie jest niebem, jeśli wyjścia nie ma.

Poezja to wyrażanie niwyrażalnego.

Pora odejść żal tając, jak iskry niezgasłe/ że mnie ze wsi zabrali, by pokrzywdzić miastem.

Miłość, której nie widać, nie zasłania sobą.

Można odejść na zawsze, by stale być blisko.

Umarli są przy mnie żywi / istnieją skoro ich nie ma.

Można kochać i chodzić samemu po ciemku/ z przyjaźnią inaczej – ta zawsze wzajemna.

Klękam z lampką i wiankiem / z czarnym kloszem sutanny u nóg.

Porzucił swoje zajęcie i poszedł pokłonić się Dzieciątku - ( o Januszu Korczaku).

A jeśli wojna nowa, a jeśli niepokoje…O rzewne, o tajemne paciorki tajne moje.

Na wsi Bóg jest pewny i prawdziwy.

Chcesz mnie zrzucić. Zobaczysz, że ciężej beze mnie - ( o krzyżu).

Bóg mnie uczył poprzez ludzi, których spotykałem.

Ciemno od tajemnic, strach ile ich było/ ogień i krew na ziemi porytej kulami/ i nagle dobry księżyc i las z jagodami/ dziecko, co na wrzosach twarzyczkę złożyło.

Uświadomienie sobie tego smętnie wiecznego mijania, było dla mnie przeżyciem tragicznym.

64 użytkowników ma tytuł Serce nie do pary. O księdzu Janie Twardowskim i jego wierszach na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Serce nie do pary. O księdzu Janie Twardowskim i jego wierszach na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Serce nie do pary. O księdzu Janie Twardowskim i jego wierszach

Okładka książki Ksiądz Jan Twardowski w dziewięćdziesiąte urodziny - fotografie prawdziwe, bo już niepodobne Czesław Czapliński, Waldemar Smaszcz, Andrzej Walczak
Okładka książki Ogólnopolski Konkurs Poetycki im. Władysława Broniewskiego "O liść dębu": wiersze nagrodzone Aleksandra Bal, Magdalena Bogdańska-Maciak, Dorota Dziedzic-Chojnacka, Ela Galoch, Wanda Gołębiewska, Rafał Jaworski, Mariusz Cezary Kosmala, Monika Maria Kresa, Ewa Bożena Kwiecień, Artur Maciak, Urszula Michalak, Mariusz Normann, Daria Ołdakowska, Milena Rytelewska, Waldemar Smaszcz, Małgorzata Stachowiak, Marta Surowiecka, Lesław Wolak, Andrzej Ziobrowski
Waldemar Smaszcz
Waldemar Smaszcz
Historyk literatury, krytyk i eseista. Ukończył filologię polską na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Cytaty z książki Serce nie do pary. O księdzu Janie Twardowskim i jego wierszach

Waldemar Smaszcz Serce nie do pary. O księdzu Janie Twardowskim i jego wierszach Zobacz więcej