Wieże Bois-Maury: Reinhardt

Okładka książki Wieże Bois-Maury: Reinhardt autora Hermann Huppen, 9788393684984
Okładka książki Wieże Bois-Maury: Reinhardt
Hermann Huppen Wydawnictwo: Wydawnictwo Komiksowe Cykl: Wieże Bois-Maury (tom 4) komiksy
48 str. 48 min.
Grzegorz Przewłocki

Kup Wieże Bois-Maury: Reinhardt w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wieże Bois-Maury: Reinhardt

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wieże Bois-Maury: Reinhardt

W czwartym tomie następuje poprawa, niewielka ale zawsze to coś. Rysunki doprawione są lepszą kolorystyką i ogólnie są jakby lepsze. Fabuła również ciekawsza, ale nie żeby mnie od razu porwała. Mam nadzieje że teraz już kolejne tomy będą coraz lepsze.

Może nie tak błyskotliwy jak mój ulubiony drugi album ale trzyma poziom pod każdym względem.

Reinhardt, czwarty tom w serii Wieże Bois-Maury, jest albumem wyjątkowym. Z kilku powodów. Po pierwsze, w żadnym z poprzednich nie wyeksponowano tak silnie roli Aymara de Bois-Maury, o którym wreszcie można powiedzieć, że gra pierwsze skrzypce. Po drugie – do tej pory w serii Hermannowi udawało się trzymać realistycznej konwencji, a w Reinhardzie od tej ortodoksji (w pewien sposób) odchodzi. I wreszcie po trzecie – jest to wyraźnie najsłabszy z wydanych do tej pory komiksów z cyklu.
Historia jest bezpośrednią kontynuacją wątków z Germaina. Pielgrzymka do Santiago de Compostela okazała się owocna. Żona kupca, który był eskortowany przez Aymara i Oliwiera, w cudowny sposób został uleczona z dręczących ją dolegliwości i pobłogosławiona dzieckiem. Teraz, bohaterowie ruszają w drogę powrotną do Francji i kierują się do Bordeaux. Obecność rycerza wciąż jest nieodzowna – na szlaku na pielgrzymów czekają różne niebezpieczeństwa. W tej podróży Aymar spotka tytułowego bohatera, Reinhardta von Kirstein. Reinhardt uczestniczył w wyprawach krzyżowych, podczas oblężenia Jerozolimy został ranny i wzięty do mauretańskiej niewoli. Sprzedany kalifowi Kordoby uniknął niewolniczego losu ratując syna lokalnego kacyka. Teraz wraca w strony rodzinne, aby po śmierci swojego ojca objąć we władanie ziemie należące do rodu. Pod jego nieobecność zajmował się nimi młodszy brat, Manfred. Jak już się pewnie domyślacie, konflikt między rodzeństwem von Kirsteinów o ojcowiznę jest osią fabularną w tym tomie. Hermann przygląda się Aymarowi właśnie przez pryzmat kreacji dwóch pozostałych, obecnych na kartach komiksu, rycerzy. Bierze na swój warsztat rycerski etos i zderza go z rzeczywistością.
(...) Nic za to nie mogę zarzucić Reinhardowi pod względem wizualnym – w tym aspekcie Hermann utrzymuje się nadal w wysokiej formie. Belgijski klasyk brawurowo sprawdził się w zimowej scenerii Pirenejów i świetnie poradził sobie z dynamicznymi scenami walk (których w komiksie jest całkiem sporo).

- - -
całość można przeczytać tu:

80 użytkowników ma tytuł Wieże Bois-Maury: Reinhardt na półkach głównych
52 użytkowników ma tytuł Wieże Bois-Maury: Reinhardt na półkach dodatkowych

Okładka książki Brigantus 2. Pikt Hermann Huppen, Yves Huppen
Brigantus 2. Pikt Hermann Huppen, Yves Huppen
Okładka książki Comanche - wydanie zbiorcze, tom 2 Michel Greg, Hermann Huppen
Comanche - wydanie zbiorcze, tom 2 Michel Greg, Hermann Huppen
Okładka książki RELAX nr 47 Michał Gałek, Artur Grzenda, Hermann Huppen, Sławomir Kiełbus, Maciej Kisiel, Maciej Kur, Andrzej Łaski, Jaro Leone, Andrzej Pilipiuk, Dariusz Stańczyk, Karol Weber
Hermann Huppen
Hermann Huppen
Hermann (właśc. Hermann Huppen) urodził się 17 lipca 1938 roku w Ardenach na pograniczu belgijsko-niemieckim. Po trudnym wojennym dzieciństwie szybko podjął decyzję o usamodzielnieniu i zatrudnił się w zakładzie meblarskim. W wieku 17 lat wraz z rodziną wyjechał do Kanady, skąd jednak po czterech latach wrócił i osiedlił się w Brukseli, gdzie skończył studia rysunku na Akademii Sztuk Pięknych. Jednak komiksem zajął się trochę za sprawą przypadku. W 1964 roku Hermann poślubił Adeline Vandooren, której brat Philippe (przyszły dyrektor wydawniczy Dupuis) kierował redakcją czasopisma skautowskiego. To dla tej gazetki Hermann narysował swój pierwszy komiks. Jego kariera nabrała impetu, gdy został asystentem, a potem współpracownikiem Grega. To do jego scenariuszy młody rysownik zaczął w 1966 roku tworzyć serię przygodową "Bernard Prince". Po niej przyszedł historyczny "Jugurtha" i western "Comanche". W każdym z tych seriali Hermann dowodził swej nieprzeciętnej biegłości w rysunku realistycznym i umiejętności opowiadania obrazem, która zapewniła mu pozycję klasyka komiksu. W latach 70. artysta rozpoczął pierwszy w pełni autorski serial "Jeremiah". W następnej dekadzie pojawił się kolejny mistrzowski serial - osadzone w realiach średniowiecza "Wieże Bois-Maury". Lata 90. przyniosły zmianę techniki rysunku - wyraziste czernie zastąpił subtelny rysunek ołówkiem. Hermann, oprócz serii komiksowych, rysuje wiele "one-shotów", między innymi do scenariuszy swojego syna - Yvesa.

Cytaty z książki Wieże Bois-Maury: Reinhardt

Dodaj cytat z książki Wieże Bois-Maury: Reinhardt