- komiksy
- Blueberry (tom 6-11-12)
- Plansze Europy
- Blueberry
- 2002-10-01
- 2002-10-01
- Wojciech Birek
Seria westernowa współtworzona przez słynnego Moebiusa, który w przypadku tego cyklu używa pseudonimu Gir. Ukazuje przygody Mike'a Blueberry'ego, amerykańskiego porucznika hulaki, awanturnika i hazardzisty, z trudem podporządkowującego się rygorom armii Stanów Zjednoczonych. Jednocześnie jest szlachetny i skłonny do najwyższych poświęceń. Seria składa się z 28 tomów podzielonych na kilka podcykli, z których każdy opowiada o innym etapie życia głównego bohatera. Seria ta jest uznawana za czołowe europejskie osiągnięcie w dziedzinie komiksu westernowego.
W albumie znajdują się trzy części serii:
- 6. Człowiek ze srebrną gwiazdą (L'homme a l'étoile d'argent),
- 11. Kopalnia zaginionego Niemca (La Mine de l'Allemand perdu),
- 12. Widmo ze złotymi kulami (Le Spectre aux balles d'or).
Kup Blueberry. Integral 1. Człowiek za srebrną gwiazdą.Kopalnia zaginionego Niemca.Widmo ze złotymi kulami. w ulubionej księgarni
Oceny książki Blueberry. Integral 1. Człowiek za srebrną gwiazdą.Kopalnia zaginionego Niemca.Widmo ze złotymi kulami.
116 użytkowników ma tytuł Blueberry. Integral 1. Człowiek za srebrną gwiazdą.Kopalnia zaginionego Niemca.Widmo ze złotymi kulami. na półkach głównych- Przeczytane 79
- Komiksy 23
- Komiks 10
- Egmont 2
- 2021 2
- Komiks 1
Tagi i tematy do książki Blueberry. Integral 1. Człowiek za srebrną gwiazdą.Kopalnia zaginionego Niemca.Widmo ze złotymi kulami.
Cytaty z książki Blueberry. Integral 1. Człowiek za srebrną gwiazdą.Kopalnia zaginionego Niemca.Widmo ze złotymi kulami.
Dodaj cytat z książki Blueberry. Integral 1. Człowiek za srebrną gwiazdą.Kopalnia zaginionego Niemca.Widmo ze złotymi kulami.
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Blueberry. Integral 1. Człowiek za srebrną gwiazdą.Kopalnia zaginionego Niemca.Widmo ze złotymi kulami.
Wspaniały początek sagi, która prowadzi nas na Dziki Zachód, do przygód tytułowego bohatera. Seria Blieberry to klasyka gatunku, do tego klasyka w najlepszym możliwym wydaniu!
Solidne 9/10!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSolidne 9/10!
Całość super. Tom 6 słabszy, a 11 i 12 są genialne. Świetne rysunki i bardzo dobry scenariusz.Tylko dlaczego nie jest chronologicznie? W pewnym momencie jest odwołanie do wydarzenia które jest wydane w tomie zbiorczym 2.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobry komiks, o którym więcej (wraz z tomem intergralnym 0) w filmie:
Bardzo dobry komiks, o którym więcej (wraz z tomem intergralnym 0) w filmie:
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://youtu.be/BaeHVR3cUb8
(...) w pierwszym integralu mamy trzy historie: „Człowiek ze srebrną gwiazdą” to oryginalnie piąty tom cyklu, dwie następne opowieści: „Kopalnia zaginionego Niemca” i „Widmo ze złotymi kulami” to dziesiąta i jedenasta odsłona przygód Blueberry'ego. Historie nawiązują do typowych, schematycznych i ogranych motywów westernowych. Nie należy jednak zapominać, że mamy do czynienia z klasykiem pełną gębą. I coś, co współcześnie trąci myszką, 50 lat temu niekoniecznie było takie typowe.
Akcja wiernie oddaje realia Dzikiego Zachodu, dzieje się niewiele po Wojnie Secesyjnej. W pierwszej opowieści niesforny porucznik Blueberry zostaje wysłany przez przełożonego do Silver Creek. Mieszkańcy tego małego miasteczka są terroryzowani przez bandziorów, a każdy kolejny szeryf ma bardzo krótkie życie. Dwa kolejne epizody są ze sobą powiązane i opowiadają o tym, jak niejaki Werner Amadeus Luckner cięgnie przez pustynię opanowaną przez Apaczów garstkę bohaterów. Oni podążają za nim, bo podobno gdzieś na terenie Indian Niemiec odkrył złotonośną żyłę.
Wiernym towarzyszem i przyjacielem Blueberry’ego jest Jimmy McClure, który stanowi swoistą antytezę głównego bohatera. Jimmy to moczymorda, brudas i obdarciuch, podróżujący po pustynnych bezdrożach na wiernej oślicy. Z lubością śpiewa sprośne piosenki, do których przygrywa sobie na gitarze. Panowie znają się jak łyse konie i wbrew pozorom tworzą zgraną ekipę. Ich przygody opowiedziano w dobrym tempie, narracja jest spójna i wciągająca. Charakterologicznie postaci są także nieźle zbudowane: krwiste, żywe i wyraźne, a system wartości, którymi się kierują, nie jest czarno-biały. Chwilami współczesny czytelnik musi przymykać oko na przydługie dialogi oraz odautorskie wyjaśnienia, które tłumaczą, co widać w kadrze.
Graficznie jest dobrze, a miejscami nawet bardzo dobrze. Jean Giraud (aka. Mœbius) z wielką szczegółowością oddał rekwizyty epoki: broń, architekturę oraz stroje. Postaci narysowano realistycznie, miejscami karykaturalnie, ale cały czas precyzyjnie przedstawiając mimikę i gestykulację. Pozytywne wrażenie robią też krajobrazy. Dodatkowym świetnie wypadają namalowane okładki poszczególnych albumów.
Jest szansa, że tym razem porucznik Mike S. Blueberry zadomowi się w Polsce na dobre. Tego właśnie bym sobie życzył, sobie oraz wszystkim wielbicielom komiksowej klasyki, która, w tym konkretnym wypadku, się nie zestarzała. Jeśli koniunktura się utrzyma, to być może Egmont wznowi i drugiego integrala oraz sięgnie po albumy wydane przez Podsiedlika. Ech, marzy się, ale tym razem marzenia zdają się być realne.
- - -
cały tekst do przeczytania tu: