Wieże Bois-Maury - Wydanie zbiorcze tom 1

- komiksy
- Wieże Bois-Maury - Wydanie zbiorcze (tom 1)
- 2025-06-25
- 2025-06-25
Wieże Bois-Maury - Wydanie zbiorcze tom 1
Kup Wieże Bois-Maury - Wydanie zbiorcze tom 1 w ulubionej księgarni
Oceny książki Wieże Bois-Maury - Wydanie zbiorcze tom 1
17 użytkowników ma tytuł Wieże Bois-Maury - Wydanie zbiorcze tom 1 na półkach głównych- Przeczytane 9
- Komiksy 2
- Komiksiory 1
- KOMIKSY 1
- Posiadam - komiks/manga 1
- KOM 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wieże Bois-Maury - Wydanie zbiorcze tom 1
Najmocniej wybrzmiewa tu klimat — świat, postacie, obyczaje, drobne detale. Immersja jest pełna, a całość wciąga jak bagno.
Kreska? Dla mnie postacie mogłyby być momentami nieco zgrabniejsze, ale całość trzyma wysoki poziom i — raz jeszcze — klimat robi robotę.
Nigdy wcześniej tego nie czytałam. To był pierwszy i zdecydowanie nie ostatni raz.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama fabuła może nie jest szczególnie odkrywcza, ale sposób jej opowiedzenia robi ogromne wrażenie. Ten świat oddycha, a bohaterowie są naprawdę żywi.
Chłop ZnakiemTego wrzucił do topki, tom się zainteresował, oczywista sprawa. Chłop ostrzegał, że może nie pyknąć, nie zawsze mi po drodze z tymi europejskimi opowieściami średniowiecznymi. Co racja to racja.
Otwieram, myślę sobie - chłop miał rację. To dokładnie ten typ kreski, który przy pobieżnym przeglądaniu totalnie mnie odrzuca. spore nasycenie pstrokatych dość kolorów, dużo pomarańczy i żółci (tfu!),brzydkie twarze.
Ale jak przyszło mi bliżej poobcować z komiksem, a obcowałem dość blisko, wrażenie początkowe zatarło się całkowicie. Doceniłem szczegółowość tego rysunku, skrupulatność w pokazywaniu świata przedstawionego, pór dnia i nocy, budowania scenerii. Równie dużo miejsca tu poświęcono właściwej akcji, co scenom bardziej rodzajowym, pozwalającym się popluskać w tej rzeczywistości. Bardzo takie pluskanko lubię.
Ogólnie to mamy tu takie naturalistycznie pokazane, chrześcijańskie średniowiecze, a historie kręcą się wokół Aymara - rycerza pozbawionego swego zamku, tytułowych Wież Bois Maury (najpiękniejszych i najwyższych w całym chrześcijańskim świecie!),wędrującego przez świat i próbującego postępować jak przyzwoity człowiek. Zmierza sobie do powoli do tych wież (najpiękniejszych i najwyższych w całym chrześcijańskim świecie!),ale nie na nim skupiają się zebrane tu trzy historie, a na ludziach przezeń napotkanych. Poznajemy mularza oskarżonego o zabicie rycerza, chłopów co przetrwali atak na zamek swych panów, obserwujemy nocny włam do klasztoru. Mnóstwo tu moralnie nieoczywistych sytuacji, trudów, ludzkich zmian, chowania pychy do kieszeni. Walki o przetrwanie. Upadku.
Pasjonujące to, świetnie napisane, angażujące, rysujące obrazy w głowie. A przy okazji zgrabnie językowo wystylizowane.
Bardzom ukontentowany.
Po więcej recenzji zapraszam na Instagram @traczytanko:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOtwieram, myślę sobie - chłop miał rację. To dokładnie ten typ kreski, który przy pobieżnym przeglądaniu totalnie mnie odrzuca. spore nasycenie pstrokatych dość...
Momenty totalnego zaskoczenia w świecie komiksu, to momenty w zupełności przyjemne. Przez myśl mi nie przeszło, jak świetne i przyjemne będzie obcowanie z Wieżami Bois-Maury.
Jest to opowieść skupiająca się na dwóch personach. Między nimi jest drastyczny dysonans: młodziak - chłopak prosty, wieśniak i mularz - oraz rycerz, któremu honoru odmówić nie sposób. Oboje pozbawieni dachu nad głową, podróżują napędzając fabułę naprzód.
Średniowieczny setting, prości, zwyczajni, wręcz brzydcy ludzie i ich zachowania oraz pieczołowicie oddany klimat tamtych czasów - robią robotę fest. Szapoba dla tłumacza - dialogi również skutecznie podbijają atmosferę.
No i wisienka na torcie - ilustracje. Jakże mi to leży pod okiem, to jest szok. Do tego stopnia, że prędzej spotkam rogatego kota grającego na ukulele, niż odpuszczę sobie lekturę innych tworów Huppena. Najbardziej znaną jest post-apokaliptyczny Jeremiah.
Wieże Bois-Maury to w moich oczach na tyle dobry komiks, świetnie i umiejętnie rozpisany, że jest to jeden z bestów jakie czytałem w ostatnich miesiącach. I chociaż główny wątek fabularny nie kończy się w tej publikacji (będą kolejne zbiorcze tomy) to i tak jestem zachwycony w sposób absolutny.
Więcej na IG @znakiem_tego
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpodziewałem się komiksu, który tylko wizualnie jest w moim guście i niewiele ponad to. Jednak fabuła tego integrala - który zbiera w sobie trzy części - jest również ogromną wartością.
Jest to...
POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Nazwisko Hermann Huppen powinno być dobrze znane rodzimemu miłośnikowi komiksu. Autor ten zasłynął między innymi z takich serii jak Brigantus czy Jeremiah. W jego dorobku znajduje się także cykl Wieże Bois-Maury, który gościł już na naszym rynku. Teraz za sprawą wydawnictwa Elemental fani frankońskiego komiksu mają jednak okazję przypomnieć sobie ten cykl w formie wydania zbiorczego, którego pierwszy tom obejmuje trzy klasyczne albumy.
Jednym z głównych bohaterów dzieła jest rycerz Aymar de Bois-Maury. Człowiek który wyrusza w podróż po średniowiecznym świecie, by odzyskać swe utracone dziedzictwo. Drogi prowadzą go przez Europę aż do Ziemi Świętej. Po drodze spotyka on różnorodne postacie, w tym wiernego giermka Oliviera i tajemniczą Éloïse de Montgri. Wraz z kolejnymi tomami na scenę wkraczają jego potomkowie, dla których los i świat również przygotował różne wyzwania. Każdy album tworzy tu odrębną historię, ale jednocześnie jest częścią większego obrazu średniowiecznej Europy.
Świat przedstawiony w albumie daleki jest on romantycznego przedstawiania średniowiecza. Narracja Hermanna jest bowiem niezwykle surowa, a autor nie upiększa realiów tego okresu. Ukazuje on średniowiecze jako epokę błota, przemocy i walki o przetrwanie. Historie nie opierają się na efektownych bitwach, lecz na relacjach międzyludzkich i konsekwencjach działań postaci. Dramat płynie z ubóstwa, przemocy i politycznych intryg. Każdy album ma własny początek, rozwinięcie i dramatyczne zakończenie.
Główny bohater jest często obserwatorem pewnych wydarzeń niż aktywnym ich uczestnikiem. Może to troszkę dezorientować niektórych czytelników, zwłaszcza tych oczekujących linearnej opowieści. Poszczególne wątki bywają więc dość skomplikowane i wymagają skupienia. Ma to jednak swój niezaprzeczalny urok i nadaje opowieści głębi.
Autor nie moralizuje, pokazuje świat, w którym silni dominują nad słabymi, a prawo często bywa brutalne. Narracja jest precyzyjna, a dialogi naturalne i pełne emocji. Każdy konflikt ma konsekwencje, a ludzka słabość i nadmierna ambicja wypełniają karty komiksu. Nie brakuje tu dramatyzmu, napięcia ani refleksji nad losem człowieka w czasach feudalnych. To opowieść dość wymagająca, lecz satysfakcjonująca i oferująca głęboką perspektywę historyczną i psychologiczną.
Twórca dla o to, aby zawartość albumu Wieże Bois-Maury tom 1 od samego początku była bardzo realistyczna i mocno angażująca. Scenariusz od pierwszej strony jest bowiem precyzyjny i zwięzły. Dialogi są zaś naturalne, czasem brutalne, ale zawsze pełne autentyzmu epoki.
Bohaterowie są wielowymiarowi i znakomicie zarysowani. Mają oni wyraźne motywacje i są też pełni wewnętrznych sprzeczności. Nawet postacie epizodyczne mają swoją głębię i historię. W kilku momentach ma to jednak trochę negatywny skutek. Jest kilka scen w których postacie drugoplanowe potrafią wręcz przyćmić głównego bohatera.
Jeśli chodzi o akcję, to nie jest to podstawowy element komiksu. Jeśli jednak na łamach dzieła pojawia się jakaś widowiskowość, to jest ona bardzo intensywna i realistyczna ukazana. Autor mistrzowsko buduje bowiem napięcie i wykorzystuje każdą chwilę aby podsycić intensywny klimat swojego dzieła.
Wątki historyczne: krucjaty, konflikty feudalne, życie chłopów, udanie przenikają fabułę, nie przytłaczając jej. Twórca stara się być historycznie autentyczny i do tego elementu dzieła nie można mieć najmniejszych zastrzeżeń. ...