W Moskicie nad III Rzeszą

Okładka książki W Moskicie nad III Rzeszą autora Mieczysław Pruszyński,
Okładka książki W Moskicie nad III Rzeszą
Mieczysław Pruszyński Wydawnictwo: Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej Seria: Pamiętniki historia
historia
Pamiętniki
1984-01-01
1984-01-01

Kup W Moskicie nad III Rzeszą w ulubionej księgarnii

Oceny książki W Moskicie nad III Rzeszą

OPINIE i DYSKUSJE o książce W Moskicie nad III Rzeszą

Może nie wielka literatura ale bardzo rzetelnie opowiedziane. Dużo przeżyć z okresu wojny a to zaledwie jedna połowa (i to druga połowa). Muszę jeszcze przeczytać "Od Kocka do źródeł Gazali" ale już widzę, że w obliczu realnych przeżyć Pana Mieczysława bledną przygody Franka Dolasa.

Do tego ta książka zawiera, być może, pewien przyczynek do wyjaśnienia zagadki katastrofy gibraltarskiej. M.P. spotykał się w czasie wojny kilkukrotnie ze Stanisławem Kotem i odbył dwie długie rozmowy: jedną z Władysławem Andersem a drugą z Władysławem Sikorskim tuż przed jego wylotem na inspekcję korpusu Andersa).

Wspomnienia żołnierza którego droga wiodła przez Kock, Narwik, Tobruk, i fotel nawigatora w 'moskicie'. Interesująco przedstawione wspomnienia, trochę skrzywiona prezentacja relacji polsko-rosyjskich w rozdziałach w których autor politykuje.

32 użytkowników ma tytuł W Moskicie nad III Rzeszą na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł W Moskicie nad III Rzeszą na półkach dodatkowych