Haiku. Część I

- poezja
- 2012-11-01
- 2012-11-01
Prezentujemy Państwu część I najobszerniejszego zbioru Haiku Dariusza Brzóski-Brzóskiewicza. Nowatorski, budzący wielopiętrowe skojarzenia styl haiku Brzóski w pełni oddaje melodię, barwę i unikatowość języka polskiego.
Haiku to żart, spostrzeżenie, refleksja.
Haiku to świat w soczewce.
Haiku to świat, który trwa kilkanaście sekund.
* * *
"Darek Brzóska-Brzóskiewicz jest poetą uprawiającym haiku od lat, można powiedzieć - z benedyktyńską konsekwencją. Pisze o ludzkich obyczajach, historii, przyrodzie i polityce. Potrafi w kilku słowach opowiedzieć o kosmosie kurnika, o pustyni i puszczy. Trafnie, z finezją i na dodatek dowcipnie. Haiku Brzóski to lektura fascynująca i z całą pewnością warta chwili skupienia".
Stanisław Soyka
Haiku to żart, spostrzeżenie, refleksja.
Haiku to świat w soczewce.
Haiku to świat, który trwa kilkanaście sekund.
* * *
Stanisław Soyka
Kup Haiku. Część I w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Haiku. Część I

OPINIE i DYSKUSJE o książce Haiku. Część I
O TOMIKU:
ILE CZASU ZAJMUJE PRZECZYTANIE ?:
- Od 1,5 do 2h.
MAMY DO CZYNIENIA Z LISTĄ NAWIĄŻAŃ - POWIĄZAŃ ?
- Na wstępie tomiku odnajdziemy listę autorów. Znaleźli się na niej:
Marcin Baran, Marcin Sanderski, Marcin Świetlicki, Jakub Ekiert, Grzegorz Wróblewski, Krzysztof Jaworski, Jacek Podsiadło, Paweł Filas, Paulus Mazur, Rafał Smoczyński.
- Wiersze pana Świetlickiego widziałem w bibliotekach, co do twórczości reszty panów to się dopiero okaże.
KTÓRE BYM OKREŚLIŁ JAKO ULUBIONE?
- ,,Afryka'', ,,Mroki'', ,,Archeologia czasu'', ,,Zmysły'', ,,Kto to?'' oraz ,,Lęki'', ,,Wymiar", ,,2108", ,,Komornik śląski", ,,Żeby język był giętki", ,,Kultura słowa", ,,O człowieka", ,,Utopie, ,,Mamusia, ,,Kraków 3 maja 2004".
CZY POPRZEZ TEN TOM DOTARŁEM DO NOWEJ TWÓRCZOŚCI?
- Poniekąd tak - a mianowicie do twórczości Williama Carlosa Williamsa, lekarza i poety z Rutherford.
CZY Z CIEKAWOŚCI SIĘGNĘ PO 2 TOM ?
- Tak, z pewnością.
O TOMIKU:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór haiku pana Brzóski traktuje o błahostkach i o sprawach ważnych, o historii, polityce, naturze; znajdziemy też parę haiku o futurystycznej treści (np. ,,2108'', ,,Człowiek'' czy ,,Wymiar''). Mikroświaty pana Brzóski zaskakują, napisane są z humorem, można by rzec - są unikatowe.
ILE CZASU ZAJMUJE PRZECZYTANIE ?:
- Od 1,5 do 2h.
MAMY DO CZYNIENIA Z LISTĄ...
Świetne i do tego śmieszne :)
A to moje ulubione:
Wejść
W ciszę
Bezszelestnie
Podziwiać jej urok
Więcej nie zdradzę ale polecam przeczytać, wyborne!
Świetne i do tego śmieszne :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA to moje ulubione:
Gospoda na Wołyniu
Wejść
W ciszę
Bezszelestnie
Podziwiać jej urok
Więcej nie zdradzę ale polecam przeczytać, wyborne!