Maigret et le fantôme

Okładka książki Maigret et le fantôme autora Georges Simenon, 9788723901972
Okładka książki Maigret et le fantôme
Georges Simenon Wydawnictwo: Easy Readers Cykl: Komisarz Maigret (tom 62) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Komisarz Maigret (tom 62)
Maigret et le fantôme
1976-01-01
1976-01-01
francuski
9788723901972

Kup Maigret et le fantôme w ulubionej księgarnii

Oceny książki Maigret et le fantôme

OPINIE i DYSKUSJE o książce Maigret et le fantôme

Jeden dzień z życia komisarza Maigreta. Po intensywnym wieczorze zakończonym sukcesem w śledztwie, poranek rozpoczyna się informacją o poważnym ranieniu inspektora Lognona. Tak naprawdę główna cześć akcji, to wizyta w domu kolekcjonera sztuki i stoczony z nim "pojedynek". To również książka o pasji - miłości do obrazów i miłości do kobiety oraz o tym, że jeden popełniony nieświadomie błąd może wywołać lawinę zdarzeń, których nie można zatrzymać i które prowadzą przed oblicze sędziego.

Ulubiony pechowiec Maigreta – inspektor Lognon – tym razem trafia na sprawę, która drzwi do jego dalszej kariery nie tyle otworzy co wręcz wyrwie z zawiasów. O tym jak poważna to sprawa niech świadczy fakt, że ktoś Lognona próbuje zabić. Ale... jak pech to pech – zostaje „jedynie” ciężko ranny. I w tym momencie kończą się żarty z Pechowca, policjanci z Osiemnastego Komisariatu, policja włoska i angielska ruszają do pracy, bo czas biegnie nieubłaganie.
A wszystkim dyryguje Maigret do momentu, aż trafia do willi pewnego Holendra, kolekcjonera obrazów, którego Lognon obserwował. Tam właśnie ma miejsce jeden z ciekawszych pojedynków słownych między Maigretem, a potencjalnym sprawcą. Po – niełatwej – wygranej Maigretowi pozostaje tylko domknąć śledztwo.
Jedna z bardziej, jeżeli nie najbardziej przebojowych fabuł jakimi zaszczycił na Simenon. Dynamiczna akcja, przetykana subtelnym żartem sytuacyjnym, Maigret pracujący na najwyższych obrotach i – jak zwykle – zgrabna zagadka.

Lognon, znany z innych powieści Simenona, inspektor pechowiec, choć całkiem niezły fachowiec, mąż hipochondryczki, zostaje poważnie postrzelony przed domem młodej kobiety, którą – według konsjerżki – często odwiedzał.

Widmo… no, cóż… mocno naciągane. Po prostu ktoś w białym płaszczu kąpielowym z turbanem z białego ręcznika na głowie, malujący w tym stroju obrazy. Bez większego znaczenia. Znacznie ważniejsze są obrazy – te oryginalne i te nie…

Nie jest to najlepsza powieść Simenona.

105 użytkowników ma tytuł Maigret et le fantôme na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Maigret et le fantôme na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Maigret et le fantôme

Dodaj cytat z książki Maigret et le fantôme