Luther. Odcinek Zero
- 2013-05-15
- 2013-05-15
- Ewa Penksyk-Kluczkowska
- Luther kryminał thriller
Inspektor John Luther jest cenionym detektywem wydziału zabójstw – jednym z najlepszych w brytyjskiej policji. Obsesyjnie dąży do celu, kieruje się intuicją i chętnie nagina reguły, by dopaść podejrzanego. Ludzie z najbliższego otoczenia go uwielbiają i są wobec niego lojalni, ale wielu widzi w nim szaleńca i uważa, że jest zbyt udręczony, wściekły i autodestrukcyjny, żeby być dobrym gliną.
W Odcinku Zero Luther prowadzi śledztwo w sprawie Lambertów, małżeństwa brutalnie zamordowanego we własnym domu. Co gorsza, Sara Lambert była w dziewiątym miesiącu ciąży, a jej dziecko zniknęło. Luther ściga więc mordercę i kidnapera. Odcinek zero przedstawia Luthera w całej jego niejednoznacznej chwale. Widzimy tu wyraźnie, że te same cechy, które czynią go wielkim detektywem, są też zwiastunami jego destrukcji.
Luther jest dla powieści kryminalnej tym, czym jego imiennik był dla religii. Zagadka, którą próbuje rozwiązać, to morderstwo popełnione na jego duszy w niedoskonałym świecie. W niełasce, ale walczący o ocalenie, najpotężniejszego wroga ma w samym sobie. Porywająca, pełna napięcia powieść w wykonaniu nowego mistrza gatunku…
Guillermo del Toro
Książka wielokrotnie nagradzana i nominowana do nagród literackich
Laureat - Ngaio Marsh Best Crime Novel Award (NZ) 2012
Nominacja -Theakstons Old Peculier Crime Novel of the Year Award 2012
Neil Cross jest autorem kilku powieści, w tym Always the Sun i Burial, jak również bestsellerowych wspomnień Heartlan. Jest także głównym scenarzystą dwóch najświeższych sezonów cenionej serii szpiegowskiej BBC Tajniacy oraz twórcą wielokrotnie nagradzanego thrillera BBC Luther (z Idrisem Elbą w roli tytułowej),który jest wyświetlany w 160 krajach na całym świecie. Po sukcesie książki Luther. Odcinek zero, wydanej w Wielkiej Brytanii w 2011 roku, pracuje już nad nową powieścią, której bohaterem również będzie mroczny inspektor.
Moja ocena dotyczy raczej przekładu, aniżeli samej książki. Czyta się jak rozpiskę dla ekipy filmowej. „Luther maszeruje przez poczekalnię, lawiruje pomiędzy pielęgniarkami w gumowych chodakach”. Czy nie lepiej byłoby „Luther maszerował przez poczekalnię, lawirując pomiędzy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo topielęgniarkami w gumowych chodakach”. Pewnie się czepiam, ale nie dało się tego czytać.
Zadowalajaca. Po komentarzach spodziewałam się wiekszego wow ale go nie dostalam. Książka poprawna. Dialogi sa tutaj na pierwszym miejscu ale biorąc pod uwagę,ze autor jest scenarzystą to wszystko tłumaczy.
Ludziom o mocnych nerwach polecam Piotra Kościelnego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFatalne błędy jezykowe w tlumaczeniu i deklinacji, edytorzy powinni się wstydzić. Czy jest to książka dla ludzi o mocnych nerwach, nie sądzę.
Ludziom o mocnych nerwach...
Chętnie przeczytałabym więcej książek tego autora. Mocna, porywająca i niebanalna historia. Nieoczywiste skojarzenia.
Cytacik w temacie:
"Gorący, czarny zwierzęcy odór, który nie pasuje do tego jasnego, czystego mieszkania".
Gorąco polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć przyznam, że były takie momenty, że musiałam na chwilę odłożyć tę książkę, żeby oderwać się od wyzierającego z jej kartek zła.
Cytacik w temacie:
Gorąco...
genialna
genialna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawe śledztwo. Zmieniłabym zakończenie (dla mnie mało satysfakcjonujące).
Ciekawe śledztwo. Zmieniłabym zakończenie (dla mnie mało satysfakcjonujące).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOkropnie wciągający kryminał.
Jest tak jak na małym ekranie. John Luther jest bezkompromisowy, brutalny, na skraju załamania emocjonalnego. Londyn jest straszny, brudny i zatrważająco niebezpieczny. Przestępcy to chorzy socjopaci, a każdy kolejny robi gorsze rzeczy. Opisy zbrodni są naprawdę okropne, ale w "pozytywnym" znaczeniu: w świetny sposób opisują naprawdę makabryczne rzeczy.
Książkę warto przeczytać, choć jest momentami bardzo brutalna (przemoc seksualna, pedofilia, przemoc wobec zwierząt),więc nie będzie to pozycja dla każdego.
Okropnie wciągający kryminał.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDCI Luther to główny bohater znakomitego brytyjskiego serialu, który oglądałem już jakiś czas temu. Dużym zaskoczeniem było dla mnie odkrycie, jakoby książka "Odcinek zero" nie była tanim odcinaniem kuponów od telewizyjnego hitu, a podobno świetną nagradzaną powieścią spod pióra twórcy detektywa.
Jest tak jak na małym ekranie. John Luther...
Ciekawa, polecam!
Ciekawa, polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor uważa się bardziej za pisarza niż za scenarzystę, ale nie można dać się nabrać na te słowa. Liczne opisy zdecydowanie bardziej przypominają rozpiskę pod ujęcia niż litereaturę sensu stricto, ale to może wynikać z bezpośredniego oparcia postaci na aktorach, czego Cross nie ukrywa. Przerażający jest poziom brutalności, a opisy działają na wyobraźnię tworząc niepokojące obrazy o dużym stopniu natężenia. Takie epatowanie przemocą przewyższa nawet Thomasa Harrisa, a to już jest niepokojące. Pozycja dla osób o wyjątkowo mocnych nerwach.
Autor uważa się bardziej za pisarza niż za scenarzystę, ale nie można dać się nabrać na te słowa. Liczne opisy zdecydowanie bardziej przypominają rozpiskę pod ujęcia niż litereaturę sensu stricto, ale to może wynikać z bezpośredniego oparcia postaci na aktorach, czego Cross nie ukrywa. Przerażający jest poziom brutalności, a opisy działają na wyobraźnię tworząc niepokojące...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInspektor Luther wchodzi do akcji. Po świetnym serialu powstała książka opisująca wydarzenia z przeszłości. Jak sam autor przyznał, bohaterowie w tekście wzorowani byli na aktorach z serii TV, dlatego kto oglądał w wyobraźni widzi Idrisa Elbę w roli głównej. Historia opisana jest ciężka, pełna beznadziei i desperacji. Krwawe zabójstwa w centrum Londynu i trudne śledztwo wydziału zabójstw nie są lekkostrawne w odbiorze. Ale serial również posiadał w sobie ten mroczny pierwiastek, nie rozrywkowy, nie napawający optymizmem. Tutaj główny bohater właściwie nie waha się przed przekroczeniem granicy legalności działań aby posunąć śledztwo do przodu. Oczywiście to fikcja, teoretycznie nie występująca w rzeczywistości. Do tego otrzymujemy odpowiedzi na pytania z serialu - o przeszłości Luthera, jego żony i współpracowników.
No i zakończenie spójnie łączące się z serią.
Oczywiście jak zwykle dla mnie nieco za wiele scen z krzywdzeniem zwierząt.
Inspektor Luther wchodzi do akcji. Po świetnym serialu powstała książka opisująca wydarzenia z przeszłości. Jak sam autor przyznał, bohaterowie w tekście wzorowani byli na aktorach z serii TV, dlatego kto oglądał w wyobraźni widzi Idrisa Elbę w roli głównej. Historia opisana jest ciężka, pełna beznadziei i desperacji. Krwawe zabójstwa w centrum Londynu i trudne śledztwo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMocna! Dobry kryminał - thriller. Bardzo dobrze i szybko się czytało, chociaż momentami ciężka atmosfera ;)