Koniec sojuszu trzech cesarzy

- historia
- Klasyka polskiej historiografii
- 1977-01-01
- 1977-01-01
Które kwestie budziły najwięcej napięć między sygnatariuszami porozumienia trzech cesarzy?Jakie wysiłki podejmowali europejscy dyplomaci w celu ratowania status quo?Jakie intrygi planował wywiad brytyjski?Ostatni tom trylogii przedstawiającej historię dyplomacji europejskiej w latach 1878–1887, gdy o losach kontynentu decydował układ sił zwany sojuszem trzech cesarzy. Autor, wykorzystując dokumenty źródłowe, omawia końcowe lata funkcjonowania porozumienia trzech europejskich władców, pokazuje narastanie kwestii spornych między Austro-Węgrami i Niemcami a Rosją, a także okoliczności dwukrotnego przedłużenia trójcesarskiego sojuszu w latach 1881 i 1884 oraz przyczyny, dla których nie został on odnowiony w 1887 roku. Ukazuje także funkcjonowanie porozumienia związanego z tzw. traktatem reasekuracyjnym, zawartym między Niemcami a Rosją. Dodatkowo prezentuje wpływ ówczesnej prasy na dyplomację oraz nastroje panujące w europejskich sferach dworskich. Akcentuje także sprawę polską w kontekście rozgrywek między państwami zaborczymi, m.in. pokazuje reakcję Rosji na wizytę cesarza Franciszka Józefa w Krakowie w 1880 oraz spotkanie cesarzy i dyplomatów w carskim pałacu w Skierniewicach w 1884 roku.
Kup Koniec sojuszu trzech cesarzy w ulubionej księgarni
Oceny książki Koniec sojuszu trzech cesarzy
23 użytkowników ma tytuł Koniec sojuszu trzech cesarzy na półkach głównych- Chcę przeczytać 18
- Historia 3
- Monarchia habsburska 1
- Od XIX do współczesności 1
- Do kupienia 1
- Niemcy 1
- Biblioteka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Koniec sojuszu trzech cesarzy
znakomita praca, dobrze przedstawione meandry dyplomacji lat 80 XIX w
znakomita praca, dobrze przedstawione meandry dyplomacji lat 80 XIX w
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka ukazująca meandry polityki europejskich mocarstw drugiej połowy XIX stulecia. Autor tą książką zakończył swoją trylogię o sojuszu trzech cesarzy, który przez wiele lat był podstawą ładu w tej części Europy oraz gwarantem polskiej niewoli. Z pewnością godne polecenia opracowanie pełne wielu interesujących spostrzeżeń dotyczących polityki władców w cesarskich koronach, ich ministrów i premierów. Książka dotyczy nie tylko dziejów powszechnych, bowiem - jak zaświadcza Autor w zakończeniu - koniec sojuszu trzech cesarzy pozwolił na powstanie niepodległej i zjednoczonej Polski.
Tomasz Babnis
Bardzo ciekawa książka ukazująca meandry polityki europejskich mocarstw drugiej połowy XIX stulecia. Autor tą książką zakończył swoją trylogię o sojuszu trzech cesarzy, który przez wiele lat był podstawą ładu w tej części Europy oraz gwarantem polskiej niewoli. Z pewnością godne polecenia opracowanie pełne wielu interesujących spostrzeżeń dotyczących polityki władców w...