Sekrety kobiet złotnika

Okładka książki Sekrety kobiet złotnika autora Jeanne Bourin, 9788373924338
Okładka książki Sekrety kobiet złotnika
Jeanne Bourin Wydawnictwo: Noir sur Blanc Cykl: Sekrety kobiet złotnika (tom 1) powieść historyczna
powieść historyczna
Sekrety kobiet złotnika (tom 1)
La chambre des dames
2013-06-20
2013-06-20
Anna Michalska

Kup Sekrety kobiet złotnika w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sekrety kobiet złotnika

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sekrety kobiet złotnika

Nie dziwię się osobom, które porzuciły książkę w połowie. Scena, w której młoda mężatka gzi się z kochankiem, podczas gdy w tym samym pokoju jej dziecko dusi się w kołysce, nie zachęca do dalszego czytania. Wtedy jednak ominęłyby mnie sceny porwania dziecka przez goryla (tak, serio) albo przemyśleń brata, który nie znalazł w sobie siły, by przeciwstawić się potępieniu siostry... A niby czemu miałby? A ją jeszcze na koniec spotyka nagroda i mąż jej wybacza. Gdyby skupić się na opisach, w miarę można poczuć atmosferę średniowiecznego miasta, ale styl autorki jest słaby, opiera się raczej na wyliczeniach. Przez naprawdę idiotyczne zachowania bohaterów, ciężko mówić o jakiejkolwiek "historycznej" wartości książki. Trochę lepszy harlequin.

Na fundamencie traumatycznych zdarzeń, plecie się opowieść o damach złotnika, spokojnie, miarowo i napisana pięknym językiem i opisująca w piękny (może zbyt nawet piękny) sposób realia średniowieczne. Mnie w tej książce podobała się uniwersalna gra dobra ze złem, i specyficzne radzenie sobie z trudnościami. Taki podręcznik do dawnej psychologii człowieka.

Paryż. Średniowiecze.
Napisana pięknym językiem bardzo wciągająca książka. Od pierwszych minut zainteresowały mnie losy jej bohaterów.
Piękny, nieco wyidealizowany obraz średniowiecznego życia miasta. Nie raziło mnie brak realiów typu smród uliczek itp., ponieważ dla mnie narracja jest prowadzona z punktu widzenia średniowiecznych bohaterów, a nie współczesnego odbiorcy. My też nie zwracamy uwagi na smród spalin czy hałas miasta. Książka świetnie pokazuje, że emocje ludzi - niezależnie od epoki - są zawsze podobne.

Paryż. Średniowiecze.

377 użytkowników ma tytuł Sekrety kobiet złotnika na półkach głównych
82 użytkowników ma tytuł Sekrety kobiet złotnika na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Sekrety kobiet złotnika

Jeanne Bourin
Jeanne Bourin
Studiowała literaturę i historię na Sorbonie. Jest autorką powieści, których akcja toczy się w średniowieczu: "Le bonheur est une femme", "Très sage Héloïse" (nagrodzona przez Akademię Francuską),"Agnès Sorel, dame de Beauté"; "Le Grand Feu", "Les compagnons d’éternité". Napisała również książkę kucharską ze średniowiecznymi przepisami: "Les Recettes de Mathilde Brunel".

Cytaty z książki Sekrety kobiet złotnika

Dodaj cytat z książki Sekrety kobiet złotnika