Splątana sieć. Przewodnik po bezpieczeństwie nowoczesnych aplikacji WWW

- The Tangled Web: A Guide to Securing Modern Web Applications
- 2012-09-01
- 2012-09-01
- Wojciech Moch
Nowoczesne aplikacje WWW są jak splątany kłębek, złożony z powiązanych wzajemnie technologii, które powstawały w różnym czasie i których współpraca nie przebiega całkiem gładko. Użycie w stosie aplikacji WWW dowolnego elementu - od żądań HTTP, aż po skrypty działające w przeglądarce - pociąga za sobą ważne, choć subtelne konsekwencje związane z bezpieczeństwem. Twórcy aplikacji chcący chronić użytkowników muszą pewnie poruszać się w tym środowisku.
Michał Zalewski, jeden z czołowych ekspertów od bezpieczeństwa przeglądarek, prezentuje w Splątanej sieci porywające objaśnienie metod działania przeglądarek i powodów niedostatecznego poziomu ich bezpieczeństwa. Nie podaje uproszczonych porad dotyczących różnych podatności, ale przegląda cały model bezpieczeństwa i wskazuje jego słabe punkty. Pokazuje też sposoby poprawienia bezpieczeństwa aplikacji WWW.
Z książki dowiesz się, jak:
wykonać powszechne, a mimo to bardzo złożone zadania, takie jak parsowanie adresów URL i oczyszczanie kodu HTML
używać nowoczesnych funkcji bezpieczeństwa, takich jak Strict Transport Security, Content Security Policy oraz Cross-Origin Resource Sharing
wykorzystywać warianty reguły tego samego pochodzenia do bezpiecznego rozdzielania złożonych aplikacji WWW i ochrony danych użytkownika w przypadku wystąpienia błędów XSS
tworzyć aplikacje hybrydowe i wstawiać na stronę gadżety bez wpadania w pułapki wynikające z reguł nawigacji w ramkach
osadzać na stronie i udostępniać treści tworzone przez użytkowników bez uciekania się do mechanizmów wykrywania rodzajów tych treści
Kup Splątana sieć. Przewodnik po bezpieczeństwie nowoczesnych aplikacji WWW w ulubionej księgarni
Oceny książki Splątana sieć. Przewodnik po bezpieczeństwie nowoczesnych aplikacji WWW
141 użytkowników ma tytuł Splątana sieć. Przewodnik po bezpieczeństwie nowoczesnych aplikacji WWW na półkach głównych- Chcę przeczytać 88
- Informatyka 7
- Ebooki 4
- (3) - Informatyka 1
- 2020 1
- ▶ I speak this one too 1
- IT 1
Tagi i tematy do książki Splątana sieć. Przewodnik po bezpieczeństwie nowoczesnych aplikacji WWW
Cytaty z książki Splątana sieć. Przewodnik po bezpieczeństwie nowoczesnych aplikacji WWW
Dodaj cytat z książki Splątana sieć. Przewodnik po bezpieczeństwie nowoczesnych aplikacji WWW
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Splątana sieć. Przewodnik po bezpieczeństwie nowoczesnych aplikacji WWW
Książka idealnie przedstawia rozwój sieci WWW na przestrzeni lat. Wydana w drugiej połowie 2012 roku, wtedy przeczytana z pewnością była jedną z lepszych pozycji z tematyki bezpieczeństwa i z całą pewnością gwarantowała zdobycie dobrze płatnej pracy. Czytanie tego po ponad dekadzie od premiery mija się z celem - za dużo tu o apletach, Flashu, przeglądarkach typu IE6, IE8, podatnościach już dawno rozwiązanych.... a to wszystko podlane strasznie mocnym, technicznym językiem. Niektóre informacje są aktualne po dziś dzień, jednak jest ich niestety zbyt mało by była to wartościowa książka.
W zamian warto przyjrzeć się książkom "Bezpieczeństwo aplikacji webowych" Sekuraka lub "Wydajne aplikacje internetowe. Przewodnik" I. Grigorika (ta druga wydana zaledwie rok po książce M. Zalewskiego nie zestarzała się w tak okropny sposób i do dzisiaj można w niej znaleźć sporo przydatnej wiedzy). Natomiast "Splątaną sieć" warto odesłać na emeryturę do muzeum (niektóre księgarnie nadal ją mają w ofercie, co nieco dziwi).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialna analiza, ktora czyta sie jak powiesc. Pozycja obowiazkowa dla kazdego kto korzysta z sieci, nie tylko dla developerow. Jesli jednak nie jestes techniczny, nie podchodz:)