Najnowsze artykuły
ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać7

- Cri de la chouette
- 1977-01-01
- 1977-01-01
- Krystyna Byczewska
Trzecia i ostatnia część sagi rodziny Rezeau (Żmija w garści, Świat się kończy). Głównym zamierzeniem autora jest ukazanie rewolucji obyczajowej jaka dokonuje się za sprawą młodego pokolenia, reprezentowanego przez dzieci narratora Jana Rezeau a wnuki słynnej Jędzopy. Ostrość kontrastów i różnic dzielących trzy pokolenia prowincjonalnej burżuazji francuskiej potęguje świetne studium psychologiczne despotycznej matki i babki, która pod koniec życia przechodzi zadziwiającą metamorfozę uczuć...
Kup Wołanie puszczyka w ulubionej księgarnii
Oceny książki Wołanie puszczyka
- 2023 1
- Powieści inne 1
- Literatura piękna 1

Hervé Bazin
Herve Bazin ur.17.04.1911r. Współczesny pisarz francuski. Debiutował przed wojną jako poeta, współzałożyciel libertyńskiej grupy literackiej „Coquille” (Muszla). Pochodził ze środowiska mieszczańskiego. Skłócony z rodziną, wcześnie się usamodzielnił, zarabiając na utrzymanie i kończąc jednocześnie studia. Podczas okupacji aktywnie działał w Ruchu Oporu. Zyskał rozgłos powieściami autobiograficznymi „Żmija w garści” (1948, wyd. pol. 1975) i „Świat się kończy” (1949, wyd. pol. 1976),w których znalazły wyraz drastyczne stosunki panujące w rodzinie Bazina. Również takie jego utwory jak: La Tetecontre les murs (Głową o mury, 1949),Leve-toi et marche (Wstań i idź, 1952),L'Huile sur le feu (Oliwa do ognia, 1954) i „Kogo śmiem kochać” (1956,wyd. Pol. 1958) utrzymane w tonie buntu przeciwko tradycyjnej obyczajowości mieszczańskiej, anomaliom społecznym i nieetycznemu postępowaniu ludzi. Dopiero powieścią „W imię syna” (1961, wyd.pol. 1963) Bazin wyzwolił się z kompleksu niekochanego, opuszczonego dziecka i dał w tym utworze obraz mądrej, powściągliwej miłości rodzicielskiej. Interesującą próbę przedstawienia związku dwojga ludzi podjął w powieści „Małżeństwo” (1967, wyd. pol. 1971). Jest także autorem krótkich form prozatorskich – tomów opowiadań „Le Bureau des mariages” (1951) i „Chapeau bas” (1963),z których pochodzi niniejszy wybór. Bazin, kontynuator tradycyjnej prozy realistycznej i psychologicznej, czerpiący inspiracje z bacznej obserwacji życia i znajomości ludzkich bohaterów, jest pisarzem bardzo poczytnym.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wołanie puszczyka
”Krzyk sowy” (w Polsce ukazała się pod tytułem „Wołanie puszczyka”) – trzeci tom, czy też ostatnia, zamykająca część (po „Żmiji w garści” i „Śmierci małego konika” - polski przekład pod tytułem: „Świat się kończy”) powieści Harve Bazin’a o rodzinie Rézeau. Falcoche, kostyczna, apodyktyczna i surowa matka bohatera, znana nam ze „Żmiji w garści”, po dwudziestu latach nieobecności zjawia się w życiu swego już dorosłego syna Jeana.
Przepełniona zgryźliwym humorem a jednocześnie ciepłą nostalgią, napisana językiem przepięknym na granicy poezji, jedna z tych powieści, które tworzą literacki dorobek naszej cywilizacji.