Nic nie oprze się nocy

- literatura francuska
- Rien ne s'oppose a la nuit
- Joanna Kluza
- literatura francuska
Ależ piękna była Lucile! I pomyśleć, że marzyła, by stać się niewidzialną… Urodzona w 1946 roku, trzecia w kolejności z dziewięciorga dzieci Georges’a i Liane Poirier, odebrała sobie życie w 2008 roku. Zmagała się z zaburzeniami maniakalno-depresyjnymi, które zmieniły jej życie w labirynt bez wyjścia. Delphine de Vigan długo wahała się, czy pisać o efemerycznej, fascynującej, dotkniętej chorobą matce. Wstydliwy temat, niepewny teren pełen min.
I choć narodziny były bolesne, efekt okazał się mistrzowski. Nic nie oprze się nocy to historia słoneczna i piekielna zarazem, do tego napisana z rozbrajającą prostotą i szczerością.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
I właśnie dlatego wiem od dawna, że lepiej stać, niż leżeć, i że lepiej unikać patrzenia w dół.
Opinie [28]
Historia rodziny, a w szczególności matki autorki. Lucile zmagała się z zaburzeniami naniakalbo-depresyjnymi i ostatecznie popełniła samobójstwo. Książka skupia się na jej młodości, pochodziła z wielodzietnej rodziny, i na dorosłym życiu widzianym oczami córki. Trudny temat opisany szczerze.
Pokaż mimo toBardzo dobra książka. Dobrze się czyta mimo praktycznego braku dialogów. Fabuła jest bardzo ciekawa, w dodatku książka opisuje losy rodziny a przede wszystkim matki autorki. Tematy poruszane są niezwykle osobiste i aż dziw bierze, że autorka opisuje niektóre sytuacje, ale w tym właśnie tkwi siła tej lektury.
Pokaż mimo to" Była jedynie statystką, którego scenariusz zdawał się jej wymykać z każdym dniem coraz bardziej, tkwiła na planie nie słysząc polecenia, że ma wrócić na środek, albo przeciwnie, oddalała się, przestała ściągać światło... szukała miejsca, gdzie mogłaby pozostać kompletnie niezauważona, i śnić z otwartymi oczami... jednocześnie żeby nikt nie uznał, że jest...
więcejWstrząsająca, pełna emocji książka, która z założenia miała pomóc autorce w pogodzeniu się z samobójstwem matki. Pisząc tę historię, Delphine odkryła bardzo intymne oraz bardzo niewygodne sekrety swojej rodziny, z którymi musi się zmierzyć nie tylko ona sama, ale również pozostali członkowie rodziny.
więcejPodczas czytania byłam w szoku, przez cały czas. Na rodzinę spadło...
Moją pierwszą myślą, kiedy zaczęłam czytać, było "ileż to można pisać o swojej rodzinie?". Każda rodzina ma swoje tajemnice, legendy, załamania i wzloty. Ale czy każda z nich zasługuje na swojego rodzaju kronikę? Kronikę cierpień i złudnych wspomnień, które odsuwamy w dalekie zakamarki umysłu aby nie musieć mierzyć się z ich konsekwencjami w życiu dorosłym?
więcejKsiążka jest...
Delphine de Vigan "Nic nie oprze się nocy"
więcejWzruszająca, intymna rekonstrukcja losów psychicznie chorej matki autorki, przepięknej i wrażliwej Lucile, której psychoza maniakalno-depresyjna odebrała radość życia, tworzenia i macierzyństwa.
Delphine de Vigan, snując historię życia i choroby matki, dzieli się własnymi trudnymi emocjami, które towarzyszyły jej pracy nad...
Bulwersująca,hipnotyzująca,wzruszająca książka opowiada o pięknej Lucile,która zmaga się z chorobą psychiczną z zaburzeniami maniakalno-depresyjnymi.
Pokaż mimo toJej matka chorowała na zaburzenia psychiczne,anoreksję miała.
Naprawdę przejmująca historia wzruszyła mnie,wstrząsnęła.
Nie jest łatwo mówić o swojej rodzinie - każda ma swoje sekrety, wstydliwe incydenty, historie, którymi nie chcemy się chwalić. Jakiej trzeba było odwagi i determinacji ze strony znanej pisarki, że opowiedziała jakże niełatwą, a wręcz traumatyczną historię swojej rodziny. Publicznie wystawić ją światło dzienne. Punktem zero jest samobójcza śmierć jej matki, która całe...
więcejDopiero odkryłam twórczość tej pisarki. Jest mocna i bezpośrednia, że aż boli. Chcę jeszcze!
Pokaż mimo toDuże rozczarowanie.
więcejSięgnęłam po tę książkę po przeczytaniu "Prawdziwej historii", dlatego miałam wysokie wymagania. A trafiłam na chaotyczną narrację na temat rodziny w której samobójstwa i molestowanie są niemal na porządku dziennym. Dobrnęłam do końca, ale nie polecam.
Jeśli to rzeczywiście prawdziwa historia autorki, to współczuję jej takiej przeszłości i przypuszczam,...