Ostatni maraton

Okładka książki Ostatni maraton autora Piotr Kuryło, 9788324651245
Okładka książki Ostatni maraton
Piotr Kuryło Wydawnictwo: Bezdroża Seria: Książki podróżnicze Bezdroży literatura podróżnicza
literatura podróżnicza
Książki podróżnicze Bezdroży
2012-09-17
2012-09-17

Kup Ostatni maraton w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Ostatni maratoni

(Za)bieganie o pokój na świecie

1654 36 104

Oceny książki Ostatni maraton

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ostatni maraton

Naprawdę nie wiem, za co miałbym pochwalić tę książkę. A przynajmniej — nie za to, po co po nią sięgnąłem. Liczyłem na coś więcej niż sam zapis wyczynu. Literacko jest słaba, momentami bardzo słaba — oczywiście w moim odczuciu.

Muszę jednak uczciwie przyznać, że w trakcie czytania fascynował mnie sam wyczyn. Szukałem w tej historii odpowiedzi, inspiracji, pomysłu na to, jak samemu zrobić coś szalonego, wyjść poza schemat. Pod tym względem książka działała — pobudzała wyobraźnię i potrzebę przekraczania granic.

Z czasem jednak mój odbiór bardzo się zmienił. Kiedyś spotkałem Piotra Kuryłę przy ognisku — nie pamiętam dokładnie kiedy, ale pamiętam jedno: jego rady dotyczące organizowania wyprawy kompletnie do mnie nie trafiły. Późniejsze doniesienia medialne (każdy może je dziś łatwo wyszukać — prawdziwe czy nie) tylko dopełniły obrazu i sprawiły, że po latach ta książka podoba mi się dużo mniej niż wtedy, gdy czytałem ją po raz pierwszy.

Jest w niej także Bóg — ale mam wrażenie, że niekoniecznie jako wartość sama w sobie. Raczej jako środek do realizacji celu, element narracji, który ma coś uzasadniać lub wzmacniać przekaz.

Dziś patrzę na Ostatni maraton z dużym dystansem. To książka, która może działać na emocje w chwili lektury, ale z czasem traci — szczególnie gdy zna się kontekst pozaliteracki. Każdy jednak czyta na własne ryzyko.

Aby zrozumieć tę książkę trzeba samemu chociaż jedną noc spędzić pod namiotem gdzieś na pustkowiu, gdzie od dzikiej przyrody i obcych ludzi oddziela tylko kawałek materiału. Wtedy człowiek dociera do czegoś dla siebie ważnego, zmienia się. Autor tej książki wyruszył i wrócił inny. Czytając książkę najpierw uderzyła mnie siła charakteru Autora, potem pokora, na końcu dobroć, ta dana i ta otrzymana. Piękna opowieść.

Bohater tej książki biegnie dookoła świata z ważną osobistą misją: protestuje przeciwko wojnie. Idea szczytna, wykonanie jakby średnie. Ta cała podróż wygląda jak sen wariata. Przygotowanie logistyczne podstawowe, znajomość angielskiego niemal zerowa. Dużo improwizacji, liczenia na pomoc innych. Finalnie, mimo wielu niebezpieczeństw Pan Kuryło dotarł do mety. Przychylność losu? Szczęście? Nie, Opatrzność.

Wielu ultramaratończyków podziela pogląd, że bieganie na długich dystansach może graniczyć z mistycyzmem. Ale Pan Kuryło pojechał po bandzie. Wyliczył chyba wszystkie modlitwy jakie zmówił podczas podróży i wszystkie mszę w jakich brał udział. Najgorsze jednak było przekonanie o wyjątkowości autora modlitw i przypisywanie Bogu bezpośredniego sprawstwa.

184 użytkowników ma tytuł Ostatni maraton na półkach głównych
62 użytkowników ma tytuł Ostatni maraton na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ostatni maraton

Cytaty z książki Ostatni maraton

Dodaj cytat z książki Ostatni maraton