Dziecko w Polsce średniowiecznej

Okładka książki Dziecko w Polsce średniowiecznej autorstwa Małgorzata Delimata-Proch
Małgorzata Delimata-Proch Wydawnictwo: Wydawnictwo Poznańskie historia
historia
2004-08-11
2004-08-11
83-7177-361-7
Autorka postanowiła zająć się tematem dziecka w średniowieczu możliwie wszechstronnie: zbadać wszystkie aspekty życia młodocianych, i starszych, i młodszych, w bardzo szerokiej skali czasowej obejmującej polskie wieki średnie. Przedstawiła dość pełny zestaw problemów stojących przed badaczami, sformułowała właściwe pytania i sporządziła bilans dotychczasowych osiągnięć.

Kup Dziecko w Polsce średniowiecznej w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Dziecko w Polsce średniowiecznej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziecko w Polsce średniowiecznej

Bardzo ciekawe, erudycyjne, ujęcie tematu :)

Bardzo ciekawe, erudycyjne, ujęcie tematu :)

48 użytkowników ma tytuł Dziecko w Polsce średniowiecznej na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Dziecko w Polsce średniowiecznej na półkach dodatkowych

Okładka książki Miejsca chrztów, urządzenia baptyzmalne i ceremoniał chrzcielny od starożytności chrześcijańskiej do soboru trydenckiego Daniel Brzeziński, Małgorzata Delimata-Proch, Kazimierz Dola, Szymon Fedorowicz, Janusz Górecki, Waldemar Graczyk, Joanna Kalaga, Zygmunt Kalinowski, Ryszard Knapiński, Hanna Kóčka-Krenz, Czesław Krakowiak, Jolanta M. Marszalska, Monika Ożóg, Waldemar Pałęcki, Zbigniew Pianowski, Maksymilian Sas, Małgorzata Trębska, Andrea Antonio Verardi, Andrzej M. Wyrwa, Klementyna Żurowska

Książka się rozwija Anna Świderkówna
Książka się rozwija
Anna Świderkówna Maria Nowicka
W 2008 roku w interesującej serii „Strefa Arche” Wydawnictwa Ossolineum ukazała się reedycja popularnonaukowego opracowania poświęconego książce w starożytności (pierwsze wydanie 1970) pióra Anny Świderkówny i Marii Nowickiej. Książeczka ta, napisana w niezwykle przystępny sposób (użyto w niej niewielu specjalistycznych terminów, a gdy już się pojawiają, zostają dokładnie wyjaśnione),barwnie opowiada o różnych formach książki antycznej i materiałach piśmienniczych (przy czym Autorki skupiają się głównie na papirusie i piśmie greckim),ich oprawach i zdobieniu. Mniej miejsca poświęcono tekstom i pismom, znacznie więcej natomiast archeologii, poszukiwaniom papirusowych zwojów oraz XIX- i XX-wiecznym odkryciom w tym zakresie. Ostatnia część książki dotyczy starożytnych bibliotek, księgarń i wydawców. Tekst wzbogacony został 91 ilustracjami, które ułatwiają zrozumienie i wyobrażenie sobie opisywanych zagadnień. Krótko mówiąc, znajdziecie tutaj wszystko, co chcielibyście wiedzieć o książce starożytnej, ale dotąd nie wiedzieliście, kogo zapytać. Osobom zainteresowanym tą problematyką polecam także znakomitą książkę Pawła Majewskiego "Pismo, tekst, literatura : praktyki piśmienne starożytnych Greków i matryca pamięci kulturowej Europejczyków", Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2013 (http://ohistorii.blogspot.com/2013/04/p-majewski-pismo-tekst-literatura.html).
komestor - awatar komestor
Rozkwit średniowiecza Daniel Power
Rozkwit średniowiecza
Daniel Power
Jeśli chodzi o średniowiecze to już od jakiegoś czasu miałam problem z tym, co w praktyce pod tym pojęciem się najczęściej zawiera. Ta książka chyba trochę to potwierdza... - jakby próba powiedzenia, że jest to epoka, nieważne czy literacka, czy jakakolwiek inna, chyba nie za bardzo przystaje do tego, w jaki sposób się do niego "podchodzi" (tak trochę jakby ... badawczo?). Tutaj ukazuje mi się bardziej jako prąd, w każdym razie dużo węziej niż na pierwszy rzut oka, powiedziałabym, powinno. Książka daje wrażenie raczej mocno okrojonej. Ale właśnie może jest po prostu dla mniem trochem problem z pojęciem. Na plus forma - fajnie, że rozdziały są podzielone na tematy, jest kilku autorów. Praca czytelna, (jak na zagadnienie) napisana prostym językiem. Taki klarowny układ bym powiedziała. Jak dla mnie to jakoś nawet fajnie to wyszło. Ujęcie jest dążące do zsyntetyzowania, co osobiście lubię w literaturze. Nie wiem, czy przez lapidarność tych rozdziałów i szczątkowe poruszenie wielu tematów, nie wydaje mi się taką po prostu przemyślaną książką popularnonaukową. Taki podręcznikujący zbiorek podstawowych informacji o jakiejś przyjętej ? koncepcji. Zakończenie może troszkę daje wrażenie pisanego na kolanie? (nuum, czepiam się; może to zazdrość o nazwisko <Daniel Power, no niby czemu ja tak nie mam?... -,-...>.) Podsumowując ten, nieco mniej niż przeczytane dzieło, klarowny ... wywód ...: trochę za bardzo poprawna, ale dla raczej bardziej niż mniej zaawansowanego lamera historycznego - całkiem niezła. *Proszem coś lepszego, bo tamte wieki mnie nawet interesujom troch.
olaleksandra - awatar olaleksandra
oceniła na63 lata temu
Król, cesarz, car Catrine Clay
Król, cesarz, car
Catrine Clay
To w istocie biografie równoległe trzech władców, panujących w dobie I wojny światowej. Autorka stara się uzasadnić tezę, iż w dużym stopniu przyczynili się oni do wybuchu tego konfliktu, który w efekcie przyniósł Europie morze krwi, dynastiom panującym w Rosji i Niemczech upadek, światu nowy porządek – skądinąd, Polsce wojna stworzyła wykorzystaną szansę na odzyskanie niepodległości. Jak ocenić twierdzenie, iż to wspomniani trzej monarchowie: Wilhelm II w Niemczech, Mikołaj II w Rosji oraz Jerzy V (należałoby tu raczej podstawić jego zmarłego w 1910 r. ojca – Edwarda VII) w Anglii doprowadzili do wybuchu wojny? Owszem, mieli w tym swój udział: Mikołaj II przez słabość charakteru, brak zdolności przywódczych, uleganie wpływom, Wilhelm II przez spaczoną trudnym dzieciństwem, a następnie intrygami pochlebców, niedojrzałą osobowość – przewrażliwiony, mający trudności w kontaktach z ludźmi megaloman, wieczny chłopiec, traktujący państwo i jego sprawy niczym zabawę w piaskownicy, Edward VII poprzez zawiązanie sojuszu z Francją ("Entente cordiale"),którego był inicjatorem i twórcą (zresztą, z punktu widzenia interesów Wielkiej Brytanii, sojusz ten okazał się korzystnym i dlatego został zaaprobowany przez rząd, w istocie decydujący o sprawach wielkiej polityki). Nie ulega jednak wątpliwości, iż przyczyny wybuchu I wojny światowej były o wiele głębsze, niż osobiste sympatie czy animozje panujących - by wskazać chociażby francuskie, obsesyjne wręcz pragnienie rewanżu na Niemcach za klęskę i upokorzenie z lat 1870-1871 czy rywalizację mocarstw na Bałkanach. O tym wszystkim Autorka pisze niewiele albo wcale. I tego mi właśnie w książce zabrakło. Została nasycona drobiazgowymi informacjami bez znaczenia – co podano konkretnego dnia na obiad, w jaki mundur ubrany był ten czy inny władca, jakie luksusy oferowały królewskie, cesarskie czy carskie jachty albo pociągi specjalne itp., nie naświetla natomiast szerszego i bardziej istotnego tła politycznego. Owszem, poznajemy mnóstwo interesujących szczegółów rodzinnych, charakterologicznych, obyczajowych – i za to Autorce chwała. O wybuchu wojny nie zadecydowali jednak wspomniani monarchowie. Właściwie, to żaden z nich jej nie chciał. Jerzy V to lubujący się w życiu wiejskim domator, pozbawiony zresztą realnej władzy we własnym kraju. Mikołaj II to kolejny domator, pragnący spokoju i zdający sobie sprawę ze słabości Rosji oraz zagrożenia rewolucyjnego. Nawet Wilhelm II w krytycznych chwilach wykazywał brak zdecydowania i odwagi, do wojny parło natomiast jego zdominowane przez agresywnych wojskowych i polityków otoczenie. Bardziej więc słabością i zaniechaniem, niż własną inicjatywą wymienieni władcy doprowadzili do wybuchu wojny, w ówczesnej sytuacji chyba zresztą od kilkunastu lat nieuniknionej. Z gruntu słuszna jest natomiast inna teza C. Clay, przwijająca się wprost oraz podskórnie przez cały tekst - na przełomie XIX i XX w. czasy monarchii absolutnych z całą pewnością już przeminęły. Były one anachronizmem, otwierały drogę niebezpiecznym (dla samych władców, ale i dla całego świata, jak się okazało) zakulisowym intrygom i machinacjom. Monarchia konstytucyjna (czy nawet demokratyczne republika, jak należałoby dodać) sprawdzały się o wiele lepiej. I ostatecznie, parlamentarna monarchia brytyjska przetrwała, a nawet wzmocniła się w wyniku wojny, podczas gdy samowładne trony w Niemczech (z zagwarantowaną w uchwalonej konstytucji, dominującą pozycją cesarza) oraz w Rosji (samodzierżawie) upadły. To wniosek optymistyczny, ale trzeba dodać, że zarówno w Niemczech, jak i w Rosji, powstały wkrótce później systemy totalitarne, przy których uprzednie monarchie mogłyby się istotnie wydać zabawą w piaskownicy. Autorka usilnie stara się pisać lekko, co nie zawsze jej jednak wychodzi. Przykładowo, nieustannie zagłębia się w takie czy inne, bardzo rozbudowane koligacje rodzinne, zakładając następnie, iż po kilkudziesięciu stronach czytelnik bezbłędnie rozpozna wzmiankowanego uprzednio kuzyna czy kuzynkę (o powtarzających się często imionach). Trochę winy ponosi też tłumaczenie i wydawnictwo. Zdania polskiego przekładu wydają się niekiedy wysilone, zdarzają się też irytujące literówki oraz inne chochliki drukarskie. Pomimo tych uwag, książkę warto przeczytać ze względu na bogactwo materiału informacyjnego, podchodząc jednak krytycznie do niektórych stwierdzeń Autorki.
Nefer - awatar Nefer
Polskie królowe. Żony Piastów i Jagiellonów Edward Rudzki
Polskie królowe. Żony Piastów i Jagiellonów
Edward Rudzki
Ciekawy skrótowy biogram królowych od żony Władysława Łokietka do żon Zygmunta Augusta. Czyli z małżonek Piastów poczytamy tylko o żonach Łokietka i Kazimierza Wielkiego, a nie o żonach od Chrobrego począwszy. W biografiach poszczególnych władców pewnie też można coś na ich temat liznąć. O królowej Bonie oczywiście są szerokie prace. Tutaj często, z braku źródeł, niektóre żony bywają opisywane mimo wszystko przez pryzmat polityki swych mężów, polityki dynastycznej w Europie, ale autor szerzej opisuje ich losy sprzed i ew. po małżeństwie (po zgonie króla) co jest jednak wartością pracy. Bo w ramach opisu ich rodów autor wnika w sprawy poza polskie, czasem jakieś drobne dynastie i ich spory, motywacje w Europie. Na szczególną uwagę zasługuje moim zdaniem biogram żony Ludwika Węgierskiego Elżbiety Bośniaczki. W biografiach Ludwika i jego matki brakuje pewnych informacji o Elżbiecie. Ciekawie opisane są losy dynastii Andegaweńskiej w Neapolu i polityki Bośniaczki po śmierci Ludwika Wielkiego - są więc spory m.in. z neapolitańczykami o schedę na Węgrzech, o Neapol, spory z następstwem Zygmunta Luksemburga i zrywaniem zaręczyn 2 córek Ludwika z woli jego żony. Tak czy owak Elżbieta Bośniaczka przegrała z Zygmuntem, z rodem Andegawenów neapolitańskich nie miała też wpływu na dalsze losy Jadwigi Andegaweńskiej w Polsce, którą obrali sobie panowie polscy za nic mając wolę Ludwika czy Bośniaczki. Ważna więc postać dla Węgier, Italii i Polski w jednej osobie.
Slawinio - awatar Slawinio

Cytaty z książki Dziecko w Polsce średniowiecznej