Lepszy wzrok bez okularów metodą Batesa
Książka przekonuje, że można poprawić wzrok i - co ważniejsze - uczy, jak to osiągnąć.Opisana tu metoda jest alternatywą dla wszystkich osób, które nie chcą lub z różnych powodów nie mogą nosić okularów czy szkieł kontaktowych. Autor daje różne propozycje wykorzystania zasad prawidłowego patrzenia. Rozwija tezę, że większość wad wzroku można zlikwidować poprzez stworzenie odpowiednich warunków funkcjonowania oczu.
Kup Lepszy wzrok bez okularów metodą Batesa w ulubionej księgarni
Oceny książki Lepszy wzrok bez okularów metodą Batesa
48 użytkowników ma tytuł Lepszy wzrok bez okularów metodą Batesa na półkach głównych- Chcę przeczytać 37
- 2018 1
- Nauka 1
- Del 1
- Praca, hobby itd 1
- Koniecznie 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lepszy wzrok bez okularów metodą Batesa
Książka jawi mi się jako jeden wielki bełkot, z którego nie wynika nic konkretnego, a w dodatku wiele zaprezentowanych metod można uznać wręcz za niebezpieczne dla naszego wzroku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspółczesne źródła określają metodę Batesa jako kontrowersyjną i nieskuteczną, a niektóre jej elementy mogą być potencjalnie ryzykowne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzęść twierdzeń, o których przeczytałem wydała mi się dziwna i niezgodna z wiedzą naukową. Przeraziłem się, gdy przeczytałem, co autor uważa o patrzeniu na słońce. Aż boję się zacytować.
Książka dość dokładnie opisująca przyczyny powstawania wad wzroku. Zaprezentowane są ćwiczenia, które wpływają na mięśnie skośne wokół oka, odpowiedzialne za jego kształt, a co za tym idzie prawidłową ostrość widzenia. Oprócz wiedzy naukowej, przedstawiane są wyniki badań na pacjentach. Napięte lub rozluźnione mięśnie skośne wokół oka w dużej mierze są objawem stanu psychicznego pacjenta. Szczególnie jest to widoczne u dzieci, które zaczynając szkołę mają w większości prawidłowy wzrok. Jednak w nowym środowisku pojawiają się problemy, stres, itp., które powodują, że ilość dzieci z wadami wzroku (kończących szkołę średnią) wzrasta do prawie 50%, a nawet więcej (lata 20-te).
Książka była napisana w 1919 r., przez co autor nie mógł uwzględnić wpływu komputerów i telefonów na oczy. 8/10 za inne podejście do leczenia wad wzroku niż przypisanie okularów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawe ujecie tematu. Do sprawdzenia
Bardzo ciekawe ujecie tematu. Do sprawdzenia