Przechytrzyć diabła. Sekret wolności i sukcesu

- ezoteryka, senniki, horoskopy
- Outwitting the Devil. The Secret to Freedom and Success
- 2012-01-01
- 2012-01-01
- Ryszard Oślizło
Czy Hill naprawdę rozmawiał z Diabłem?
Dzięki wyjątkowemu stylowi autora, lektura tej książki wciągnie Cię i poruszy bardziej, niż mógłbyś się tego spodziewać. Jest to jeden z najśmielszych i najbardziej inspirujących poradników. Napisany w 1938 r. przez amerykańskiego naczelnego filozofa sukcesu, Napoleona Hilla, pisarza i przedsiębiorcę, autora bestsellera wszech czasów „Myśl i bogać się” nie doczekał się wówczas publikacji. Rodzina i doradcy autora uznali go za zbyt kontrowersyjny. Dopiero ponad siedemdziesiąt lat później został zręcznie opracowany przez Sharon Lechter z Fundacji Napoleona Hilla i teraz ujrzał światło dzienne.
Książka ma charakter wywiadu z Diabłem. W publikacji autor ukazuje, iż po trzydziestu latach skrupulatnego poszukiwania, odnalazł samego Diabła i wycisnął z niego zdumiewające wyznanie. Zdradza, gdzie on zamieszkuje, dlaczego istnieje i jak przejmuje kontrolę nad ludzkim umysłem. Co więcej, ujawnia, w jaki sposób z pomocą siedmiu praw dobra, możesz go przechytrzyć we własnym życiu i osiągnąć prawdziwy sukces. Niezwykle fascynująca, prowokująca i inspirująca publikacja podpowie Ci, jak stworzyć własną drogę do sukcesu, harmonii i spełnienia.
Piekielnie wciągająca lektura!
Kup Przechytrzyć diabła. Sekret wolności i sukcesu w ulubionej księgarni
Oceny książki Przechytrzyć diabła. Sekret wolności i sukcesu
724 użytkowników ma tytuł Przechytrzyć diabła. Sekret wolności i sukcesu na półkach głównych- Chcę przeczytać 486
- Rozwój 4
- Poradniki 4
- 2012 3
- Do kupienia 3
Tagi i tematy do książki Przechytrzyć diabła. Sekret wolności i sukcesu
Cytaty z książki Przechytrzyć diabła. Sekret wolności i sukcesu
P: A co z ludźmi, którym obowiązki względem krewnych uniemożliwiają uniknięcie wpływu negatywnego środowiska?
O: Żadna istota l...
P: Czy dziecko nie jest czegoś winne swoim rodzicom, którzy dali mu życie i utrzymanie w czasie, kiedy było bezbronne?
O: Zdecy...

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przechytrzyć diabła. Sekret wolności i sukcesu
Ciężko mi uwierzyć w to, że te wyznania to słowa diabła. Myślę, że autor chciał tylko przyciągnąć uwagę czytelnika chwytliwym tytułem. Podchodzę z dystansem do prawdziwej tożsamości rozmówcy Napoleona Hilla, z którym on sam przeprowadził wywiad. Nie można jednak odmówić książce wartości edukacyjnej. Z pewnością zawarte w niej treści mogą pomóc czytelnikowi stać się lepszym człowiekiem. W pojęciach takich jak "dryfowanie", "prawo hipnotycznego rytmu", "precyzja celu" drzemie wielka mądrość, pozwalająca na zrozumienie mechanik działania umysłu i na wprowadzenie pozytywnych zmian w swoim życiu. Momentami lektura była trochę powtarzalna, jednak ogólnie uznaję ją za udaną.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wymęczyła mnie ta książka. Przeczytałem kilka o rozwoju wewnętrznym od klasyki "Potęga podświadomości"Josepha Murphego , którą oceniam na osiem po totalne gnioty jak "Potęga teraźniejszości" Eckharta Tolla nie zasługującą na dwie gwiazdki. "Przechytrzyć diabła" jest próbą zarobienia pieniędzy na książce, którą nawet autor nie zdecydował się wydać. Jest w niej kilka ciekawych myśli i dlatego dałem parę gwiazdek ale całokształt bardzo słaby. Pewnie zwolennicy nazwą mnie dryfującym ale myślę, że te wysokie noty są spowodowane tym, że nie czytali prawdziwych perełek i tym, że podchodzą do tej książki powierzchownie. Jeśli przyjąć do siebie wszystko co w tej książce zawarte to np. sto porażek nie powinno nas flustrować i przygnębiać . Nawet kilka klęsk też jest ok . Ja myślę, że lepiej sięgać po lekturę, która od razu nam podpowiada jak unikać porażek i klęsk i cieszyć się nawet z najmniejszych cudów jakie nam się przytrafiają każdego dnia ! I na koniec kiepski pomysł autora na robienie wywiadu z "diabłem", który jest sam w sobie fałszem, kłamstwem i klęską!
Bardzo wymęczyła mnie ta książka. Przeczytałem kilka o rozwoju wewnętrznym od klasyki "Potęga podświadomości"Josepha Murphego , którą oceniam na osiem po totalne gnioty jak "Potęga teraźniejszości" Eckharta Tolla nie zasługującą na dwie gwiazdki. "Przechytrzyć diabła" jest próbą zarobienia pieniędzy na książce, którą nawet autor nie zdecydował się wydać. Jest w niej kilka...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo raz pierwszy w życiu przeczytałem recenzję książki. Ciekawe jest to, że każdy odbiera książkę na swój sposób, a wiele osób, przez swoją randomową percepcje, chyba nie do końca zrozumiało, o co dokładnie chodzi, a raczej im się wydawało, że zrozumieli. Nie miałem okazji zgłębić wielu książek, ale ta z pewnością znajdzie się w mojej czołówce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKtoś kto czytał nie raz książkę z cyklu „od zera do milionera” zauważy powtarzalność tych prawd i z pewnością uzna to za banał. Bardzo spodobał mi się pomysł autora w jaki przedstawia wartościowe informacje. Metafory zawsze na mnie wpływały w pozytywny sposób i dawały do myślenia… Dla ludzi, którzy „dryfują” dalej będą banałem, a ludzie myślący wezmą sobie do serca to czego akurat potrzebują. Nie dla każdego wszystko w tej książce będzie spójne z ich wartościami, dlatego należy pamiętać, że to czyjeś subiektywne postrzeganie świata i zasad nim rządzących. Pomimo wszystko, nadal są to uniwersalne zasady dla ludzi żyjących w dobie szybkiego rozwoju AI.
Ktoś kto czytał nie raz książkę z cyklu „od zera do milionera” zauważy powtarzalność tych prawd i z pewnością uzna to za banał. Bardzo spodobał mi się pomysł autora w jaki przedstawia wartościowe informacje. Metafory zawsze na mnie wpływały w pozytywny sposób i dawały do myślenia… Dla ludzi, którzy „dryfują” dalej będą banałem, a ludzie myślący wezmą sobie do serca to czego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest stara, ale w niektórych aspektach na czasie. O tych prawdach już mnóstwo zostało napisane. Nie poddawaj się, idź do przodu, myśl pozytywnie, porażki uczą cię więcej niż sukcesy. Czasami ten lęk, przysłowiowy diabeł, który siedzi w naszej głowie nie pozwala nam osiągnąć sukcesu. Z tym się zgadzam. Z drugie strony historia życia Hilla bardzo ciekawa w wielu miejscach przeczy tej idei odnoszenia sukcesu i bycia konsekwentnym. Żył w innych czasach i większość jego działań to były jednak przypadki i bardzo chaotyczne działania. Na plus, że się nie poddał. W naszych czasach już nie jest tak łatwo zrobić biznes od zera, choć jest to możliwe. Z wieloletniego doświadczenia wiem, że dużo sukcesów w moim życiu osiągnęłam i były dziełem przypadku, a wiele porażek odniosłam nawet wtedy gdy włożyłam w coś mnóstwo wysiłku i wydawało by się, że to musi się udać. Ta książka może być inspiracją, ale ja niektóre teksty biorę z przymrużeniem oka.
Książka jest stara, ale w niektórych aspektach na czasie. O tych prawdach już mnóstwo zostało napisane. Nie poddawaj się, idź do przodu, myśl pozytywnie, porażki uczą cię więcej niż sukcesy. Czasami ten lęk, przysłowiowy diabeł, który siedzi w naszej głowie nie pozwala nam osiągnąć sukcesu. Z tym się zgadzam. Z drugie strony historia życia Hilla bardzo ciekawa w wielu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie wywarła na mnie dobry wpływ. Teraz tylko trzymać się zasad.
Zdecydowanie wywarła na mnie dobry wpływ. Teraz tylko trzymać się zasad.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Czytałam" w formie audiobooka.
Obrazowo, czasami infantylnie, ale przez to w stylu wspaniałego storytellingu, opowiedziana historia.
Brawo Napoleon!
"Czytałam" w formie audiobooka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezwykle ciekawy sposób przedstawienia prawd, które (jeśli zastosujemy i naprawdę wcielimy w życie) mają szansę odmienić nasze życie, dni, postrzeganie rzeczywistości i ludzi. Bardzo podoba mi się pokazanie różnic między zachowaniami i myślami i co każda myśl powoduje.
Obrazowo, czasami infantylnie, ale przez to w stylu wspaniałego...
Każdy, dosłownie każdy powienien tą pozycję przeczytać, niejednokrotnie. :)
Każdy, dosłownie każdy powienien tą pozycję przeczytać, niejednokrotnie. :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to💬” LUDZIE NIE RODZĄ SIĘ Z MĄDROŚCIĄ, ALE ZE ZDOLNOŚCIĄ DO MYŚLENIA, DZIĘKI KTÓREJ MOGĄ Z CZASEM ODNALEŹĆ WŁASNĄ DROGĘ DO MĄDROŚCI. ”- #NapoleonHill
#PrzechytrzyćDiabła #OutwittingTheDevil @studio_astro
Pomimo tego, że napisana prawie 80 lat temu, problemy świata zasygnalizowane w całej książce są niezwykle aktualne - od bezcelowego, daremnego systemu edukacji, przez rodziców wpajających strach swoim dzieciom, aż po kościół, który cały swój argument opiera na strachu przed złem, do mocy tak zwanego rytmu hipnotycznego i wielu innych podobnych rzeczy. Pomijając wyobrażoną rozmowę z diabłem, ta książka doskonale podsumowuje wszystkie rzeczy, które prowadzą ludzi do porzucenia drogi i zbłądzenia, zatracenia się w światowych przyjemnościach wszelkiego rodzaju. Ponadto podkreśla najlepsze praktyki pozwalające uniknąć tych odchyleń (poprzez samokontrolę, samodyscyplinę, określenie celu, ostrożność),przedstawiając je w bardzo jasnym i łatwym do zrozumienia języku.
Fascynująca książka - nie dla wszystkich. Prawdopodobnie wkurzy część społeczeństwa. Rozumiem, dlaczego Napoleon Hill nie opublikował jej za życia. (napisana w 1938r. Wydana 2011r. po śmierci N. H) Adnotacje #SharonLechter były dla mnie NAPRAWDĘ denerwujące i nie dodały niczego do książki. Pomijałam je.
E.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#PrzechytrzyćDiabła #OutwittingTheDevil @studio_astro
Czytane po angielsku, nie wiem zatem jak wypada tłumaczenie.
Czytane po angielsku, nie wiem zatem jak wypada tłumaczenie.