Tajemnica Siedmiu Zegarów

- Nadinspektor Battle (tom 2)
- Agata Christie - Królowa Kryminału
- The Seven Dials Mystery
- 2005-01-01
- 2005-01-01
- Anna Pełech, Leszek Śliwa
- Ekranizacje:
- Siedem zegarów Agathy Christie (2026)
- Tak? - przynaglała. - Tak?
Próbował coś z siebie wykrztusić. Walczył. Chciała mu pomóc, ale nie umiała.
Wreszcie z gardła umierającego wydobył się ledwie słyszalny szept.
- Siedem Zegarów... powiedz...
- Tak? - powtórzyła. Mężczyzna rozpaczliwie starał się wyrzec czyjeś imię.
- Jimmy Thesiger... powiedz... - zdołał jeszcze wyszeptać.
Głowa opadła mu bezwiednie, rysy stężały.
Bundle usiadła bezradnie obok, ręce jej drżały. Nie mogła uwierzyć, że przytrafiło jej się coś tak okropnego. Ten człowiek nie żyłi ona go zabiła.
Kup Tajemnica Siedmiu Zegarów w ulubionej księgarni
Oceny książki Tajemnica Siedmiu Zegarów
4578 użytkowników ma tytuł Tajemnica Siedmiu Zegarów na półkach głównych- Przeczytane 3 381
- Chcę przeczytać 1 174
- Agatha Christie 103
- Kryminał 66
- Kryminały 61
- 2014 23

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnica Siedmiu Zegarów
Niedawno obejrzałam miniserial bazujący na tej książce więc kto jest mordercą nie było dla mnie tajemnicą. Być może to wpłynęło na moją ocenę książki a może to dość chaotycznie opowiedziana historia, jak na książkę Agathy Christie pełna przekleństw i obrażania się. Coś mi nie do końca grało w całości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając „Tajemnicę rezydencji Chimneys” rok temu nie wgłębiając się za bardzo w temat myślałam, że jest to jednotomówka, a tu się okazuje, że ma swoją kontynuację w postaci „Tajemnicy siedmiu zegarów”.
Przede wszystkim pojawia się ta sama rezydencja, która po raz kolejny jest miejscem zbrodni. A jak rezydencja to i jej właściciele, którzy z początku może i bezpośrednio nie są zamieszani w sprawę, ale potem się zaangażują, a szczególnie młoda lady Brent. Ponownie pojawią się też inspektor Battle.
Przy „Tajemnicy rezydencji Chimneys” nie byłam do końca zadowolona z nagromadzenia postaci, które podają się za kogoś kim nie są i też sam inspektor Battle jakoś mnie do siebie nie przekonał. Już wtedy przy rozwiązaniu ekscytacja wróciła, ale posiłkując się obok moją starszą opinią widzę, że napisałam również, że w trakcie czułam się momentami zniechęcona czytaniem.
Przy „Tajemnicy siedmiu zegarów” nawet na moment nie było tego zniechęcenia, chociaż i tutaj trzeba było szukać kto jest kim i czy to za kogo się podaje jest prawdą. Po prostu od samego początku czułam się mocno zaintrygowana pojawieniem się motywu siedmiu zegarów, które najpierw wystąpiły w sposób dosłowny, a potem jeszcze w postaci tajemniczej organizacji. Lubię w książkach Christie motyw takich organizacji. Też dużym plusem było przejęcie narracji przez charyzmatyczną lady Brent, czyli Bundle, która nieraz mnie zaskakiwała swoją odwagą. Autorka świetnie ukrywała zamieszane w przestępstwa osoby, w myśl zasady, że najciemniej jest pod latarnią. Rozegranie, a potem wytłumaczenie jednej ze scen w domowej bibliotece było świetne. Sam inspektor Battle w moich oczach się podciągnął swoim pomysłem względem tajnej organizacji Siedmiu Zegarów. Nie spodziewałam się tego zwrotu akcji i bardzo mi się podobał przede wszystkim dla samej Bundle, która świetnie się odnajdzie w tej obecnej rzeczywistości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzede wszystkim pojawia się ta sama rezydencja, która po raz kolejny jest miejscem zbrodni. A jak rezydencja to i jej właściciele, którzy z początku może i bezpośrednio...
Kto oglądał serial na Netfliksie? Podobał mi się, choć jest to dość luźna adaptacja powieści Agathy Christie. A po obejrzeniu naszła mnie ochota na odświeżenie pamięci i przeczytanie "Tajemnicy Siedmiu Zegarów" 💚
W tej powieści nie znajdziesz ani panny Marple, ani Poirota. Za to jest dociekliwy duet detektywów: profesjonalista nadinspektor Battle i amatorka Bundle - młoda arystokratka powiązana z osobami dramatu.
W jej rodzinnej rezydencji Chimneys, wynajętej znanemu politykowi, bawi się grupa młodych ludzi z wyższych sfer. Pewnego dnia postanawiają spłatać figla koledze, który zawsze się spóźnia, bo lubi długo spać. Kupują w lokalnym sklepie osiem budzików i podrzucają je w nocy do pokoju kolegi. Następnego ranka zegary dzwonią, a ofiarą dowcipu nie reaguje, gdyż... nie żyje. A dowody wskazują na samobójstwo. Tylko dlaczego siedem zegarów stoi w rządku na kominku i co stało się z ósmym? Dowiedzcie się sami 🙃
Jest to wciągająca powieść detektywistyczno-szpiegowska, w której Autorka rewelacyjnie buduje odpowiedni nastrój: tajemnicze zgony młodych ludzi, niepokojące zegary, szpiedzy, tajne organizacje, nielegalne kluby. A zakończenie - jak to u kochanej Agathy bywa - zaskakuje. Cieszę się, że wróciłam do tej książki po latach ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej powieści nie znajdziesz ani panny Marple, ani Poirota. Za to jest dociekliwy duet detektywów: profesjonalista nadinspektor Battle i amatorka Bundle - młoda...
I jak nie kochać Agathy: intryga, szpiedzy, wścibska bohaterka ... Woow .super
I jak nie kochać Agathy: intryga, szpiedzy, wścibska bohaterka ... Woow .super
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdkryjcie tajemnice siedmiu zegarów, bo przez to zakończenie ta powieść, to chyba jedna z lepszych książek Agathy Christie!
Młodzi ludzie goszczą w rezydencji Chimneys. Wymyślają niewinny żart dla kolegi śpiocha, jednak rano okazuje się, że zamiast żartu jest zbrodnia! Przyjaciele równolegle z policją chcą znaleźć winnego, a jak się okaże, to nie jedyne przykre wypadki jakie wydarzą się w tej sprawie. Na dodatek niezwykle ważne jest tu pewne tajemnicze bractwo.
Muszę przyznać, że historia wciąga. Dzieje się tu bardzo dużo, czasem może trochę chaotycznie, jak na amatorskie śledztwo przystało, jednak fabuła mocno angażuje. Autorka przedstawiła nam prawdziwy wachlarz bohaterów, z ich niezwykłymi cechami, a co za tym idzie dała nam dość pokaźne grono potencjalnych podejrzanych. A potem przychodzi finał, gdzie czujemy się tak zaskoczeni, że wszystkie nasze podejrzenia są nieistotne. Majstersztyk
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMłodzi ludzie goszczą w rezydencji Chimneys. Wymyślają niewinny żart dla kolegi śpiocha, jednak rano okazuje się, że zamiast żartu jest zbrodnia! Przyjaciele równolegle z policją chcą znaleźć winnego, a jak się okaże, to nie jedyne przykre wypadki...
Kolejna powieść Agathy Christie i znowu coś świeżego. Więcej humoru niż zwykle, w kilku momentach naprawdę szczerze się uśmiechnąłem. Natomiast Bundle i Battle to aktualnie mój ulubiony duet detektywistyczny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeoretycznie - tajne stowarzyszenia, przypadkowi ludzie w roli detektywów - taka Agatha Christie zupełnie mnie nie bawi. Ta książka to wyjątek. Bohaterowie są całkiem sympatyczni, historia dość zajmująca, bez szaleństwa, ale nie boli przy czytaniu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzewrotna
Przewrotna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy pomysł na fabułę, ale mnie wynudziła.
Ciekawy pomysł na fabułę, ale mnie wynudziła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemna i zakończenie mnie zaskoczyło. Ja obstawiałam troszkę inaczej
Bardzo przyjemna i zakończenie mnie zaskoczyło. Ja obstawiałam troszkę inaczej