Tajemnica Siedmiu Zegarów

Okładka książki Tajemnica Siedmiu Zegarów autora Agatha Christie, 9788324590704
Okładka książki Tajemnica Siedmiu Zegarów
Agatha Christie Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie Cykl: Nadinspektor Battle (tom 2) Ekranizacje: Siedem zegarów Agathy Christie (2026) Seria: Agata Christie - Królowa Kryminału kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Nadinspektor Battle (tom 2)
Agata Christie - Królowa Kryminału
The Seven Dials Mystery
2005-01-01
2005-01-01
Anna Pełech, Leszek Śliwa
Ekranizacje:
Siedem zegarów Agathy Christie (2026)

Kup Tajemnica Siedmiu Zegarów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tajemnica Siedmiu Zegarów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnica Siedmiu Zegarów

Niedawno obejrzałam miniserial bazujący na tej książce więc kto jest mordercą nie było dla mnie tajemnicą. Być może to wpłynęło na moją ocenę książki a może to dość chaotycznie opowiedziana historia, jak na książkę Agathy Christie pełna przekleństw i obrażania się. Coś mi nie do końca grało w całości.

Czytając „Tajemnicę rezydencji Chimneys” rok temu nie wgłębiając się za bardzo w temat myślałam, że jest to jednotomówka, a tu się okazuje, że ma swoją kontynuację w postaci „Tajemnicy siedmiu zegarów”.

Przede wszystkim pojawia się ta sama rezydencja, która po raz kolejny jest miejscem zbrodni. A jak rezydencja to i jej właściciele, którzy z początku może i bezpośrednio nie są zamieszani w sprawę, ale potem się zaangażują, a szczególnie młoda lady Brent. Ponownie pojawią się też inspektor Battle.

Przy „Tajemnicy rezydencji Chimneys” nie byłam do końca zadowolona z nagromadzenia postaci, które podają się za kogoś kim nie są i też sam inspektor Battle jakoś mnie do siebie nie przekonał. Już wtedy przy rozwiązaniu ekscytacja wróciła, ale posiłkując się obok moją starszą opinią widzę, że napisałam również, że w trakcie czułam się momentami zniechęcona czytaniem.

Przy „Tajemnicy siedmiu zegarów” nawet na moment nie było tego zniechęcenia, chociaż i tutaj trzeba było szukać kto jest kim i czy to za kogo się podaje jest prawdą. Po prostu od samego początku czułam się mocno zaintrygowana pojawieniem się motywu siedmiu zegarów, które najpierw wystąpiły w sposób dosłowny, a potem jeszcze w postaci tajemniczej organizacji. Lubię w książkach Christie motyw takich organizacji. Też dużym plusem było przejęcie narracji przez charyzmatyczną lady Brent, czyli Bundle, która nieraz mnie zaskakiwała swoją odwagą. Autorka świetnie ukrywała zamieszane w przestępstwa osoby, w myśl zasady, że najciemniej jest pod latarnią. Rozegranie, a potem wytłumaczenie jednej ze scen w domowej bibliotece było świetne. Sam inspektor Battle w moich oczach się podciągnął swoim pomysłem względem tajnej organizacji Siedmiu Zegarów. Nie spodziewałam się tego zwrotu akcji i bardzo mi się podobał przede wszystkim dla samej Bundle, która świetnie się odnajdzie w tej obecnej rzeczywistości.

Kto oglądał serial na Netfliksie? Podobał mi się, choć jest to dość luźna adaptacja powieści Agathy Christie. A po obejrzeniu naszła mnie ochota na odświeżenie pamięci i przeczytanie "Tajemnicy Siedmiu Zegarów" 💚

W tej powieści nie znajdziesz ani panny Marple, ani Poirota. Za to jest dociekliwy duet detektywów: profesjonalista nadinspektor Battle i amatorka Bundle - młoda arystokratka powiązana z osobami dramatu.

W jej rodzinnej rezydencji Chimneys, wynajętej znanemu politykowi, bawi się grupa młodych ludzi z wyższych sfer. Pewnego dnia postanawiają spłatać figla koledze, który zawsze się spóźnia, bo lubi długo spać. Kupują w lokalnym sklepie osiem budzików i podrzucają je w nocy do pokoju kolegi. Następnego ranka zegary dzwonią, a ofiarą dowcipu nie reaguje, gdyż... nie żyje. A dowody wskazują na samobójstwo. Tylko dlaczego siedem zegarów stoi w rządku na kominku i co stało się z ósmym? Dowiedzcie się sami 🙃

Jest to wciągająca powieść detektywistyczno-szpiegowska, w której Autorka rewelacyjnie buduje odpowiedni nastrój: tajemnicze zgony młodych ludzi, niepokojące zegary, szpiedzy, tajne organizacje, nielegalne kluby. A zakończenie - jak to u kochanej Agathy bywa - zaskakuje. Cieszę się, że wróciłam do tej książki po latach ❤️

4578 użytkowników ma tytuł Tajemnica Siedmiu Zegarów na półkach głównych
997 użytkowników ma tytuł Tajemnica Siedmiu Zegarów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tajemnica Siedmiu Zegarów

Agatha Christie
Agatha Christie
Córka Clary i Fredericka Miller – angielska autorka powieści kryminalnych. Agatha Christie jest najbardziej znaną na świecie pisarką kryminałów oraz najlepiej sprzedającą się autorką wszech czasów. Wydano ponad miliard egzemplarzy jej książek w języku angielskim oraz drugi miliard przetłumaczonych na 45 języków obcych. We Francji sprzedano 40 milionów jej książek, podczas gdy zajmującego drugie miejsce Emila Zoli – 22 miliony. Pod pseudonimem Mary Westmacott wydała kilka powieści obyczajowych, które również cieszyły się popularnością. Agatha Christie stworzyła słynne postaci literackie dwojga detektywów: Belga Herkulesa Poirota oraz starszej pani, detektyw-amator panny Marple. Będąc jeszcze u szczytu kariery napisała dwie powieści z tymi bohaterami z zastrzeżeniem, że mają się ukazać dopiero po jej śmierci (czyli kilkadziesiąt lat później). Miały to być ostatnie zagadki do rozwiązania dla Poirota i Marple. W ostatniej zagadce belgijskiego detektywa zostaje on uśmiercony, bo, jak wytłumaczyła w swoim pamiętniku, zawsze uważała go za nieznośnego. Natomiast panna Marple, której rysy były wzorowane na babce autorki, po rozwiązaniu tajemnicy "Uśpionego morderstwa" spokojnie powróciła do swojej wioski. Wiele z jej powieści i opowiadań zostało sfilmowanych, niektóre wiele razy (Morderstwo w Orient Expressie, Śmierć na Nilu czy 4.50 z Paddington). Na ich podstawie powstały także seriale telewizyjne i słuchowiska radiowe.

Cytaty z książki Tajemnica Siedmiu Zegarów

Agatha Christie Tajemnica siedmiu zegarów Zobacz więcej
Agatha Christie Tajemnica siedmiu zegarów Zobacz więcej