Wendigo

Jędrzej Ilukowicz

Kup Wendigo w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wendigo

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wendigo

Lily, samotna matka z 2 dzieci zostaje napadnięta pewnej nocy we własnym domu. Napastnicy chcą ją żywcem spalić. Lily zostaje przywiązana do krzesła, postawiona na stole w kuchni. Naokoło rozlewają benzynę i podpalają, na koniec porywają jej dzieci. Dzięki własnej determinacji Lily zdołała się uwolnić, ale jest dość mocno poparzona i trafia do szpitala. W sprawę zostaje wciągnięte FBI, niestety oprócz tego, że sprawcy zostali wynajęci przez byłego męża Lily i że to on przetrzymuje dzieci nic więcej nie udaje im się ustalić. Mijają tygodnie, Lily jest coraz bardziej zrozpaczona. Przyjaciel z pracy proponuje jej zatrudnienie detektywa. Ten zawozi ją do indiańskiego szamana, ktory obiecuje jej, że znajdzie dzieci w kilka dni. W tym momencie życie Lily zamienia się w koszmar. Kolejna świetna książka tego autora.

Fani twórczości pana Mastertona doskonale wiedzą, iż jest on biegły w mitologiach rdzennych Amerykanów. W cyklu "Manitou" występował fikcyjny szaman Misquamacus (jednak w każdym tomie wzywał na pomoc bóstwa bądź demony) które autor dokładnie opisywał jeśli chodzi o mitologię i wygląd. W "Kły i pazury" oraz "Kostnica" poznaliśmy Coyote w nieco innych odmianach. Co zaś się tyczy tej książki, mamy styczność z tytułowym Wendigo. To chyba jedna z bardziej jeśli nie najbardziej znana istota w szeroko rozumianych mediach. Wendigo był obecny w książkach, filmach czy serialach. Pan Masterton dodał mu jednak jedną cechę, która odróżnia go od innych i moim zdaniem był to świetny zabieg. Dzięki niej sceny akcji były nietypowe i wciągające. Autor jak zwykle solidnie zajął się stroną mityczną. Samą książkę czyta się sprawnie. Czy tytuł ten ma wady? Owszem i to sporo. Po pierwsze i najważniejsze nie byłem w stanie polubić głównej bohaterki. Lily Blake sporo przeszła (opis okładkowy) i nie wiem, czy tworząc tę postać pan Graham chciał stworzyć zdeterminowaną wojowniczkę. W każdym bądź razie w moim odczuciu była antypatyczna, a jej kolejne decyzje wzbudzały co najwyżej irytację. Drugim minusem jest zbytnia naiwność. Przyjmijmy umownie, że Wendigo istnieje oraz, że istnieje niemal szalony sposób pokonania go. Czy nie jest bardziej prawdopodobne by na przestrzeni setek lat dokonał tego jakiś Indiański wojownik? Zamiast tego mamy Lily, bez wiedzy mitycznej i doświadczenia. Nie przekonało mnie to zupełnie. Trzeci minus to polski przekład. Mam na "koncie" mnóstwo książek tego autora i niejako znam jego styl. W przypadku "Wendigo" wielokrotnie miałem myśl "nie pasuje mi to czy tamto". Reasumując solidny średniak, ale tylko średniak.

Masterton powraca do ulubionego tematu - Indianie. Wychodzi mu to średnio. Fabuła jest dość przewidywalna, a autor nie wykorzystuje potencjału historii jaką stworzył. Odhacza podstawowe punkty swojego stylu: ► ujawnienie tajemnicy, ► szybkie rozwiązanie na czym polega, ► twist który nikogo nie zaskakuje, ► ojej, co my teraz zrobimy? ► pojawienie się postaci eksperckiej, która wskaże kierunek działania, ► próba zamknięcia problemu, która wiadomo, że się nie uda, ► karkołomne zakończenie. Pomiędzy tymi punktami kursują najczęściej nijakie postaci, których śmierć, choćby nie wiem jak brutalna, nie wywołuje ani krzty smutku czy dyskomfortu. Leniwa to historia, bo czy tak trudno było w bardziej wyrafinowany sposób wykorzystać zdolności detektywa i Wendigo? Można było dzięki temu stworzyć tak misterną zabawę w kotka i myszkę pomiędzy nimi, tymczasem dostajemy schematyczny slasher. Do tego sam pomysł, że jakieś bóstwa biorą na poważnie i potrzebują do działania oficjalny dokument "białych" w postaci kartki papieru z podpisem, jest jakąś kpiną z idei bóstw i kolejnym przykładem leniwego pisarstwa Mastertona. Wisienką na torcie są agenci FBI którzy wszystko sponsorują głównej bohaterce. Może to w podzięce za kawę, którą od niej dostają ilekroć pojawią się u niej z bardzo ważną informacją, że nic nie udało im się osiągnąć? To wszystko sprawia, że nawet jako horror klasy B, Wendigo nie zachwyca.

1663 użytkowników ma tytuł Wendigo na półkach głównych
273 użytkowników ma tytuł Wendigo na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wendigo

Okładka książki Noclegi u Marty Graham Masterton, Karolina Mogielska
Noclegi u Marty Graham Masterton, Karolina Mogielska
Okładka książki Tachykardia Dagmara Adwentowska, Sylwia Błach, Łukasz Dubaniowski, Monika Fudali, Norbert Góra, Maciej Klimek, Jarosław Klonowski, Wojciech Kulawski, Dariusz Ludwinek, Graham Masterton, Ksawery Meister, Karolina Mogielska, Jarosław Adam Pankowski, Joanna Pypłacz, Rafał Grzegorz Sawicki, Hubert Smolarek, Flora Woźnica
Okładka książki Kipiel. Antologia morska Alicja Broncel, Przemysław Duda, Michał Gadalski, Michał Gralak, Mariusz Kaszyński, Adam Loraj, Graham Masterton, Tomek Miłowicki, Karolina Mogielska, Jacek Pelczar, Adam Raglan, Krzysztof Rarocki, Emilian Sornat, Przemysław Trafalski, Yog, Joanna Zając, Piotr Żymełka
Okładka książki Zin Grozownia 2025 Dagmara Adwentowska, Sandra Gatt Osińska, Norbert Góra, Michał Górzyna, Dariusz Jakubik, Adam Klimczak, Maciej Klimek, Jarosław Klonowski, Aleksandra Knap, Grzegorz Kopiec, Kazimierz Kyrcz jr, Małgorzata Lewandowska, Dariusz Ludwinek, Krzysztof Maciejewski, Graham Masterton, Karolina Mogielska, Marta Płaza, Joanna Pypłacz, D.A. Recki, Łukasz Rzadkowski, Tomasz Siwiec, Maciej Szymczak, Flora Woźnica, Zuzanna Wrona, Marcin Zwoleń, Marek Zychla
Okładka książki Tomatoza. Antologia pomidorrorowa Aleksandra Cebo, Przemysław Duda, Michał Gralak, Mariusz Kaszyński, Anna Kłodnicka, Aleksandra Knap, Graham Masterton, Michał Medwid, Kornel Mikołajczyk, Tomek Miłowicki, Karolina Mogielska, Olaf Pajączkowski, Jacek Pelczar, Marta Zając, Zeter Zelke, Marcin Zwoleń

Cytaty z książki Wendigo