Przebudzenie

- fantasy, science fiction
- Pamiętniki Wampirów (tom 1)
- Pamiętniki wampirów
- The Awakening
- 2008-01-01
- 2008-01-01
- 1999-03-01
- Edyta Jaczewska
Przerażający miłosny trójkąt w przyprawiającej o dreszcz opowieści o dwóch wampirach i pięknej dziewczynie, której obaj pragną
Elena: piękna i popularna, może mieć każdego chłopaka.
Stefano: tajemniczy, pogrążony w mrocznej zadumie. Wydaje się jedynym chłopakiem odpornym na wdzięki Eleny. Jednak wkrótce będzie musiał ją chronić przed ponurą tajemnicą swej przeszłości i zrodzoną z niej koszmarną groźbą.
Damon: seksowny, niebezpieczny i opętany żądzą zemsty na Stefano – bracie, który go zdradził. Chce zdobyć Elenę i zrobi wszystko, żeby ją mieć.
Kup Przebudzenie w ulubionej księgarni
- Z biblioteki 21

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przebudzenie
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo totrzeba przyznać autorce, że w tej króciutkiej, 250-stronnicowej nowelce napakowała naprawdę dużo akcji, napięcia i dramy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tototalnie rozumiem czemu tak bardzo podobała mi się ta seria kiedy miałam 14 lat, ale dzisiaj już niestety chyba nie ma do czego wracać 😞
Dawno takiej słabej książki nie czytałam. Na plus, że krótka.
Dawno takiej słabej książki nie czytałam. Na plus, że krótka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślałam, ze serial jest słaby, a okazało się, że w porównaniu do książki jest całkiem niezły xd
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Pamiętniki wampirów" to książka bardzo, bardzo przeciętna. Wzięłam ją do ręki tylko dlatego, że widziałam zwiastuny serialu, które bardzo mi się spodobały. Według mojej zasady, choć na pewno też wielu z was, mianowicie: "Najpierw książka, potem film", sięgnęłam po nią. Przeczytałam ją szybko, gdyż ma mało stron, mały format, więc tak w sumie nie jest to prawdziwa książka, jak dla mnie. Przeczytałam ją tak szybko, żeby obejrzeć serial. Słyszałam opinie w większości jednoznacznie mówiące, że serial jest lepszy od książki, co w sumie jest wyjątkiem. Zazwyczaj książka jest bliższa sercu czytelnika. Na pewno nie podoba mi się w książce postać przemądrzałej, panującej, upartej do bólu Eleny, choć w niektórych momentach była ciekawą postacią. Stefano, nie polubiłam go. Bardziej przypadł mi do gustu Damon(omatko,omatko,omatko),ale może dlatego, że serialowa postać jest tak genialnie odtworzona i Ian tak genialnie się w nią wczuł, że brak mi słów. Nie wiem, czy sięgnę po dalsze części. Sposób pisania autorki jest taki banalny, jej opisy denne, że czasami myślałam, że zwymiotuję. Naprawdę. Szczerze mówiąc, myślę, że coś takiego mógłby napisać każdy. Mimo to pomysł fajny, choć wampiry to jednak nie mój klimat, ale wykonanie pozostawia wiele do czynienia. Nie zachęcam, ale też nie zakazuję i nie narzucam swojej opinii. Innym się może to spodobać, ja jednak sercem zostaję przy serialu.
"Pamiętniki wampirów" to książka bardzo, bardzo przeciętna. Wzięłam ją do ręki tylko dlatego, że widziałam zwiastuny serialu, które bardzo mi się spodobały. Według mojej zasady, choć na pewno też wielu z was, mianowicie: "Najpierw książka, potem film", sięgnęłam po nią. Przeczytałam ją szybko, gdyż ma mało stron, mały format, więc tak w sumie nie jest to prawdziwa książka,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając tą książkę byłam zaskoczona, że kiedyś ta seria stała się tak popularna i nie żałuję, że ominęła mnie faza na Pamietniki Wampirów jak byłam nastolatką. Pomysł na powieść mimo wszystko miał potencjał i był nawet ciekawy, ale nie został w pełni wykorzystany. Akcja dzieje się trochę zbyt szybko a główna bohaterka jest bardzo płytka i jest złą przyjaciółką, przez co przez większość tomu nie przepadałam za nią. Nie wiem czy to wina wydania czy faktycznie książka została w ten sposób napisana, ale często narracje Eleny i Stefano przeplatały się w jednym akapicie co niezbyt wygodnie się czytało. Mimo wszystko z ciekawości sięgnę chyba po drugi tom bo szybko i lekko się czyta.
Czytając tą książkę byłam zaskoczona, że kiedyś ta seria stała się tak popularna i nie żałuję, że ominęła mnie faza na Pamietniki Wampirów jak byłam nastolatką. Pomysł na powieść mimo wszystko miał potencjał i był nawet ciekawy, ale nie został w pełni wykorzystany. Akcja dzieje się trochę zbyt szybko a główna bohaterka jest bardzo płytka i jest złą przyjaciółką, przez co...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam to jako nastolatka i jakoś średnio mi się podobało, ale daję plus za sentyment.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako nastolatka oglądałam serial i kochałam go nad życie, ostatnio potrzebowałam czegoś na rozluźnienie i na bookbeat wpadłam na "Pamiętniki". Cudownie jest wrócić do tego świata i odkryć różnice między serialem i książka. Książka do wybitnych nie należy ale sentyment robi swoje. Ja się świetnie przy niej bawię!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZależy do kogo adresować tę serię. Ja czytałem w dzieciństwie i wtedy była jedną z moich ulubionych ♥
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toa więc tytuł najgorszej książki roku leci do….
chyba nie przebrnęłabym przez pierwszy rozdział, gdyby nie lektor i gdyby nie on, pewnie w ogóle nie miałabym wątpliwej przyjemności poznania eleny i braci salvatore, więc w sumie nie wiem, czy jestem wdzięczna. sam pomysł na fabułę nie był najgorszy, naprawdę. problem pojawił się przy wykonaniu i wyjątkowo natężył przy kreacji bohaterów. nikogo z nich nie da się polubić (może Matta, jeśli miałabym już szukać na siłę),nikt nie działa racjonalnie i nikt nie wydaje się prawdziwy. relacja między stefano i eleną jest najbardziej fantastycznym elementem i chciałabym powiedzieć, że nieśmiesznym żartem, ale bywało to momentami zabawne. także to plus.
a więc tytuł najgorszej książki roku leci do….
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tochyba nie przebrnęłabym przez pierwszy rozdział, gdyby nie lektor i gdyby nie on, pewnie w ogóle nie miałabym wątpliwej przyjemności poznania eleny i braci salvatore, więc w sumie nie wiem, czy jestem wdzięczna. sam pomysł na fabułę nie był najgorszy, naprawdę. problem pojawił się przy wykonaniu i wyjątkowo natężył przy...